Епидемиолог №1 на Швеция с тежко признание: Направих фатална грешка

Страната е с най-висок процент на смъртност в Европа
Обновена: 3 юни 2020 19:56 | 3 юни 2020 17:00, Нели Христова
259
Епидемиолог №1 на Швеция с тежко признание: Направих фатална грешка
Снимка: БГНЕС

"Прекалено много хора умряха", заяви главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел. За първи път от началото на здравната криза, причинена от COVID-19, той признава, че "е направил фатална грешка".

Швеция има най-висок процент на смъртност не само сред всички скандинавски държави, но и в цяла Европа и дори най-тежко засегнатата Америка. Близо 4468 души са починали в страната, а заразените са над 38 хил.

Още по темата
"Сега, като имаме знанието от това, което се получи, със сигурност щях да предложа ограничения. Не толкова сериозни, както в някои държави, но достатъчно твърди", заяви Тегнел в интервю по националното радио.

Преди време той твърдеше, че високият процент на смъртност се дължи на факта, че вирусът е успял да навлезе в много старчески домове. "Но това не отхвърля изобщо нашата стратегия", гордо заяви епидемиологът.

Но сега Тегнел връща думите си назад. Когато го питат, прекалено много хора ли си отидоха прекалено рано, той без колебание казва: "Да, абсолютно."

Ала епидемиологът така и не посочи какво Швеция трябваше да промени, за да намали броят на жертвите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
6
 
36
 
! Отговори
> преди 3 години
До ПреводБаце, не знам кое от написаното от мен пропусна, но се опитах да ти резюмирам това което човека директно казва. ДАЖЕ и в това което си пуснал има намек за това, че мислят, че нещо е можело да е различно. Не ми се коментира повече какви компенсаторни механими търси за кашата която сътвори, но вече обясних, всички разполагаха със същата информация. Швеция имаше редица предимства и въпреки това резултатите са налице. Ако стратегията им някой я смята за успешна да каже ЗАЩО>
145
13
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусът се оказа просто една измама. Сега всички прецакани политици надуват статистиките, защото не искат да признаят, че реагираха като пълни тьпаци.
144
2
 
43
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Евала, че си призна и пое отговорност. Това тук никога не би се случило ...
143
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 150Не съм сигурен в това. Туристическите бюра са си шведски. Те губят пари. А шведите пак ще ги дадат тия дето не са ги дали - по психотерапии.
142
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българското правителство искаше да покаже, че е УЖАСНО загрижено за българите. Затова ги затвори по къщи те като го ***, наплаши ги до смърт, настрои местни срещу връщащи се гастарбайтери, уби един здравомислещ журналист, защото имаше трибуна и рейтинг, достатъчен да им обърка сметките. Обясниха на малките как ако гушкат баба и дядо, ще ги убият. Лекарите подкрепяха доволно и мълчаливо този театър, защото два месеца взимаха пари, без да работят. Болниците бяха празни.
141
3
 
35
 
! Отговори
Превод преди 3 години
До >"По време на пресконференцията в сряда Андерс Тегнел посочва, че той стои зад шведската стратегия - и че предишните му думи са преекспонирани.- Има информации, че аз или ние от службата мислим, че стратегията ни е грешна и трябва да бъде променена. Все още вярваме, че стратегията е добра, но винаги може по-добре, казва той.
140
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без корона в Швеция умират по 300 човека на дем, а броя на умрелите заради грип е спаднал рязко. така че статистиката е без никакво специално значение.
139
0
 
32
 
! Отговори
toto преди 3 години
До До Тототва с устата не го разбрах, ако говориш на шведски - не разбирам.
138
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това шведи да не бъдат пускани в някоя държава за почивка само и единствено в полза на Швеция хахахахаха. Тия които разбират от икономика знаят.
137
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес Швеция има 74 починали, най-много в света спрямо населението - 7,33 човека на 1 милион население и това е почти винаги в последният един месец. Преди седмица имаха 96 починали, което с 9,5 починали на 1М, пред Великобритания с 6 починали на 1М, а а трети и четвърти бяха Чили и Перу с 4 починали на 1М население.
136
7
 
33
 
! Отговори
До Тото преди 3 години
Хахаха, точно така. *** се е загрижил за 100 годишни шведи, докато устата му миреше от глад.
135
4
 
34
 
! Отговори
toto преди 3 години
и така докато постигнем нулева смъртност. Докато се занимаваме с катастрофите - никакво внимание на други неща. Съсредоточеност, другарки и другари. Не става така, да броим едновременно катастрофи, трудови злополуки, спин, херпес зостер, гангрени.. че се омешват нещата. И като мерим от кое повече умират ***, винаги ще има някой ***, който да каже "Ама защо гледате обикновения грип, а не гледате цигарите". И така до ПОБЕДАТА, другарки и другари.
134
1
 
36
 
! Отговори
> преди 3 години
.. плюс това, че не разяснява, как е можело да бъде постигнато това с неговите методи (щом като твърди, че са правилни), показва, че човека търси как да притъпи ефекта от осъзнаването на това какво е направил той и екипа му (то не е и лесно да знаеш, че на съвестта ти лежат хиляди жертви).Всички учени по това време разполагаха с тази информация. Той реши, че е по-голям тарикат и че шведите са някакви свръх-хора и тая арогантност имаше това за резултат.
133
3
 
33
 
! Отговори
До Тшак преди 3 години
Определено познавам. Шведи които са си там и в момента. И именно от тях знам за настроенията и ситуацията. И да , също като англичаните един от въпросите които са пред тях сега е дали някоя държава ще ги пусне да изкарат лятната си почивка
132
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 142Ясно, но това не означава че българите не са бедни и на ден не умират по 100 човека от цигари и алкохол.
131
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 142Ясно, но това не означава че българите не са бедни и на ден умират по 100 човека от цигари и алкохол.
130
2
 
34
 
! Отговори
> преди 3 години
До ПреводНе и ако прочетеш всичко което казва. Ако го прочетеш ще разбереш, че той смята че:1) е трябвало да вземат по-строги мерки, отколкото са взели - въпреки че твърди, че това е извинимо, с оглед на това, че не е знаел достатъчно, действията на повечето други страни показват, че много негови колеги са свършили доста по-добра работа, въпреки че и те "не са знаели достатъчно"2) директно признава, че не са успели да защитят тия, които са имали най-много нужда от защитаОт тези две неща
129
4
 
37
 
! Отговори
toto преди 3 години
Другарки и другари, имам едно предложение, утре ще го занеса на омбутсмана.То е следното. Понеже много ви бъркат в заад-те статистиките по смъртност, ще предложа да се изготви една статистика от какво умират най много ***. Примерно от катастрофи. От което следва, че трябва да се забранят тотално автомобилите. Като изчистиме тая точка, отиваме на трудовите злополуки. Спираме и труда. Изчистваме и тая точка. Грип? Разстрел на всички г такива симптоми. И край на грипа. Едно по едно.
128
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Размахват се някакви манипулирани статистики, които да оправдаят извънредни мерки и да се ограбят едни европари. Ако България правеше толкова тестове, колкото и Швеция, щяхме да имаме същия процент вирусоносители.
127
3
 
34
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
До До Т ШакЖивял съм в Швеция и познавам няколко шведи. Имам В2 по шведски. Още имам колеги българи, работещи там, та поназнайвам нещичко за ситуацията. А ти познаваш ли шведи, че си така възмутен?