Сблъсъци в германски град заради поведението на "някои" българи

Крайнодесните използвали натрупалите се проблеми
27 авг 2019 21:34, Елка Василева
253

"Заради проблемното поведение на някои хора от България и Румъния": такъв беше поводът за протеста, свикан от крайнодесни активисти в германското градче Хорн-Бад Майнберг, където живеят стотици българи и румънци.

Заради проблемите с новозаселилите се стотици хора от България и Румъния в германския град Хорн-Бад Майнберг в събота се проведоха демонстрация и контрадемонстрация, при които имаше и прояви на насилие.

Една малка крайнодясна партия беше призовала към мълчалив протест, но успя да събере едва 16 участници. Срещу тях демонстрираха около 200 граждани, които скандираха „Нацистите вън!". При възникналите сблъсъци полицията употреби палки и лютив спрей, един човек пострада, а активист на крайнодесните беше временно задържан, пише Дойче веле.

"Хулиганство, боклуци, престъпност"

Хорн-Бад Майнберг е с население от 17 000 души и се намира в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия. Тамошният представител в провинциалния парламент Денис Мелцер е изпратил неотдавна писмо до министър-председателя на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, в което се казва следното: „Тук уседнаха около 700 заселници от Източна Европа, като повече от половината идват от България. Гражданите и гражданките все по-често се оплакват от проблеми с интеграцията им, от замърсяване на обществените места, нарушаване на задължението да изпращат децата си на училище, кражби, агресия и открита проституция".

Още по темата

Местният вестник „Липише Ландесцайтунг" пише, че граждани на България и Румъния се заселват в градчето от три години насам. „В резултат от това възникват големи проблеми, защото една част от новозаселилите се привличат внимание със своето лошо поведение. На заседание на Общинския съвет през юли се събраха около 300 граждани, които упражниха сериозна критика. Стана дума за хулиганство, за масово задръстване с боклуци, за престъпност и нарушаване на образователните правила."

Вестникът припомня, че в Хорн-Бад Майнберг вече е стартирал диалог с гражданите по този проблем: „Обект на критики е най-вече откритата проституция на паркинга на един супермаркет. Освен това полуголи жени безсрамно и разкрепостено предлагали услугите си от прозорците на жилищата. Друга голяма тема е боклукът. Твърди се, че тези граждани понякога изхвърляли сметта си на частни парцели."

"Диалог вместо омраза"

Местните политици призовават проблемът с преселниците да се решава чрез диалог, а не чрез насъскване и подбуждане към омраза. Михаел Нипел, активист на една гражданска инициатива в Хорн, твърди, че крайнодесните просто използват натрупалите се проблеми с хората, пристигнали от Балканите, за да вдигат шум около себе си. Неговият колега Дитмар Арвайлер също смята, че крайнодесните паразитират върху тревогите на местните хора, породени от проблемите с новозаселилите се. Но който изпитва такива тревоги, трябва не да участва в мълчаливи протести, а да се включи в гражданския диалог, призовава Арвайлер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички знаемкои са тези "българи", само редакторите се правят, че не знаят и пушат глупости.Напишете истината, не глупосте си.
89
3
 
7
 
! Отговори
От Алмания преди 4 години
Специални поздрави на всички българи с песента на Джамайката И Минчаки зар.
88
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Да наложим на Германия мониториг и санкции, докато не се справи с интеграцията на ромите."Какъв мониторинг ше нaлaгаш бе тaтapче - тези хора са със български шофьорски книжки - кой им ги дава, германците ли им ги дават?!? Виж си смешната държава и тогава говори за немците. В бълxapия не е необходимо да можеш да караш кола за да си вземеш шофьорския курс - бълxapина съвест няма, за него е важно да си прибере едни кинти в джоба и да мине метър и това си го има за голяма гордост
87
3
 
25
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Трябва да уточняват, че са българи от скандинавски произход.
86
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да наложим на Германия мониториг и санкции, докато не се справи с интеграцията на ромите.
85
1
 
15
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
16 протестъра срущу повече от 200 месни, които реват : фашисти - е бъдещето на ромовете е в Германи - Германистан, по тяхному
84
2
 
