100 г филе за по-малко от евро? Кой плаща цената на евтината храна в Германия

Земеделските производители искат по-справедливо заплащане
6 фев 2020 20:00,
77
100 г филе за по-малко от евро? Кой плаща цената на евтината храна в Германия
Снимка: Pixabay

Германската канцлерка Ангела Меркел и министърката на земеделието Юлия Кльокнер се срещнаха в Берлин с ръководителите на най-големите хранителни вериги в страната - Алди, Лидл, Реве и Едека - за да обсъдят гарантирането на по-честно заплащане за земеделските производители. Срещата се случва след протести на земеделците и животновъдите. Представители на социалдемократите и Зелените в Бундестага настояха за край на дъмпинговите цени за зеленчуци, плодове и месо. "Четирите големи хранителни вериги поставят фермерите под огромен натиск", казва по този повод депутатът от Зелените Антон Хофрайтер. Според него не може цената на месото и млякото по магазините да е по-ниска от цената за тяхното производство. Такава система е увредена и не работи, смята Хофрайтер.

"За" и "против" ниските цени

Двете гледни точки изглеждат така: производителите, подкрепяни от двете леви партии, се оплакват от експлоатация. Големи вериги им извиват ръцете, изкупувайки продукцията им на прекалено ниски цени. Търговията с тях няма алтернатива, тъй като четирите големи компании държат около 85% от пазара на хранителни продукти във федералната република, пише DW.

Още по темата

Големите вериги пък казват, че вдигането на цените на хранителните продукти ще създаде сериозна заплаха за хората, които са на ръба на оцеляването. „В Германия около 13 милиона човека живеят в бедност или са на границата на бедността. А евтините хранителни продукти им дават възможност да се изхранват здравословно и сигурно", казва изпълнителният директор на „Реве" пред „Ди Цайт".

Земеделските производители също са притеснени за прехраната си. Данни, цитирани от “Хесеншау”, показват, че докато през 50-те години на миналия век 62,6% от цената на продуктите за крайния потребител е отивала обратно при производителите, то през 2018-а едва около една пета се връща при тях. Това означава, че за литър мляко производителите получават около 35 цента, за 200 грама котлет – 21 цента, а от хмела, необходим за половин литър бира, едва 2 цента.

Примерът на Франция

В съседна Франция земеделците редовно протестират заради ниските изкупни цени. Всеки път, когато парите не им стигат, не одобряват европейските правила или евтин внос на месо от Германия подбива цените на френския пазар, фермерите яхват тракторите, блокират пътища и изливат на пътя мляко в знак на протест. През последните години обаче ситуацията там също се изостри - заради растящата конкуренция между супермаркетите. За това състояние допринесе и навлизането на германските дискаунтъри. Затова президентът Макрон седмици наред се среща с представители на земеделците и хранителните вериги.

В началото на 2019 година в сила влезе нов закон, според който магазините са задължени да продават с поне 10% надценка над покупната цена. Оттогава във Франция вече няма кайма за под 5 евро килограма, за разлика от Германия. Супермаркетите в страната не могат също така да свалят цените на хранителните продукти с повече от 30%, дори когато са в акция.

Стигат ли парите до производителите?

Бизнесът критикува мерките с аргумента, че прекият резултат от тях е поскъпване на млякото и други продукти за крайния потребител. Цената на продуктите наистина леко се е покачила през последната година, а масовите промоции и намаления рязко са спаднали. Дали обаче мерките облагодетелстват производителите, т.е. дали по-високите приходи стигат до земеделците - засега не е много ясно, тъй като много от договорите са сключени за дълъг период от време.  Във всеки случай най-големият фермерски съюз във Франция - FNSEA - изразява сериозни съмнения.

А в съседна Германия дебатът продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
???55 преди 4 години
Боже, колко неграмотен народ коментира тука.
56
2
 
3
 
! Отговори
Факти преди 4 години
Германия е прехвалена нация от пенсионери и потомсвени нацисти, загубили всички войни. Немския е грозен и безполезен език... език говорен само в лихтенщайн и в село Уйнo.
55
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
16 милиона в Германия на прага на бедността? Радев, *** и пчеличката Мая да вземат отношение по въпроса!
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четял той коментарите и му блеснала гениалната идея, че е ... мaлoyмник.Знаем ги ние такива, дето четат, а ги озаряват гениални мисли кой им плаща да си пишат глупостите. Или пиши по темата или гз под мишница и да те няма. Капиш, бастардо?
53
0
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Цените на храната в Германия са същите като у нас, някои са даже по-ниски, а заплатите им са минимум четири пъти над нашите. За качеството няма какво да коментираме - в пъти по-добро!
52
0
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Стига сте писали глупости, бе! Няма филе за по-малко от 10 евро килото! Нормалният салам от месо, а не от месно пюре започва от 10 - 11 евро за килограм. Евтино е суровото месо, което да подчертая дебело НЕ Е разводнявано със солни разтвори. Свинското е около 4,00 - 4,50 евро, пилешките бутчета са 2 евро за кг, телешкото започва от 6 и нагоре. В България не можах да намеря някой да продава неразводнено месо. Кауфланд ги зачеркнах тотално.
51
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧЕТА СИ АЗ КОМЕНТАРИИТЕ И РАЗБИРАМ В КАКВА МИЗЕРИЯ Е ПОТЪНАЛА ЕВРОПА, КЪСА МИ СЕ СЪРЦЕТО И НЯКАКСИ ЕЙ ТАКА В МЕН НАПИРА ДА ГО КАЖА- ЗА БОГА БРАТЯ- НЕ ХОДЕТЕ В БЛАТОТО ЕВРОПА УПРАВЛЯВАНО ОТ ШАЙКА ПРЕСТЪПНИЦИ- ТАМ ЯДАДАТ ДЕЦА, ТАМ ИМА ГЕЙОВЕ И ДЖЕНДАРИ, ВИЖДАМ, ЧЕ И У НАС НЕ ВИ СЕ НРАВИ- ВЪРВЕТЕ СИ ОПИТАЙТЕ КЪСМЕТА В РУСИЯ- ТАМ ВСИЧКО Е НАТУРАЛНО, А ОТ ТАЯ ГОДИНА МИН ЗАПЛАТА Е 320ЛВ- ТАМ ПРЕДЛАГАТ- ГАВЯДАНИЕ АНУССИ И ЗАМАРОЖЕНИЕ СВИНСКИ ПЕНИССИ- НАЗДАРОВЯ!
50
3
 
