13% от българите биха гласували за излизане от Евросъюза

Подкрепата за ЕС рекордно висока преди изборите за Европарламент
26 апр 2019 07:42,
389
13% от българите биха гласували за излизане от Евросъюза
Снимка: архив, Reuters

13% от българите биха гласували за излизане от ЕС, ако такъв референдум бъде организиран в страната. Това показват данни от социологическо проучване на Европейския парламент, направено през февруари и март и публикувано месец преди евроизборите.

64 на сто биха дали гласа си за оставане, а всеки пети няма мнение. Според изследването през последните 6 месеца у нас желаещите да останем в ЕС се увеличават за сметка на колебаещите се.

Данните подреждат България на 13 място в Европа по нагласи за напускане, но далеч след британците, където Brexit все още има подкрепата на 37% от запитаните. Но дори в Обединеното кралството гласовете за оставане вече са повече - 45%, посочва Европейският парламент.

След британците сериозни нагласи за напускане има още в Чехия, където всеки четвърти е на мнение за излизане, а по-малко от половината са за оставане.

Според проучването въпреки кризите, миграцията и Brexit, подкрепата за ЕС сред европейските граждани е рекордно висока и доближава нивата на евроеуфорията след падането на Берлинската стена през 1989 г. 68 на сто от анкетираните се изказват в полза на членството на техните страни в ЕС.

Под 40% от европейците знаят, че изборите за ЕП са през май

България е се сред държавите, в които по-малко хора подкрепят членството. Въпреки това 53 на сто от българите смятат, че влизането в ЕС е правилно, само 8 на сто го намират за грешка, но за всеки трети то няма значение.

Най-големите еврооптимисти живеят в Люксембург, където 86% харесват ЕС, следвани от Холандия - 84% и Ирландия - 83%. Чехите и италианците са най-скептични - подкрепа за Европа изразяват около 1/3 от анкетираните. Проевропейските настроения са по-разпространени сред по-младите, по-образованите и живеещите в по-големи населени места.

59% от българите виждат ползи от членството, точно колкото и французите. 23 на сто от българите смятат, че не знаем как да се възползваме от присъствието си в ЕС. Най-убедени, че страната им извлича максималното от членството, са малтийците и литовците, където практически цялото население е на това мнение. По-скептични от нас са италианците, австрийците и гърците.

Според половината европейци нещата в ЕС не вървят на добре, като най-критични са французите и гърците. Повече от половината от населението е песимистично настроено и в Чехия, Великобритания, Финландия, Испания и Белгия. За това пък в Люксембург, Дания и Полша възгледът е противоположен.

Сред българите доволен от ЕС е всеки трети, а от нещата у нас - половината анкетирани, твърди Европарламентът.

В България все още има очакване несистемните партии да предложат търсените решения. Само 40 на сто смятат, че те са проблем, докато всеки трети би ги подкрепил, а още толкова се колебаят. Това подрежда България на последно място в ЕС сред страните, които се опасяват от тяхното навлизане в управлението.

По-малко от половината българи (48%) знаят, че предстои да се избират евродепутати. България е сред страните, в които избирателите декларират със средна готовност за участие във вота. Около 40 на сто от анкетираните заявяват, че ще се включат в гласуването при 36% избирателна активност на европейските избори през 2014 г. Подобни са нагласите и в съдените Гърция и Румъния. Всеки трети български избирател е категоричен, че няма да пусне бюлетина.

Гражданският дълг се посочва като основен мотив за гласуване от 41% от българските избиратели. Привичката за участие в изборите и желанието за подкрепа на определена партия се назовават като втори и трети по важност мотиви. Намерението за протестен вот ще заведе пред урните всеки пети българин, който смята да гласува.

Гражданският дълг е водещ мотив за гласуване и в ЕС като цяло, следван от привичката и осъзнатото усещане за принадлежност към Европа. Само 20% от българите ще участват в изборите за Европарламент, защото се възприемат като европейци, показва изследването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още по темата: ЕСизбори за ЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
9
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
83% от българите биха гласували за излизане от Евросъюза
33
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евопейския съюз първоначално за мислен като търговско споразумение между държавите които са били преработватели и износители въглища и стомана. Тогава това са били най ценните суровини за всяка икономика.По късно го преформят във споразумени което да се отнася за всякаква свободна търговия.И след разпада СССР решават преформят спроазумението още веднъж и го превръщат в политически съюз. Затова и разширира на изток. Искат единна европейска федерация по модел на САЩ, без национални държави.
32
6
 