18
 
! Отговори
RABEL преди 4 години
Българските индийци (разбирайте другото) говорят предимно турски... И по цвета си приличат... Само вижте вожда им ердоган...
83
2
 
11
 
! Отговори
Батьо преди 4 години
До Осман, *** и Ястреб:Момчета, наистина ли ви носи удоволствие да се ядете така във форума? Не ви разбирам. Както и да е, сигурно защото и аз попрехвърлих годините, но да ви кажа като един герой от моето детство - котаракът Леополд: Момчета, хайде да бъдем приятели!Лека нощ на всички от мен!
82
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук един с ник"***"плюеше по България,че било пълно с джагали.Ама *** вече са при него в Германия.Да са му честити.
81
0
 
21
 
! Отговори
Батьо преди 4 години
Та да продължа с ***. По някое време минава и Службата по реда в Германия. Вижда разпиления *** пред твоя блок и следва глоба. Та на германица не му остава нищо друго освен или да плаща постоянно глоби, или да чисти след бай ***. Яко, а?Тези германчета просто идея си нямат какво ги чака. Но аз ще им кажа - момчета, който от вас още не е расист, скоро ще стане. ;-)
80
0
 
10
 
! Отговори
Батьо преди 4 години
Темата с *** е интересна в Германия. Всяка къща, блок или кооперация си плаща за определен обем *** - примерно 1 контейнер седмично. Когато мине обаче бай *** и си хвърли и той *** в чуждата собственост, обемът надвишава предварително платеното и фирмата просто не го събира - просто, а? Същото се получава, ако *** в извън кофата или ако не е сортиран правилно (пак интересна тема). Германчетата си действат така. Можете да си представите какви са последствията за местните жители
79
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига сте защитавали пpocтитyиращите българки - poмкитe поне са много по-трудолюбиви и много непpeтенциозни от българките макар че на външен вид дори ги превъзхождат.
78
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Poмcки пpocтитутки в Германия няма. Но е пълно с български пpocтитутки. Не само в Германия, а също и в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Австрия, Швеция, Норвегия и Дания. После се хвалят на мама и тати по скайпа колко са "умни" и "кpacиви" и как си уредили живота.
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполагам, че в заглавието на статията не думата "някои", а думата "българи" е трябвало да бъде в кавички.
76
1
 
12
 
! Отговори
Батьо преди 4 години
Явно търпението на дойчовците е към края си. Да не се лъжем - все някога щеше да дойде този момент.Въпросите сега:1. Накъде ще тръгне тази история щом вече е започнала. Други градове?2. Какви ще са последиците върху останалите български емигранти в Германия?3. Каква е позицията на българското правителство по този въпрос? Ще се правят по стар навик, че поблем няма или ще излязат с официална позиция и конкретни предложения - как да се вкара тази гадост в разумни граници?Бойко, шефе, ти си?
75
0
 
18
 
! Отговори
ъцз преди 4 години
е що се оплаквате бе интегрирайте ги нали само ни обяснявате че в България има расизаме вземете г всичките и ги интегрирайте
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Субсахарска Африка ХИВ е четири пъти по-разпространен сред младите жени, отколкото сред мъжете.- Вирусът ХИВ е най-разпространен в Южна Африка, където почти всеки пети човек е заразен.- Всеки четвърти, или 9 милиона души, не знае, че е ХИВ позитивен.На баба Меркел физиците
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бялата жена може само да мечтае да е като индииката африканката азиатката и латино американката напъват се с некви африканци из филмите за възрастни и всякакви други ама като раждаемост бледнеят през източно афро жените.После що нямало деца у къщата.
72
0
 
17
 
! Отговори
Бай Ой преди 4 години
Млълвай и интегрирай.
71
0
 
24
 
! Отговори
мак преди 4 години
Нали тяхната интеграция е нищо работа, започвайте диалози, толерирайте ги и обгрижвайте. Какъв рев беше, че България им мачка правата, ама като ви се изсипаха в градовете, почнахте друга песен. Лицемери.