ЕК настоя Турция да спре мигрантите, праща помощ на Гърция

Цената на затварянето на границата от 2016 г. ? 6 млрд.
116
ЕК настоя Турция да спре мигрантите, праща помощ на Гърция
Снимка: БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция днес в Брюксел, че Европейският съюз ще предостави на България и Гърция цялата необходима помощ за борба с миграционната криза на границата с Турция, тъй като това е общоевропейски проблем, предаде ТАСС.

Наш приоритет е да предоставим на България и Гърция цялата необходима помощ в отговор на ситуацията на място, доколкото предизвикателството, с което се сблъсква Гърция сега, е проблем за целия ЕС, каза Урсула фон дер Лайен.

Още по темата
Председателката на ЕК изрази съчувствие към Турция във връзка с конфликта в Сирия, но посочи, че е недопустимо Анкара да пуска бежанците и мигрантите от нейна територия в Европа, допълва Ройтерс.

Признавам, че Турция е в трудно положение във връзка с бежанците и мигрантите. Но това, което виждаме сега, не може да бъде отговор или решение, заяви на пресконференцията Урсула фон дер Лайен. Тя напомни, че между Анкара и Брюксел има "действащо споразумение", което трябва да бъде основа за диалог.

През 2016 г. Турция пое задължението да затвори своите граници с ЕС за бежанци в замяна на помощ на стойност шест милиарда евро, припомня ТАСС.

Цялото ръководство на ЕС - председателите на Европейската комисия, на Европейския съвет и на Европейския парламент, ще посети утре гръцко-турската граница, а българският премиер Бойко Борисов ще се срещне по-късно днес в Анкара с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва Ройтерс.

Страните от ЕС се мъчат да постигнат обща позиция спрямо Турция, която обяви, че повече няма да спазва споразумението за миграцията от 2016 г., след като новата ескалация на конфликта в Сирия изпраща нови бежански вълни на турска територия, отбелязва Ройтерс.

Евродепутатът Ги Верхофстат заяви: "Ние трябва да подкрепим Гърция и да се борим заедно срещу шантажа на Ердоган. Европа трябва да направи това, като най-накрая създаде всеобхватната европейска миграционна политика, за която ние призоваваме от пролетта на 2015 г. Днес Гърция понася последиците, утре ще бъде останалата част от съюза", допълни евродепутатът либерал.

Възможностите на ЕС включват предложение за нови средства за над трите милиона бежанци, които е приела Турция, увеличаване на хуманитарната помощ в самата Сирия и подкрепа за страните на първа линия Гърция и България в контролирането на външните граници на блока, посочва Ройтерс.

ЕС иска да разбере какво може да направи, за да съживи миграционното споразумение с Турция, отбелязва агенцията.

"Ние сме в много трудна ситуация", заяви неназован европейски дипломат преди спешна среща на 27-те постоянни представители в ЕС по-късно днес в Брюксел.

"Ние трябва да изразим някаква солидарност с Турция, за да бъдем в състояние да им окажем натиск относно миграцията", допълни той. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието говори достатъчно...ЕС иска ТУРЦИЯ да спре мигрантите, но дава парите на ГЪРЦИЯ!
102
0
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Привет от АнкараТи сам ли си смени името 1989г. или беше със зор? Клоун!
101
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вън от Сирия турските агресори! Долу режима на животното Ердоган!
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е велик проект, като не ви изнася плавайте към САЩ, но не очаквайте стотици милиарди еврофондове от тях.Аз дотук един цент не съм видял, велики са раздувките и лъжите ти само.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Полска незгиналаБез Франция нямаше да има Полша. Един милион поляци живеят и работят в Полша, а не обратното. Смешно е дори да сравняваш двете държави. Едната е велика сила, другата вечно е била разрушавана и мачкана. ЕС е велик проект, като не ви изнася плавайте към САЩ, но не очаквайте стотици милиарди еврофондове от тях.
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция повтори уникалното постижение на Израел чрез прилагане на кошмарна военна новост в Сирия: рояк от бездушни убийци
97
1
 
2
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 4 години
До Край; Чети, чети, чети и ще се просветиш. Глупчо.
96
5
 
3
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 4 години
До Гост; Обичаш ли ***? Обичаш, обичаш, лошо е човек да свиква с нещо. А 500 години не са малко, свикнал си, няма проблеми. Може да те обслужат както в България така и извън нея по Европа. Вече не е необходимо да ходиш до Турция за да получиш рахат локум и отзад,и в България ги има. Ако нямаш опит в това и ти се иска попитай съпругата, приятелката, сестра си и някоя позната, те ще ти дадан наставления, защото няма женско в България да не е опитала от резяка...И бъди умен.Може да те намерим.
95
4
 
