Пендаровски: Македонският език и нация са факт, другото е анахронизъм

Около това никой нормален човек нямало да дебатира
13 дек 2019 14:29, Елка Василева
189
Пендаровски: Македонският език и нация са факт, другото е анахронизъм
Стево Пендаровски. Снимка: архив, Reuters

Становището на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за 20 и 21 век, в който живеем, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, отговаряйки на журналистически въпрос във връзка с реакцията на БАН на Хартата за македонския език на Македонската академия на науките и изкуствата, съобщава в. "Слободен печат".

Още по темата

Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е утвърдено и на международно ниво. Смятам, че е безпредметно да разговаряме за нещо, което е факт, известен на всички, не само при нас и не само при тях, а е известен в целия свят”, заяви Пендаровски в кулоарите на антикорупционен форум в Скопие.

Той подчерта, че Преспанският договор се позовава на конференция на ООН от 1979 г., на която македонският език е стандартизиран като един от езиците в южнославянската група и е международно признат.

Да припомня, че според конституцията на бивша Югославия от 1974 г. тази държава имаше три официални езика и един от тях бе македонският език, каза Пендаровски.

Също така македонската нация е факт и около това никой нормален човек в нашата страна няма да дебатира, нито да подписва договори с когото и да било, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам точно, ясно и признато сведение от достоверен източник за наличието на македонска нация, култура и език преди 20 век.
134
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са им книгите и летописите на "македонски"?Преди 70г. не е имало такъв език! Как се появи от нищото пък то и същия като българският. И ако трябва да бъдем точни сърбо-хърватският и той произлиза от българо-славянският! Първата книжовна школа е българската по тези земи!
133
8
 
21
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Византия каза, няма македония има Северна Македония иначе няма НАТО и Северна беше набързо прибавена към името. България казва, няма македонски език има Български Език иначе няма ЕС :)))) Български ще да бъде.... уви
132
10
 
24
 
! Отговори
Въпрос на Избор преди 4 години
Който иска да бъде етнически македонец трябва да приеме гръцкия език и култура, както е направил Александър без да е бил по произход грък! Иначе - истината за Македония е чисти българи и български език!
131
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбе ,на върбе!
130
3
 
2
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До Анонимен 136Съгласен съм, просто се изразих по меко.
129
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДанковБългарите не са имали влияние,просто там са живяли и живеят българи,на които по-късно смениха идендитета.
128
6
 
24
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До АнонименБраво, знаеш ги нещата.Румънците използват български думи, сърбите премахнаха Ъ само за да са различни.Голям трън сме им на комшиите.Най смешното е че повечето от нас не осъзнават какво влияние сме имали навремето на Балканите.
127
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Охридчани със радост разграбват родните български знаменцаhttps://youtube/watch?v=QIMNl8ksUqsСърбите извършиха огромни престъпления срещу българския народ,огромни кървави разправи,терор и забрана на думата българин и българка,но колелото се върти. Македонския е български западен диалект,Гоце и цар Самуил са българи,няма да отстъпим пред сръбската машина отново и да предадем българщината!
126
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледайте с каква огромна радост и цветя хората от Македония посрещат българската войска като освободители.https://youtube/watch?v=IJO8Pf0Pg1Q
125
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нека покажат исторически текст на македонски език,нека кажат кога са имали държава и царе,нека кажат исторически личности македонци,изобщо не ми дреме,че сега имат език и държава,нека си ги имат,не им ги искам,но да не крадат история и личности.Да кажат-роди се нация и държава македония през последния век-и никой няма да иска да им я вземе,защо трябва да стъпват на измислици,вместо на реалност,има място за всички достойни хора,но не и за лъжци
124
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Становището на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за 20 и 21 век, в който живеем..."===Хахахахаххаха, значи през 19 в. е нямало македонски език, тогава не е било анахронизъм, а в 20 в. изведнъж става анахронизъм. Много пие тоя пИЯНдаровски, бе!
123
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да не ми твърдят ,че езикът им идва от древността!Защото ,дори комитетите по време на Илинденското въстание не са го използвали!Всичките документи на ВМРО,са писани на книжовен български език,дори на знамената на четите е писало ,,СВобода или СмЪрт",.На днешният книжовен език на Скопие ,,СЛобода или Смрт" .
122
3
 
16
 
! Отговори
ДДТ преди 4 години
Работих повече от 25 години из Германия. Навсякъде по обектите имаше сърби,хървати,босненци . Като говорехме помежду си всеки на своя език, още преди да се опознаем винаги са ме питали "Македонец ли си?". Повечето от тях говореха с българи за първи път и двата за тях леко отдалечени езици - български и "македонски" бяха еднакви. С македонците,които познавах в онези времена никога не сме имали езикови спорове, а сме се забавлявали с някои забравени от нас стари български думи, които те използваха
121
3
 
26
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Пендаровски, тя и Австрия е факт (и то много преди Северна Македония) но австрийците не се притесняват да кажат, че говорят немски, а не австрийски.
120
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свърши вече сръбската македоносърбизация,македонския език е български език,български западен диалект.Няма да ви признаем измисления от сърбите македонски език.
119
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСърбята са се опитали да променят българския език в Македония и дори са изхвърлили типичната буква за българите Ъ от езика,но и това не е помогнало,защото българския е логичен език и по това се отличава от другите славянски езици,тъй наречения "македонски" език е също логичен език и колкото и думи да променят устройството на езика си е останал същия - българскиВ българския падежите са отпаднали и рядко се ползват остатъци от думи в падежна форма,същото е и в тъй наречения македонски
118
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паднах от смях ,като чух ,че някакъв техен ,,учен",казал ,че македонският е с дълбоки корени назад във вековете!!!Пълна глупост,все още не е намерен и един надпис списуван на македонска норма на българският език!Всичките надписи в Македония са на книжовен български език!
117
4
 
5
 
! Отговори
до 124 преди 4 години
Ти си македонски българин.
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази прокламация няма да бъде разбрана в Скопие-това е прокламацията от 1903г. Трябва им "превод". Е на този език ВМОРО са говорили през 1903г.