57
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
В нашата мила татковина,след като се отърси от "тъмният и човеконенавистен" социализъм и прегърна "сияйният" демократичен неолиберализъм,нещата се промениха драстично.Вече хората ровят в кофите за *** с един приповдигнат дух на осъзнаване на европейските ценности.Даже човек да получава добра заплата,няма как да се чувствува комфортно и да е щастлив сред нещастни,болни,гладни окъсани хора.Как човек да е щастлив сред ***,разбити улици,воинствуваща простащина,тъпота,сивота,безнаказаност на престъпленията,тоталната корупция на политици и администрация,на разрушени и не работещи държавни стр
31
11
 
34
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
помниш ли кога се опита да злоупотребиш с лични данни, а се оказа че си се объркал, робе? колко време се кри, един месец?
30
8
 
58
 
! Отговори
Абсолютна лъжа! преди 5 години
Това е лъжа на социолозите които са на хранилката на Боко! Нека се проведе референдум, както направиха в Англия, тогава ще видим истината. Които хора познавам, всички са против ЕС, защото насила ни навряха там, без никой да пита народа! Евреина Паси ни натика насила и в НАТО, затова трябва и от там да излезем!
29
5
 
36
 
! Отговори
Ше видиме преди 5 години
Сега дали имате идея тези ""ЗА"" кого ще гласуват на 26 май- - - - - просто идея някаква - поне докато дойде ред за референдум де . . . . .
28
9
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Швейцария не е в ЕС, да не би да са зле?
27
27
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като излезете от ЕС, къде на майната си ще идете бе?
26
22
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен си ми е добре в ЕС. Ако Бг тръгне да излиза от ЕС, аз излизам от Бг, а останалите да вървят на майната си! В Азия не ща!
25
19
 
47
 
! Отговори
проевропеец преди 5 години
ВИВА НАТО И ЕВРОПА!!!
24
17
 
56
 
! Отговори
Нане преди 5 години
Фейк нюз...Я, някой по просветен да ми обясни за една полза, която Европейският съюз донесе на Българският народ...
23
18
 
47
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
добрата новина е, че тия 13процента ще измрат до няколко години. лошата новина е, че вече са убедили внуците си, че е било по спокойно да има само една лимонада в магазина и да я пиеш в корекомско пежо, отколкото сега съседа ти да кара брабус МЛ и да не можеш да му кажеш нищо.
22
7
 
49
 
! Отговори
BB преди 5 години
До 4i4o kypeА защо си мислиш , че е виновен ЕС по скоро са виновни алчните мафиот-политици които крадат парите идващи от Европа по проектите и така до обикновения човек не стига нищо не се вдига стандарта затова сме опашкари иначе ЕС си е перфектен
21
24
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези 13% искат да чакат ред за лади и апартаменти .Да чакат партийния , профсъюзния и административния ръководител да им подпишат молбата за ИЗХОДНА виза ,за да отидат на екскурзия до Русия и т.н. Изобщо -това е електоралната база на БСП .Нормален процент *** ,будали и идиотизирани платени агенти на Москва .
20
8
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първоначалният замисъл за създаването на ЕС е бил само за свободна търговия и така трябваше да си остане! Сега вече се самоубива с разни измислени ценности, толерастия, полови, безполови, права на малцинства, щастливи кокошки, прави краставици и безброй други глупости. Да не говорим за обезличаването на нации и народности... Не беше това целта!
19
11
 
68
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Не знам дали са 13%, но властимащите ако се престрашат да направят един референдум за НАТО и ЕС може да останат неприятно изненадани.
18
11
 
50
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Нещо статистиката ви куца продажни ***...
17
12
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Междувременно, след Полша и Словакия, и Украйна спря преноса на съветски петрол поради влошено качество...
16
12
 
66
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Забелязва се една закономерност,че от 12 години ,от които България е в Европейският съюз,10 години са под управлението на ГЕРБ.Не се забелязва някакво подобрение на икономическият статус на народа.Разбира се една незначителна прислойка от самоопределили се ,като домашно правени елити и изявяващи се като такива,от домашно плетени пуловерчета и домашно шитите блузки изведнъж премина към облекла от световни марки..Разбира се това беше постигнато с едно безмерно крадене на европейски средства
15
30
 
45
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
На мен заплатата ми е добре, явно си некадърен бездарник.