Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него

Едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19
22 май 2020 12:12, Нели Христова
243
Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него
Снимка: БГНЕС

Швеция реши да предприеме съвсем различен подход към борбата с коронавируса - тя наложи много леки ограничения в ежедневния живот на хората с цел по-голямата част от обществото да бъде изложено на заразата. Така повече хора би трябвало да изградят имунитет. Но последнитте данни, публикувани от Шведската агенция за публично здраве, показват, че страната е изключително далеч от така бленувания "стаден имунитет".

Още по темата

Резултатите от изследването, проведено в края на април, не са обнадеждаващи - едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19. А главният епидемиолог на страната, Андерс Тегнел, заяви, че данните са "малко по-ниски, отколкото очаквахме". Те са публикувани точно ден, след като стана ясно, че Швеция има най-голям процент на смъртност в Европа на глава от населението, а Финландия обяви, че ще бъде рисковано да се посрещнат шведски туристи в страната.

Преди време експертите от Шведската агенция за публично здраве бяха убедени, че очакват до 1 май около 25% от населението вече да е изградило антитела срещу коронавируса. Но сега математикът Тим Бритън, който помага да се изгради математическият модел, казва, че резултатите са "изненадващи".

"Това означава, че или изчисленията, направени от мен и агенцията, са били грешни, което не е изключено, но е изненадващо, че са чак толкова грешни, или много хора са се заразили, но не са развили антитела", каза Бритън пред в. Dagens Nyheter, цитиран от The Guardian.

Андерс Тегнел пък е по-спокоен. По думите му, в края на април може би само 7,3% от обществото е имало досег с вируса, но сега този процент сигурно е 20%. Въпреки това той продължава да отрича, че "стадният имунитет" е целта на Швеция. Неговите мерки просто трябва да "забавят заразата, за да се справят болниците", но не крие, че държавите, които са наложили пълна карантина, са в "по-голяма опасност от втора вълна, тъй като прекалено малко хора са се срещали с вируса".

Е, данните показват, че разликата между държавите, наложили строги ограничения, и Швеция е малка, дори несъществуваща. СЗО предупреждава, че едва между 1% и 10% от цялото световно население е развило антитела срещу COVID-19.

Според математическият модел, ако 25% от населението на Стокхолм бе развило имунитет в началото на май, то до средата на юни Швеция щеше да е достигнала между 40% и 60% на хора, които са били изложени на заразата. Достатъчно за да се каже, че има "стаден имунитет" в страната. Но това остава само далечна мечта.

Лекият подход на Швеция не само не изгражда имунитет у гражданите, но и не пощади икономиката на държавата. Въпреки че повечето бизнеси останаха отворени, спадът в БВП на страната е около 7%, а безработицата се е увеличила с 10%.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямият проблем при спирането на вируса е пренасянето му през границите. Успех в спирането на вируса имаха държавите, които не допуснаха това пренасяне. Първи бяха Китай, но след тях и много други държави - Виетнам, Тайван, Австралия, Нова Зеландия и всички островни държави около тях, от известно време и Гърция и т.н.В България внасянето на вируса от чужбина не го спряха и най-вероятно над 90% от заразените са дошли от чужбина или са заразени от дошли от чужбина.
166
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТъпомеpНа мен интелекта ми позволява да разбера, че ако досега не сте разбрали за какво става дума това няма и да стане, тъй че е най-добре просто да се съгласим, че вие ги разбирате нещата и да ви оставим да бълвате. Много по-смислено е да си говоря с някой, с който може да се води разговор, отколкото със зомбиран по каквато и да е причина човек.
165
5
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Средната продължителност на живота на шведите е с десет години повече от нашата.
164
7
 
0
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
186,да ти имам интелекта.То е очевадно а не съмнително целия цирк наречен кови,като един по долу дето пише 12% смъртност???
163
2
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Основната грешка на почти всички държави е, че не спряха вируса по модела на Китай. Целта в България беше и все още е, да се осигурят достатъчно легла в болниците и като част от тази цел е ограничаването на разпространението на вируса. По света направиха същото в повечето държави и затова сега има над 5,23 милиона регистрирани с вируса и над 335 хиляди починали.
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТъпомерКакто казах, вие сте ги прозряли за конспирацията/простотията/сценката, наричайте го както искате, така че те са се отказали да се опитват да убеждават хора с такъв висок интелект.
161
4
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 години
В Швеция към този момент имат 32809 регистрирани с вируса и 3925 починали, т.е. засега смъртността е 12%. Ако всичките 10 милиона шведи успеят да се заразят, починалите ще са един милион и 200 хиляди човека. Та така с шведския модел.
160
2
 
2
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
181,конспирация е едно,простотия е друго.
159
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 182Реалността: аз никога не съм бил заключен, а шведа по принцип ходи рядко на ресторант, особено сравнен с българите.
158
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 179Шведа никога не е спирал да ходи на ресторант, и никога не е бил заключен като теб. ахахахахаха
157
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТъпомерНа вас абсолютно нищо. Световнит конспиратори са разбрали, че вие сте ги разкрили и насочват усилията си към хората с по-малко очевиден интелект.
156
0
 
0
 
! Отговори
До 177 преди 3 години
Prav si .
155
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 177" ... и отива на ресторант ... " ... с една маса.А когато се прибере, леко кашля.
154
11
 
3
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
Какво всъщност се опитват да ни втълпят,че зомбирането е за наше добро,и видите ли ние сме прости защото сме изразили съмнение,че ковито е световна простотия.
153
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведа си го мести, отива на ресторант. Хахахахаха. Ти се закопай на 10 метра под земята в бункера. И обикаляй там с противогаз, за по сигурно. Ако балканска война беше днес, реакцията на повечето комнетиращи тука щеше да е: " аа не, аз не отивам на никаква война, кално е и може пък и да се нараня". Ахахайайа
152
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 174И когато се събуди разбра, че в реалния свят само някакви конспиратори си мислят, че това е "сценка"
151
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха, шведа си го премести. При 1 заразен затворихте държавата, при 3000 хиляди си я отваряте. Къде е логиката? Ахаахаха
150
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разши им се съшитата с бели конци сценка за опасния вирус и "пандемията" .. хората взеха да се усещат и започват да задават въпроси. За това провмивката на общественото мнение е важна, видиш ли колко лошо е в непослушната Швеция и Беларус .. само дето единствено зомбирани празни кратуни им се връзват .. а доста от тях и пишат назидателни компентари муахахаха
149
4
 
12
 
! Отговори
др. Мангасаров преди 3 години
Това е поредното проучване което ДОКАЗВА абсурдноста на ГЛУПОСТИТЕ които говори НЕДУЧИЛИЯ др. Мангасаров !!!Имайте предвид че Стокхолм е в пъти по-засегнат от вируса сравнено с провинцията.От друга страна според "стъкмистиката" на пишман доктора БеГе при 4'000 смъртни случая в Швеция и коефициент 0.04% смъртност, както селският кръчмар М. спомена следва че в Швеция има 10 милиона заразени?!?!?За сведение на плебса и др. Никой, населението на Швеция е .......10 милионаили 100% заразени.
148
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че Швеция показа на всички какви *** *** са!!!