13% от българите биха гласували за излизане от Евросъюза

Подкрепата за ЕС рекордно висока преди изборите за Европарламент
26 апр 2019 07:42,
389
13% от българите биха гласували за излизане от Евросъюза
Снимка: архив, Reuters

13% от българите биха гласували за излизане от ЕС, ако такъв референдум бъде организиран в страната. Това показват данни от социологическо проучване на Европейския парламент, направено през февруари и март и публикувано месец преди евроизборите.

64 на сто биха дали гласа си за оставане, а всеки пети няма мнение. Според изследването през последните 6 месеца у нас желаещите да останем в ЕС се увеличават за сметка на колебаещите се.

Данните подреждат България на 13 място в Европа по нагласи за напускане, но далеч след британците, където Brexit все още има подкрепата на 37% от запитаните. Но дори в Обединеното кралството гласовете за оставане вече са повече - 45%, посочва Европейският парламент.

След британците сериозни нагласи за напускане има още в Чехия, където всеки четвърти е на мнение за излизане, а по-малко от половината са за оставане.

Според проучването въпреки кризите, миграцията и Brexit, подкрепата за ЕС сред европейските граждани е рекордно висока и доближава нивата на евроеуфорията след падането на Берлинската стена през 1989 г. 68 на сто от анкетираните се изказват в полза на членството на техните страни в ЕС.

Под 40% от европейците знаят, че изборите за ЕП са през май

България е се сред държавите, в които по-малко хора подкрепят членството. Въпреки това 53 на сто от българите смятат, че влизането в ЕС е правилно, само 8 на сто го намират за грешка, но за всеки трети то няма значение.

Най-големите еврооптимисти живеят в Люксембург, където 86% харесват ЕС, следвани от Холандия - 84% и Ирландия - 83%. Чехите и италианците са най-скептични - подкрепа за Европа изразяват около 1/3 от анкетираните. Проевропейските настроения са по-разпространени сред по-младите, по-образованите и живеещите в по-големи населени места.

59% от българите виждат ползи от членството, точно колкото и французите. 23 на сто от българите смятат, че не знаем как да се възползваме от присъствието си в ЕС. Най-убедени, че страната им извлича максималното от членството, са малтийците и литовците, където практически цялото население е на това мнение. По-скептични от нас са италианците, австрийците и гърците.

Според половината европейци нещата в ЕС не вървят на добре, като най-критични са французите и гърците. Повече от половината от населението е песимистично настроено и в Чехия, Великобритания, Финландия, Испания и Белгия. За това пък в Люксембург, Дания и Полша възгледът е противоположен.

Сред българите доволен от ЕС е всеки трети, а от нещата у нас - половината анкетирани, твърди Европарламентът.

В България все още има очакване несистемните партии да предложат търсените решения. Само 40 на сто смятат, че те са проблем, докато всеки трети би ги подкрепил, а още толкова се колебаят. Това подрежда България на последно място в ЕС сред страните, които се опасяват от тяхното навлизане в управлението.

По-малко от половината българи (48%) знаят, че предстои да се избират евродепутати. България е сред страните, в които избирателите декларират със средна готовност за участие във вота. Около 40 на сто от анкетираните заявяват, че ще се включат в гласуването при 36% избирателна активност на европейските избори през 2014 г. Подобни са нагласите и в съдените Гърция и Румъния. Всеки трети български избирател е категоричен, че няма да пусне бюлетина.

Гражданският дълг се посочва като основен мотив за гласуване от 41% от българските избиратели. Привичката за участие в изборите и желанието за подкрепа на определена партия се назовават като втори и трети по важност мотиви. Намерението за протестен вот ще заведе пред урните всеки пети българин, който смята да гласува.

