Данните показват – целият свят е далеч от "стадния имунитет"

Дори и в най-засегнатите градове броят на хората с антитела е малък
28 май 2020 21:00, Нели Христова
36
Данните показват – целият свят е далеч от "стадния имунитет"
Снимка: БГНЕС

Все още има много време, преди да се отървем от коронавируса. Това е изводът, който може да се извади от различни проучвания по цял свят, които се опитват да определят колко души са били в досег с COVID-19.

Официалният брой на случаите с коронавирус често подценява истинския брой на инфекциите. Дори и от масовите изследвания, които се провеждат в някои държави, става ясно, че хората, които са се срещнали с COVID-19 са само фракция от нужният брой заболели, за да се изгради стаден имунитет. Точният праг за това, кога обществото ще е защитено от широкото разпространяване на новия вирус, все още не е напълно доказан, но според някои експерти става дума за повече от 60%.

Още по темата

60% от хората трябва да имат антитела срещу COVID-19 и да са се срещали с вируса, за да се забави разпространението му. Но светлината в тунела е далеч.

Според новите изследвания дори и в най-тежко ударените градове, по-голямата част от хората все още са уязвими срещу вируса. Страни като Швеция и Великобритания се опитаха да наложат по-леки мерки, в опит да достигнат стадния имунинет. Но и в двете държави едва между 7% и 17% от хората са се срещнали с болестта.

В Ню Йорк, най-големият епицентър на заразата в САЩ, едва 20% са имали досег с COVID-19, в Лондон - 17,5%, в Мадрид антитела имат 11,3% от хората, в Ухан - 10%, Стокхолм - 7,3%, Барселона - 7,1% 

"Когато погледнем данните, проучванията показват, че стаден имунитет е малко вероятно да бъде постигнат скоро", казва Майкъл Мина, епидемиолог от Харвард, пред NY Times.

Да, дори и този имунитет може да забави разпространението на болестта, но когато успеем да изградим стаден имунитет, то вероятността единичните случаи да се превърнат в нови големи огнища става почти нищожна.

"Нямаме добра опция, с която да постигнем това. Не и в кратък период от време, освен ако не оставим вируса да се разпространява както в самото начало, но не мисля, че обществото приема това като добра опция", казва доктор Мина. А ако вирусът се разпространява по-бързо, отколкото учените предполагат, то може да са нужни много повече от 60%, за да се ограничи COVID-19.

Вярва се, че стадният имунитет и антителата ще предпазят хората от това да се разболеят повторно. Но все още не е напълно ясно дали това е така. Последните данни показват, че имунитетът срещу коронавирусът може би трае едва няколко месеца, а след това отслабва. Но дори и да изградим колективен имунитет, то хората все пак ще се разболяват от COVID-19.

"Шансът вие да се разболеете, ако сте изложен на вируса, остава същия. Просто шансът да се срещнете с него е по-малък", обяснява Гипсиамбър Д'Соза, професор по епидемиология в университета "Джон Хопкинс". Заболявания като морбили и варицела, някога често срещани сред децата, вече са рядкост благодарение на помощта на ваксините, които са изградили достатъчно силен стаден имунитет, който да ни предпазва от големи огнища.

Но все още нямаме ваксина за COVID-19, а за да достигнем заветните 60% по естествен начин, още много хора трябва да се заразят, а милиони - да умрат. Нека вземем за пример Ню Йорк. Той е на 1/3 от пътя към стадния имунитет и все пак близо 250 от 100 хил. души, които живеят там, са починали.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стадото А и стадото Б заболели от някакъв вирус. Овчарят А казал: Бал съм го! Колкото умрат, да умрат! Останалите ще живеят и вирусът няма да ги лови повече. Овчарят Б казал: Аз пък ще чакам стадният имунитет и така ще победя вируса. И седнали да си пият ракията заедно. Та, така.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига глупости!
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Факт е, че през света са минали много по опасни вируси, просто хората не са имали достъп до фейсбуци, айфони и интернет толкова много,както сега ......и тия вируси са си минали безшумно без пандемии и шумотевици
29
1
 
3
 
! Отговори
ПРОРОКА преди 1 месец
ВСИЧКИ ШЕ ОМРЕМ!!!!
28
2
 
0
 
! Отговори
Вал преди 1 месец
ако има стаден имунитет - ваксината става излишна. Дори в пловдивското проучване не очаквам повече от 5 - до 7% срещали се с тази корона-тъпотия. Щаба няма никаква ползва от по-високи стойности
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
целият свят е далеч от "стадния имунитет"

Хак му е на света, защото не слуша доктор Мангъров.
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само в България всички вече имат стаден мамунитет. Боко Тиквата мамунизира цялото население и ни направи всичките на мамуни.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Данните са ясни - хората не са стадо!
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така и не се разбра кой е казал цитираното по-горе.
Както се казва на съдът всичко е ясно да влезе убития за последни показания.
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Блажени са вярващите.
22
2
 
5
 
! Отговори
ЛуТ преди 1 месец
Академик Мангъров каза,че ще има имунитет.Данните не са верни.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО,КОГАЩЕ ОБЯВИТЕ ,,вТОРАТА вЪЛНА'' ?????????????
20
4
 
5
 
! Отговори
глупчо преди 1 месец
Съд.лекар извадил ножа от гърдите на убития,след това брадвата от главата му,избърсал потно чело, и казал:
-Ей,много е освирепял този коронавирус.
19
6
 
8
 
! Отговори
Тома Неверни преди 1 месец
И на една дума не вярвам вече.Не СЗО,не НОЩ не ти не знам кой.Господ да слезе да ми обяснява - няма да му повярвам!Сами се оплетоха в лъжите си.Стаден имунитет - ааа не,чекай малко,не така.КПП-та - аааа, чекай малко не така.Маски,без маски,пак с маски.Белина,ракия,хлорохин,утре ааа не,без белина,ракия и хлорохин.Да усещате измамата?То чак смърди на гнило вече!
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами с тези неадекватни затваряния, как да има имунитет?!
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мангъров чете ли тоя ?
16
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Важното е, че светът има инстраграм имунитет.
15
1
 
2
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
"...но пък е близко до стадният Инстинкт!"
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво точно искаме може и да не знаем , но можем да опитаме . Например - Престанете да купувате питейна вода от магазините . Тя може да е природна течност , но има ли гаранция , че е питейна и полезна .
13
4
 
10
 
! Отговори
Не извратен тип преди 1 месец
Нали вируса беше много опасен за хора със придружаващи заболявание,за какъв стаден имунитет говорим,нали стояхме по къщята за да предпазим възрастните и болните хора.Ай наредете си стъкмистиката така ,че да пасва малко от малко със измамата,че май идва време за бесилки