3
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 4 години
До Гост; В Сирия война водят наемниците на Есад,Русия,САЩ,Англия,Франция, Германия,Дания,Ноландия,Испания,Норвегия,Иран.При град Идлиб Турция се стреми да опази 3.500.000 души избягали от зулумите на Есад и подложени на гибелна бомбардировка по земя и въздух.Ако Турция не се намеси в Идлиб Есад и Русия ще влязат в този град и ще започно масово клане и тези хора ще бягат пак към Турция. За това когато говориш нещо добре чети,мисли и тогава говори.А епитетите които си използвал ти ги връщам.Капиш
94
4
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
ДО 95 ти лъжеш бе човек - лъжеш от сред Анкара.В Женевската конвенция се казва че бежанците от конфликт остават в първата сигурна страна до конфликта - демек Турция. Там се обгрижват от червен кръст/полумесец и след края на конфликта се връщат в страната от която са.Бежанците не могат да си избират страна по света в която да се нанасят нищо че може да им харесва много женевското езеро.
93
4
 
4
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 4 години
До до всички българи; Направете го де, не пиши тук. Направи го. Ах как искаме само да се опитате да го направите. За да довършим започнатото през Май 1989 година. Ах как искаме само да се опитате,само веднъж и един ден. Тогава първи ще избягат такива като тебе. На тези които споменават имената на Левски и Ботев, ще кажа две думи. Те имаха въжделения и идеали и загинаха стремейки се към тях, те бяха достойни и дръзки мъже. Но не забравяйте,че бяха предадени и продадени именно от такива като вас.
92
5
 
7
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 4 години
До Турция много лесно; Защо трябва Турция да клякя бе нехранимайко? Защото ги хрантути от 9 години насам доверявайки се на ЕС ли? Снощи и ЕРДОГАН и Борисов казаха,че "ЕС не си е изпълнила зъдалженията към Турция" В такъв случай защо Турция кляка щом е права в деянието си. Всеки бежанец има право да избира къде иска да живее и съответната страна е ДЛЪЖНА ДА МУ ОСИГУРИ ТОВА ПРАВО. Така пише в Женевската конвенция от 1951 г. Тук ако има някой да кляка е ЕС. Безбожници такива. Влезе ли ви?Убийци...
91
4
 
9
 
! Отговори
до всички българи преди 4 години
А бе вие какво и защо се пените?Вие защо говорите срещу държавата и народа който и днес ви пази?Защо е тази черна,необоснована,безпричинна омраза към народа който и днес ви пази? Аз не мисля като ЕРДОГАН, ако бях на негово място,бих казал на мигрантите да тръгнат и през България.Това е най-прекият път за Европа и да пусна около 100.000 мигранти за клещавата ви страна за да разберете какво е ужаса.Снощи ви го казаха и двамата държавни ръководители,че Турция няма да вреди на България.ВИЕ КАКВО ИС
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен91; Браво, правилно. Да ги приеме и да ги храни 9 години както е правила до ден днесен Турция.
89
10
 
8
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 4 години
ЕС не трябва да изпраща помощ на Гърция за да спре мигрантите а да изпълни задърженията си по Женевската конфенция от 1951 г. и да приеме всички мигранти които искат да живеят в страни от ЕС. И ДА СПРЕ ЗУЛУМА НА ГРЪЦКИТЕ СИЛИ ЗА СИГУРНОСТ, САМО ВЧЕРА УБИХА ДВАМА И РАНИХА ЕДИН. ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ДА СТРЕЛЯШ ПО МИРЕН И НЕВЪОРЪЖЕН ЧОВЕК. НО ТОВА СА ГЛАВНИТЕ ЧЕРТИ НА СТРАХЛИВИЯ ГЪРК, ХРАНИНИЧЕ И ГЛЕЗЕНОТО *** НА ЕВРОПА. ГОСПОЖО УРСУЛА ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ МЕЖДУНАРОДНИТЕ СПОРУЗОМЕНИЯ.
88
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Който хвърля бомбите над главите на сирийците , той да приема мигрантите.
87
5
 
17
 
! Отговори
Турция много лесно преди 4 години
ще клекне пред Европа, достатъчно е да се затворят границите с Гърция и България. Не за мигранти, а КПП-тата. Като нямат транспорт до Европа, Турцият ще вдигне бялото знаме и бързо ще си прибере мигрантите и ще забрави за изнудването за пари. Кучето скача според тоягата, колкото повече Европа отстъпва, толкова турците ще стават по нагли!
86
0
 
12
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Що за kpeтeни са Брюкселските джeндepacти - хем осигуряват добри условия на навлеците, хем Турция им виновна!?
85
1
 
8
 
! Отговори
Хм преди 4 години
На Ердоги се плащат едни 6млрд. откуп,за да "пази" Европа...Това ми напомня как желаещите да плават и търгуват в Средиземно море са плащали рекет на ислямските халифати от южния му бряг столетия наред.Всичко това приключва,когато европейските държави смачкват и колонизират южното Средиземноморие.Тоест проблема може да бъде решен само по силов път.Е сега е нужно само границите на Европа да бъдат затворени за мигранти.Достатъчна е сума не много по-голяма от рекета за Турция!
84
0
 
13
 
! Отговори
Турция води преди 4 години
война с Европа. Съвсем умишлено прибра 4 милиона мигранти, за да ги пусне като пушечно месо срещу Европа! Турция от 50 години драпа за ЕС и като разбра, че няма да цоца от европейската софра, реши да я изнудва за пари. Затова плаши, че ще пусне мигрантите, т.е. пуска ордите мюсюлмани към Европа. Навремето точно така са превзели Балканите. Сега без оръжие ще превземат старата Европа, атакуват я в сърцето!