Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него

Едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19
22 май 2020 12:12, Нели Христова
243
Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него
Снимка: БГНЕС

Швеция реши да предприеме съвсем различен подход към борбата с коронавируса - тя наложи много леки ограничения в ежедневния живот на хората с цел по-голямата част от обществото да бъде изложено на заразата. Така повече хора би трябвало да изградят имунитет. Но последнитте данни, публикувани от Шведската агенция за публично здраве, показват, че страната е изключително далеч от така бленувания "стаден имунитет".

Още по темата

Резултатите от изследването, проведено в края на април, не са обнадеждаващи - едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19. А главният епидемиолог на страната, Андерс Тегнел, заяви, че данните са "малко по-ниски, отколкото очаквахме". Те са публикувани точно ден, след като стана ясно, че Швеция има най-голям процент на смъртност в Европа на глава от населението, а Финландия обяви, че ще бъде рисковано да се посрещнат шведски туристи в страната.

Преди време експертите от Шведската агенция за публично здраве бяха убедени, че очакват до 1 май около 25% от населението вече да е изградило антитела срещу коронавируса. Но сега математикът Тим Бритън, който помага да се изгради математическият модел, казва, че резултатите са "изненадващи".

"Това означава, че или изчисленията, направени от мен и агенцията, са били грешни, което не е изключено, но е изненадващо, че са чак толкова грешни, или много хора са се заразили, но не са развили антитела", каза Бритън пред в. Dagens Nyheter, цитиран от The Guardian.

Андерс Тегнел пък е по-спокоен. По думите му, в края на април може би само 7,3% от обществото е имало досег с вируса, но сега този процент сигурно е 20%. Въпреки това той продължава да отрича, че "стадният имунитет" е целта на Швеция. Неговите мерки просто трябва да "забавят заразата, за да се справят болниците", но не крие, че държавите, които са наложили пълна карантина, са в "по-голяма опасност от втора вълна, тъй като прекалено малко хора са се срещали с вируса".

Е, данните показват, че разликата между държавите, наложили строги ограничения, и Швеция е малка, дори несъществуваща. СЗО предупреждава, че едва между 1% и 10% от цялото световно население е развило антитела срещу COVID-19.

Според математическият модел, ако 25% от населението на Стокхолм бе развило имунитет в началото на май, то до средата на юни Швеция щеше да е достигнала между 40% и 60% на хора, които са били изложени на заразата. Достатъчно за да се каже, че има "стаден имунитет" в страната. Но това остава само далечна мечта.

Лекият подход на Швеция не само не изгражда имунитет у гражданите, но и не пощади икономиката на държавата. Въпреки че повечето бизнеси останаха отворени, спадът в БВП на страната е около 7%, а безработицата се е увеличила с 10%.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
15
 
14
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Абе...,ясно е,че нищо още не е ясно с вируса!!!Но до колкото разбирам,от тук,от там,с една къща в Барселона,има някаква яснота...За това,кога ще напишете нещо?!Защо пишете едно и също по цели дни и нощи?!За отвличане на вниманието?!А и друго,Божков вчера "ТУИТНАЛ" нещо,но Вие явно не сте разбрали?!Не че аз съм разбрал,но нали сте МЕДИЯ,на Вас чакам да разбера!
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до Анонимен 4Ти по-добре вземи да се ограмотиш малко, какво е антитяло, например, и как се създават.Какъв е тоя вирус, който те заразява и изчезва без следа, без дори тялото ти да направи имунен отговор - антитяло? Едно голямо НИЩО. Да обобщим за неразбралите като тебе - това, че нямат антитела значи, че въобще не са били заразени. Сега светна ли ти?
25
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да лаете математиката е безпощадна наука.В Швеция почти без мерки има толкова % срещнали се с вируса, колкото и в страните с най-стоги мерки.Казано като за пр ос ти - ВСЕ ТАЯ!!!Това последното е за 80%, останалите ме разбраха от по-напред.
24
3
 
22
 
! Отговори
Единствено преди 3 години
бих се доверил на мнението на азиатски епидемиолози и вирусолози, защото постоянно се занимават с реални ендемии, т.е. имат практика. Европейските са само на книга и това е.
23
9
 
20
 
! Отговори
Живеещ в Стокхолм преди 3 години
Безработицата не е СКОЧИЛА с 10%, а Е 10%. После, хем са се заразили толкова, колкото и в другите европейски страни, хем е виновен подходът. Е че тогава защо затворихте хората? В Швеция умряха много, защото допуснаха заразата в старческите домове. В този сектор проблемите са от преди, липса на персонал и качество на услугата, много сомалийци и там подобни. Но, който иска да погледне числата и да смята, на scb. se ще види, че във възрастова група 0-64 НЯМА увеличение на смъртността спрямо 2019.
22
10
 
