Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него

Едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19
22 май 2020 12:12, Нели Христова
243
Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него
Снимка: БГНЕС

Швеция реши да предприеме съвсем различен подход към борбата с коронавируса - тя наложи много леки ограничения в ежедневния живот на хората с цел по-голямата част от обществото да бъде изложено на заразата. Така повече хора би трябвало да изградят имунитет. Но последнитте данни, публикувани от Шведската агенция за публично здраве, показват, че страната е изключително далеч от така бленувания "стаден имунитет".

Още по темата

Резултатите от изследването, проведено в края на април, не са обнадеждаващи - едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19. А главният епидемиолог на страната, Андерс Тегнел, заяви, че данните са "малко по-ниски, отколкото очаквахме". Те са публикувани точно ден, след като стана ясно, че Швеция има най-голям процент на смъртност в Европа на глава от населението, а Финландия обяви, че ще бъде рисковано да се посрещнат шведски туристи в страната.

Преди време експертите от Шведската агенция за публично здраве бяха убедени, че очакват до 1 май около 25% от населението вече да е изградило антитела срещу коронавируса. Но сега математикът Тим Бритън, който помага да се изгради математическият модел, казва, че резултатите са "изненадващи".

"Това означава, че или изчисленията, направени от мен и агенцията, са били грешни, което не е изключено, но е изненадващо, че са чак толкова грешни, или много хора са се заразили, но не са развили антитела", каза Бритън пред в. Dagens Nyheter, цитиран от The Guardian.

Андерс Тегнел пък е по-спокоен. По думите му, в края на април може би само 7,3% от обществото е имало досег с вируса, но сега този процент сигурно е 20%. Въпреки това той продължава да отрича, че "стадният имунитет" е целта на Швеция. Неговите мерки просто трябва да "забавят заразата, за да се справят болниците", но не крие, че държавите, които са наложили пълна карантина, са в "по-голяма опасност от втора вълна, тъй като прекалено малко хора са се срещали с вируса".

Е, данните показват, че разликата между държавите, наложили строги ограничения, и Швеция е малка, дори несъществуваща. СЗО предупреждава, че едва между 1% и 10% от цялото световно население е развило антитела срещу COVID-19.

Според математическият модел, ако 25% от населението на Стокхолм бе развило имунитет в началото на май, то до средата на юни Швеция щеше да е достигнала между 40% и 60% на хора, които са били изложени на заразата. Достатъчно за да се каже, че има "стаден имунитет" в страната. Но това остава само далечна мечта.

Лекият подход на Швеция не само не изгражда имунитет у гражданите, но и не пощади икономиката на държавата. Въпреки че повечето бизнеси останаха отворени, спадът в БВП на страната е около 7%, а безработицата се е увеличила с 10%.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
7
 
10
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До Анонимен 167Конкретно в борбата с тази болест шведите определено доказаха, че за нищо не стават. Заедно с това доказаха, че човешкия живот като цяло им е сравнително безразличен. Може и да е добре за оцелелите, но аз лично не бих искал да бъда част от общество, където утре аз мога да съм потърпевш от такова безразличие.
146
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция никъде не казват "умрял от корона вирус" а казват "умрял с констатиран корона вирус". Как един лекар ще докаже че някой е умрял на 100% заради вируса и че ако не е бил вируса е щял да живее още. Тука става въпрос за онези които са починали извън болница или не са постъпили в болница заради корона вируса. И за тези които не са били смачкани от бетонов блок не са падали от 25я етаж
145
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 168Всъщност, такива като теб се опитват да убеждават останалите, че 4000 смъртни случая от вируса за държава като Швеция са си "съвсем нормално нещо".Не знам, за какво съжаляваш, при положение, че дори самите вие не се вземате насериозно.
144
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-Докторе за този какво да пиша в смъртния акт ?-Пиши диагноза умрял от Ковид 19 !- А трите огнестрелни рани?- Тях ги пиши съпътстващи заболявания.Швеция не се подчини на всеобщата лудост и сега тези с насраните *** се опитват да ни убедят колко зле е станало там за прикрият собствената си глупост... И колкото повече време минава толкова повече ще ни бомбардират със все по гаресивни и неверни статии за лото там.Съжалявам но не ви минава номера....
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 164Браво, отдавна не бях срещах такъв интелект като теб. Прав си за всичко. БГ е номер 1, Шведите за нищо не стават.
142
0
 
2
 
! Отговори
експерт преди 3 години
До Анонимен 164Всички които имат симптоматика. Плюс контактните им.
141
3
 
2
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До Анонимен 160Не само, че не доказва нищо такова, ами анализа на данните показва, че има строга зависимост между смъртността и няколко фактора и вида мерки е един от тях. Другите са наличие на големи гъстонаселени градски центрове и доколко културата на съответната дъжава съдържа в себе си естествена социална дистанцираност. Има и някои по-дбребни, но това са основните заедно с мерките за карантина и предпазване.
140
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експертите долу, хората които умират извън болницата в БГ, колко от тях се тестват за ковид-19?
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 161Пък да се спори с умна овца като тебе е още по-трудно.Акъл нямаш за 5стинки.
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 158От какво умира човек умрял "ОТ корона вируса"?
137
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 159Точно така, много си умен. Да спориш с камила е трудно.
136
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо лъжете?! Смъртността в Швеция е по-малка (на милион души) от много други държави в Европа, което доказва, че с мерки и без мерки е все тая!
135
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 158За Милен Цветков е много трудно да се докаже дали е умрял от вируса или от друго?Нали?
134
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в България умират десетки хора по домовете си всеки ден. Колко от тях се тестват дали са носители на ковид-19 или не? Там е разликата с цифрите с Швеция. Там се тестват абсолютното всички починали, независимо къде. И се пишат в графа "умрели с констатиран ковид-19", ако са с положителен тест, дори да са умрели от друго. Защато е много трудно да се докаже дали е умрял от вируса или не, дали е щял да жиее ако е нямал вируса или не.
133
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстинатаШвеция - 20700 теста на 1М населениеБългария - 10200 теста на 1М населениеРазликата не е кой знае колко драстична.На това ли викаш никой не е тестван?Разбирам, че плюенето най-добре ти се отдава и за друго не ставаш, ама малко се съобразявай с числата.
132
4
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Да. Ние понеже всичко оправихме в България .Та се оглеждаме в Швеция.....На всички злорадстващи против шведите бих ги попитал сигурни ли са , че данните за България отговарят на истината ? След като никой не е тестван (освен депутати министри някой лекари и любимците на Боко милиционерите) всички тези се тестват през ден , а за останалите хора никой не може да каже колко и кой са заболели. И за какво всъщност изхарчиха получените пари от Европа и дарените средства в брой ?
131
1
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Умрял швед на 95 не е ли по добре от гътнал се Бай *** на 55 по време на банкет.
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
nej, men din far og du har en kort pik
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Datskiya pidrungek, vill dinn mamma knul?
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе датски bög, kan knulla dig om du vill. Haha