Сблъсъци в германски град заради поведението на "някои" българи

Крайнодесните използвали натрупалите се проблеми
27 авг 2019 21:34, Елка Василева
253

"Заради проблемното поведение на някои хора от България и Румъния": такъв беше поводът за протеста, свикан от крайнодесни активисти в германското градче Хорн-Бад Майнберг, където живеят стотици българи и румънци.

Заради проблемите с новозаселилите се стотици хора от България и Румъния в германския град Хорн-Бад Майнберг в събота се проведоха демонстрация и контрадемонстрация, при които имаше и прояви на насилие.

Една малка крайнодясна партия беше призовала към мълчалив протест, но успя да събере едва 16 участници. Срещу тях демонстрираха около 200 граждани, които скандираха „Нацистите вън!". При възникналите сблъсъци полицията употреби палки и лютив спрей, един човек пострада, а активист на крайнодесните беше временно задържан, пише Дойче веле.

"Хулиганство, боклуци, престъпност"

Хорн-Бад Майнберг е с население от 17 000 души и се намира в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия. Тамошният представител в провинциалния парламент Денис Мелцер е изпратил неотдавна писмо до министър-председателя на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, в което се казва следното: „Тук уседнаха около 700 заселници от Източна Европа, като повече от половината идват от България. Гражданите и гражданките все по-често се оплакват от проблеми с интеграцията им, от замърсяване на обществените места, нарушаване на задължението да изпращат децата си на училище, кражби, агресия и открита проституция".

Още по темата

Местният вестник „Липише Ландесцайтунг" пише, че граждани на България и Румъния се заселват в градчето от три години насам. „В резултат от това възникват големи проблеми, защото една част от новозаселилите се привличат внимание със своето лошо поведение. На заседание на Общинския съвет през юли се събраха около 300 граждани, които упражниха сериозна критика. Стана дума за хулиганство, за масово задръстване с боклуци, за престъпност и нарушаване на образователните правила."

Вестникът припомня, че в Хорн-Бад Майнберг вече е стартирал диалог с гражданите по този проблем: „Обект на критики е най-вече откритата проституция на паркинга на един супермаркет. Освен това полуголи жени безсрамно и разкрепостено предлагали услугите си от прозорците на жилищата. Друга голяма тема е боклукът. Твърди се, че тези граждани понякога изхвърляли сметта си на частни парцели."

"Диалог вместо омраза"

Местните политици призовават проблемът с преселниците да се решава чрез диалог, а не чрез насъскване и подбуждане към омраза. Михаел Нипел, активист на една гражданска инициатива в Хорн, твърди, че крайнодесните просто използват натрупалите се проблеми с хората, пристигнали от Балканите, за да вдигат шум около себе си. Неговият колега Дитмар Арвайлер също смята, че крайнодесните паразитират върху тревогите на местните хора, породени от проблемите с новозаселилите се. Но който изпитва такива тревоги, трябва не да участва в мълчаливи протести, а да се включи в гражданския диалог, призовава Арвайлер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
16
 
! Отговори
Risto преди 4 години
Докато не дойдат и поживеят малко в БГ , чужденците няма да разберат смисъла , който влагаме в думата-***! 99.9 % от тях не подлежат на интеграция. Позволихме им да безчинстват на родна земя и да пътуват из Европа. Вече връщане назад няма. Веднъж повярват ли си... край! Да им се забрани да гласуват,ако нямат средно образование е първата стъпка, после да им спрат помощите ако отказват работа.
69
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бе мен ме е яд,че ги наричат българи защото са с български лични карти.Ама как да им се обясни на немците тая работа?Гадно е като кажеш вече,че си българин и те питат защо не си кафеникав.
68
0
 
9
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Едва ли хансовете са против откритата проституция , евтино и експедитивно, най накрая ще разберът какво е кекс а не с тяхните гертруди дето и за дъска за пейка не стават
67
9
 
11
 
! Отговори
Salih преди 4 години
Немците не стават за нищо. Вчера гледах една скрита камера как един уж бездомен и гладен си иска храна от различни будки, кьоскове и имбиси. Храна иска, не пари. Но в Германия никой не му даде и къс хляб, някои го изгониха с агресия. После същият в Турция. Само да погледне за по-дълго и веднага му даваха храна. Това са различни култури, а нвмците може да са богати, но хора никога няма да станат. Това са хора без сърца. Насила ми дадоха бежанци, но те не са готови за това.
66
0
 
5
 
! Отговори
Мефистофел преди 4 години
МУ-ХА-ХА.!.
65
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това не са българи, а просто най-нисша каста индийци.Разликата е осезаема, нека германците кажат :)
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нищо не става от тия немци
63
0
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 4 години
До НемецДа си ходят.==============Не, ще стоят да ви подобряват генофонда, че съвсем бозави взехте да се раждате.
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не подценявайте германците.Социалдемократите няма да са вечно на власт.Ако нещо се случи с ЕС и тръгне да се разпада,германците ще сменят правителството само 24 часа,а в следващите 48 часа,ще сменят цялата държавна администрация.В това число и началниците на граничните им служби.И тогава чергари и номади вместо соц. помощи,ще се радват даже на това да имат вода за пиене.Няма да могат да сварат да избягат от там.
61
0
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 4 години
До ЦиниkСпоко, вече хърка, сега времето е наше :)
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.....Интегрирайте си ги!
59
2
 
6
 
! Отговори
Трътла от Враца преди 4 години
От нашата рода са тия
58
0
 
20
 
! Отговори
шоп преди 4 години
Интегрирайте ги бе, какво ревете?Ще ви изпратим още. Столипиново е в готовност.
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро клетата Германия ще се превърне в бойно поле на всякакви азиатски и африкански племена.
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българска работа срама нямате ей така де....
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са роми не им се сърдете.
54
0
 
12
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо са изтрити толкова коментари относно "някои българи"?
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роми с български лични карти
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МазетаЕто че пак опряхме до Кремъл. Винаги се стига до Кремъл, независимо от темата. Но щом си отворил приказка, кажи нещо за палките и лютивия спрей. Аз мислех, че такива неща стават само в Москва.
51
1
 
4
 
! Отговори
Немец преди 4 години
Да си ходят.