17
 
! Отговори
сух чеп преди 3 години
Мангър,нещо май не е така както ги разправяш?
21
6
 
9
 
! Отговори
Нека мислим преди 3 години
Просто напишете в Youtube: Коронавирус - планът на фондация Рокфелер от 2010 за глобална пандемияс нългарски субтитри. Можете ясно да видите предписанията на тази фондация как бяха изпълнени едно към едно, а истината лъсва в разкритие на амеркикански разследващ журналист през 2014 г. от когато е записът. Може да го потърсите и на този линк:https://youtube/watch?v=lmYtan_gMcE&feature=share&fbclid=IwAR2pI7GmoESaQPJ2iB37pX-4lVQt7-YlwJZCUKVFjKZwosmD0W3l_xbOWC4&app=desktop
20
21
 
14
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Вижте Беларус, там няма никакво извънредно положение и никакви мерки. Лидерът там смята, че всичко е балон и не мисли да предприема мерки. Не са съпричастни към световната измама и са независими от Великите сили и цял свят. Ако България стане като Беларус, нещата ще се оправят, но сме далеч.
19
4
 
8
 
! Отговори
до Анонимен 4 преди 3 години
ти май даже не си прочел цялата статия и си коментирал... там пи6е, че или изчисленията, направени от агенцията, са били грешни, което не е изключено, но е изненадващо, че са чак толкова грешни, ИЛИ МНОГО ХОРА СА СЕ ЗАРАЗИЛИ, НО НЕ СА РАЗВИЛИ АНТИТЕЛА.Чети бе, чети! Не се прави на интелигентен, ЗАЩОТО НЕ СИ !
18
0
 
14
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Не коментирай, защото се излагаш. Мерки в Швеция има, просто не са толкова рестриктивни.
17
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Нека мислимСъгласен! А на Мутафчийски кухината е в главата мен ако питаш!
16
4
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
А, в Беларус как е, че нищо не казвате?!
15
3
 
7
 
! Отговори
Изводи: преди 3 години
От имунитета е на светлинни години, но е във стадото!това се казва европейска методичност- първо едното, после другото!
14
16
 
10
 
! Отговори
Нека мислим преди 3 години
Хайде да не говорим за Мангъров. Човекът е специалист. Ако става дума за вирусти, бих вярвал на него, а за операция в коремната кухина на Мутафчийски. Не вярвах, че медия, която уважава, каквато е вашата, ще заложи на манипулацията. От друга страна, дали не е хубаво да помисли, че просто толкова е бил вирусът - 7%. В същото време се води висока смъртност в Швеция, а тя в същото време си взема парите от разни програми.
13
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво искате да кажете с тази статия, колко са прости шведите ли??? Всъщност казвате точно обратното, защото те явно не се пазят, но не се и заразяват...Просто шиб...ят грип не е нито толкова заразен, нито толкова опасен, което е ясно отдавна. А паникьорите да си се закопаят в бункерите, то така и така по-добре без тях!
12
1
 
29
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Не си живял в Швеция, а и в никоя скандинавска държава, личи ти. Те излизат само в петък, при това само младите. Повечето не излизат като тук. Там няма кръчми и е скъпо да ходиш в ресторанти, дори и за тях. Единствено Копенхаген, Осло и Стокхолм имат малко повече нощен живот, но определено не е като тук. А и те имат някакви, макар и минимални мерки.
11
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми тогава защо разхлабвате мерките да ви питам а ? Само глупости пишете . Сега нали тръгнахме по Шведския модел . Шведски модел или шведска тройка ще правим ? И в двата случая ще има нещо групово. При 5 заразени наложихте забрани , при 2000 заразени ги махнахте. Има ли още вирус ? Има , даже един дядо на 88 с инсулт е починал. Значе сме на шведския модел вече и не е политкоректно да пишете срещу шведите, които отначало се оказа че мислят най-разумно и интелигентно.
10
9
 
12
 
! Отговори
С преди 3 години
И какво, 3 месеца без да се крият, а само 7% заразени/прекарали. Той много страшен тоз вирус бе :-) А тия дето са с 1-2%, ще се крият 3 години ли, как?
9
9
 
24
 
! Отговори
27051 преди 3 години
Пред непознат вирус и непознато заболяване без лекарство какви математики, какви модели, какви прогнози могат да сработят? Безотговорни, самонадеяни и жестоки типове си играйкат със смъртта. А смъртта не се колебае - коси...
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страни като Испания, Италия и Белгия са много по-близо до стаден имунитет от Швеция. Чисто и просто защото там има много повече заразени на глава от населението. Но и те са далеч от това нещо.