4
 
! Отговори
hmn преди 4 години
чета си коментарите и все по-ясно ми става защо сме първи по бедност и корупция и последни по всичко друго.- ощетени спрям о социалистическите времена са глупавите и необразованите. Преди разчитаха на държавата да се грижи за тях. Повечето реставратори и носталгици са точно такива.- ако ви харесва минималната заплата в Люксембург - ставайте и отивайте. Ако ви харесват цените в Германия - ставайте и отивайте. Вече няма изходни визи.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази игра *** котка и мишка се разиграва не от вчера. При нас картинката е същата, но с по-жестоки размери. В крайна сметка и там и тук големите акули излапват парите и извиват ръцете на тези от които зависят, възползвайки се от положението си във веригата.Пример; в България кауфланд плаща на доставчици на стока за магазините си когато продаде продукта, тоест КОГАТО ПОЖЕЛАЕ.А хората от двете страни на големите вериги патят.Излиза, че големите вериги ограбват всички нас.Или?
48
4
 
3
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
единствената причина в българия свинското да е 6 евро е шото е 20 годишно размразено и боядисано. кой не е решил той не ни е продал някакви резерви от памтивека. в германия е прясно макар и с ниско качество. като тръгнеш да го готвиш и се размирисва на лойната в които е живяло горкото. а и го обработват с химикали да приеме вода и като се разтече мирише на урина. причината да е евтино е че прасетата живеят в мизерия и са тъпкани с антибиотици а пакърите (хората които разфасоват) живеят в още по голяма мизерия. повечето са българи и работят за фирмички като на плювню. плаща им се доста под мин
47
1
 
2
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Защо обръщам, ами защото сме в ЕС и бензина не идва от Бургас, а от ОАЕ...
46
2
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Язе сум животновъд и не ми пука от нищо.Пия си 55ракия ям припечени *** ребра с чесън да са пазя от китайскио вирус,и за десерт ям овче сирене и кашкавал собсвенно производство.Вие гражданята му мислете!
45
0
 
4
 
! Отговори
ххх преди 4 години
До Reptile100г филе т.е. най-качественото месо е под 1 евро....за германеца това е все едно под един лев...какво го обръщаш по-курса...в германия да не би да работят с левове...все едно в България 100г. филе да е под 1 лев
44
4
 
6
 
! Отговори
до 53 преди 4 години
аз след 10 години ще съм 2 метра под земята, какво ме засяга?!
43
10
 
9
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Искам да питам, какво му е евтино на 20 лв за кг?! Не е евтино, скъпо е, тук е 6 евро и то след спекулациите със свинското. Я Лидъл има Блек Енгъс на 10 евро... безброй аналог. Работете, мислете, правете бизнес, плащайте си данъците и развивайте България. Ако имамв малки по-сплотени хора до 10 г тук ще се живее по-добре от Германия!
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нашият опит показва, че храната може и съвсем да е безплатна, стига да е опакована в подходящи колумбийски кашони.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е какво му е дъмпинговото на това? Кило месо за 20 лв. Я ходете в Сърбия да видите евтиния, пък никой не протестира.
40
0
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Публикацията на г-жа Павлова е реална и подробна. Разрешете ми да допълня нещо. В търговските вериги хлябът и месото са наистина евтини, но качество при тях отсъства. В хлебарниците и месарниците същите струват от два до три пъти повече. Хората, които разполагат с пари, купуват от там. Смесената кайма е около 10 евро килото, говеждото е 20, телешкото стига до 30 евро. Свинските котлети са 10-12, био кокошка от 2 кила гони 25 евро. В Швейцария описаното от мен струва двойно във франкове.
39
1
 
8
 
! Отговори
луТ преди 4 години
Евтино е защото е веднаж ядено .
38
4
 
8
 
! Отговори
Цар Симеон преди 4 години
Месото в различните вериги в германия е различно!!!! Факт! Идете и си купете месо,колбаси и каквото искате от Алди, Пени и идете в Реал или Едека...ще усетите осезаема разлика във вкусовите качества. Там има двоен стандарт ,ние за тук се ядосваме защо ни пробутват *** си. Като цяло, твърдя че в България ще стане много по добре от колкото в германия, но още някои събития трябва да станат... почакайте и ще видите.