Графики показват колко е тежка ситуацията с коронавируса в Швеция

Смъртността в следствие на коронавируса не намалява
1 юни 2020 20:00, Нели Христова
102

Процентът на смъртност в различните страни на един милион души от населението

Графика: OurWorldinData

Швеция успя да оглави класацията за най-висока смъртност от COVID-19. Титлата, която бе за кратко в ръцете на Великобритания през май, идва след като държавата реши да въведе леки мерки за борба с коронавируса и да остави икономиката си напълно отворена. Броят на жертвите на глава от населението обаче е четири пъти по-голям, отколкото в другите скандинавски и северни страни.

Броят на починалите в Швеция е около 4500 души. Да, той изглежда като съвсем малка част от броят на починалите във Великобритания (около 38 хил.) и САЩ (около 105 хил.) Но истински тежкото положение, в което се намира страната, се разкрива от това, колко бързо се покачва процентът на смъртността на глава от населението.

Според последните данни, той е два пъти по-висок от този, в най-засегнатата държава в света, САЩ и пет пъти по-висок от този във Франция, която отбеляза най-високия процент на смъртност през април. Тогава страната наложи строги карантинни мерки, подобни на тези в Италия и Испания, за да се справи с вируса. Ограниченията се оказаха най-ефективното средство в борбата с COVID-19. Процентът на смъртност спада във всички страни, които са ги наложили по един или друг начин. А някои държави, като Нова Зеландия, които въведоха мерките рано, напълно елиминираха вируса на територията си.

Все пак Швеция въведе мерки за социална дистанция и съвети за използване на предпазни средства, липсата на строги ограничения значи, че процентът на смъртност в страната не изглежда да дава признаци за намаляне. Тъкмо напротив - сравнена с другите скандинавски държави, мащабът на кризата в Швеция изглежда още по-ясно изразен.

Надеждата на Швеция бе да се изгради така нареченият "стаден имунитет", който щеше да попречи на вируса да се разпространява бързо из обществото. Но изследвания от май показаха, че страната дори не е близо до постигането на нужните 60% от обществото, които са имали контакт с вируса, за да се изгради колективен имунитет.

 

 

 


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Скептик

Тва беше и любимата фраза на комунистите, за които всичко хубаво е в бъдещето,а мизерното настояще оправдание в името на същото това бъдеще.
73
1
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Пилците се броят наесен. Не е казано случайно.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Швеция успяха да постигнат втората в света след Белгия средна смъртност на човек от населението за седем поредни дни, а през месец май са твърдо на първо място в света по този показател. В Швеция, както и в България, има ясно изразена цикличност в броя на починалите в рамките на седмицата, т.е. не се отчитат веднага през събота и неделя.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тази статия от гоогле транслатор ли е?
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди около 5-10 дни, за едно денонощие в Швеция имаше 9,5 починали на 1 милион население - първо място в света. На второ място в света - Великобритания с 6 починали на 1 милион. На трето и четвърто място бяха Перу и Чили с 4 починали на 1 милион. Вчера нещата са други, но да изчакаме още 3-4 дни да отминат събота и неделя.
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Handel

Значи решението е просто - не чети ДВ и ти ще си добре.

Е, не точно, но поне жалкия ти опит за ирония се обръща срещу скодоумието ти.

:))))))))
68
8
 
8
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
За политиците, които се интересуват преди всичко от евентуалното спечелва на следващите избори, правенето на чудовище от коронавируса е много изгодно. Ето цифрите за Италия: - при население 60 милиона ""естесвената смърност" е 600,000 на година. Естествено през студените месеци е повече, така че грубо да приемем, че през студените месеци умират 400,000. А от коронавируса досега са умрели... 33,000 на средна възраст 79,5 години. Кой знае защо обаче DW това не го пише.
67
4
 
7
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
Ех, ако и шведите само знаеха колко са зле... ама пусто - не четат DW.
66
5
 
1
 
! Отговори
> преди 1 месец
До Lan

"Работническо дело" "интелигентно написана"

Мхм, интелигентно, интелигентно-комбайнерската.
65
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 1 месец
79 - и Работническо дело си беше пропаганда, но поне малко по-интелигентно написана. Настоящата е направо обидна за четящия...
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Графиките ви не показват никаква стойностна информация.
Статистиката не е за всеки и особено за малограмотни индивиди.
Отделно, вървите по един-два месеца след събитията.
Не Швеция е шлагера ДНЕС а Америките.
Там в момента вируса буквално унищожава държави.
Перу е толкова силно поразена колкото никоя дуга страна.
Ама ви ми припявате за Швеция където буквално нищо не се случва.
63
2
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
А аз си мислех, че Работническо дело е пропаганда.. Доживях да видя как в същност е по-зле днес от тогава!
62
2
 
4
 
! Отговори
me преди 1 месец
само като види човек текста "Процентът на смъртност в различните страни на един милион души" му става ясно колко може да научи от подобна статия...
61
6
 
5
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 1 месец
Българския просветен най-просветения сред просветените!
Той знае че китайския вирус е измислен от империалистите за да подтискат умните и просветени българи. И да ги чипират, ваксинират, и да им извадят и последните стотинки от продънените джобове.
60
1
 
0
 
! Отговори
Шведа преди 1 месец
Е ква стана тя, чак ми иде да ритам !
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шведите го закъсаха яко, въпреки че са рядко населена държава, което ги спаси от заразяване на по-голяма част от населението. По заразени не са първи в света, но имат най-голяма смъртност на човек от населението в последно време - става дума за починали за денононощие на човек от населението.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки, който има глава на раменете, отдавна е забелязал, че смъртността я Швеция от вируса е най-високата в света, особено в последният един месец.
57
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
европа пикае газ,че на швеция не и пука от вируса и само се чудят каква глупост да изкарат в медиите за да я очернят
56
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този вирус излезе по-голяма измама от кацането на луната.
55
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да спрат да плюят Швеция до последно. Да видим дали умрелите за година ще са повече от миналата.