Гражданският дълг е водещ мотив за гласуване и в ЕС като цяло, следван от привичката и осъзнатото усещане за принадлежност към Европа. Само 20% от българите ще участват в изборите за Европарламент, защото се възприемат като европейци, показва изследването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още по темата: ЕСизбори за ЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова е зле в ЕС, че комунистите се бият кой да отиде на лошото място в Европа. А децата им са в САЩ и Западна Европа сигурно защото е много лошо и всички знаят поне 2-4 чужди езика не включващи руския естествено.
53
2
 
48
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Както трябва да се очаква ,форума е една представителна извадка на българското народонаселение.Разбира се тук търсят изява душевни порнографи и физически мастурбанти, представящи се под чужди никове.Тези същества мъка изстисквайки от двете си мозъчни клетки някакъв бълвоч,което те смятат ,че е връх на епистоларната проза.Нямайки когнитивните възможности да коментират темата според своите виждания,колкото и комично това да звучи,те го заместват с някакви коментари издаващи полу-животинският им манталитет
52
9
 
43
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 5 години
Европейски Съединени Щати! Това е истината!
51
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕвропеецПитай германците колко плащат за руски газ. И колко биха плащали ако разкарат Русия и почнат да купуват от чичо Сам.
50
13
 
42
 
! Отговори
Европеец преди 5 години
До Нане1 полза - руснаците плащат за визи и искат разрешение за преминаване през българска територия, вместо да си разиграват коня, както през последните 50 г. Това е голяма, огромна ползва
49
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Национални предатели са тези които стриктно изпълняват заповедите на господарите,но не само брюкселските ,а и вашингтонските ,без оглед на националния ни интерес !
48
14
 
44
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Да ***, плюйте ЕС, а вашите гурута се бият кой да стане евро депутат.Не е ли парадоксално лицемерието с което си служите? - всъщност то е от лугаваго!
47
2
 
42
 
! Отговори
Бай Кольо преди 5 години
До SharkКато гледат кашата във Великобритания и как такава могъща държава става за резил, никоя сериозна партия не би предложила провеждането на такъв референдум в скоро време. Ако е сериозна партия, де. *** винаги ще се намерят
46
13
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тази анКета са участвали само лапачите на еврофондовете и от ЕС - ВСЪЩНОСТ само 13 % са за ЕС.
45
11
 
53
 
! Отговори
Ел Пендехос Каброн преди 5 години
Гласувам за излизане веднага!!!
44
4
 
49
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Само пряко допитване до народа ще покаже колко са "за" и колко "против".
43
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A трябва да бъде... НЕ на ГЕРБ... Да на ЕС!Омръзна ми разни изкукуригали лoxове да ми диктуват политическия ред в България!
42
9
 
38
 
! Отговори
Математик преди 5 години
До Анонимен 55Е, ти сигурно имаш най-големият род в България и си в добри отношения с всеки от тях, та си споделяте каквото ви е на сърцето и знаеш. 13 процента е много. Това са 13 човека във всяко влкаче на метрото, на което се качваш, ако не можеш да си го представиш друго яче. Или 7 души в рейс.
41
13
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейски съюз - измишльотина за *** и наивници , какво сме по добре като след 1989 г продажниците тук и преди да влезем в този ,,съюз'' започнаха да слушат брюкселските измамници , резултатите са на лице , но могат да се видят само от непредубедени хора на които още не са им промити мозъците с европейски ,,ценности''
40
9
 
50
 
! Отговори
Sas преди 5 години
Малко са... Българите с грахово зърно в главата са много повече от 13%
39
11
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да не се окаже обратното, а вие да не сте разбрали?Питам, защото сред моите приятели и рознини, няма нито един изповядващ евро-ейските "ценности" на родител1 родител2 и 32 пола.
38
20
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България ще стане Швейцария на Балканите, само ако се насели с швейцарци.ЕС е най-доброто, което ни се е случвало през последните 75 г.
37
14
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, и макетата които не са толкова образовани, поискаха да влезнат в Европската Уния и НАТО. Не предпочетоха евразийския съюз.
36
6
 
58
 
! Отговори
Shark преди 5 години
А защо тогава ги е страх от референдум! Ако е така,нека сенапарви, поне да се узакони членството ни в ЕС.
35
7
 
53
 
! Отговори
Майнатайм преди 5 години
И като сме в ЕС не сме ли на мсйната си?