Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него

Едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19
22 май 2020 12:12, Нели Христова
243
Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него
Снимка: БГНЕС

Швеция реши да предприеме съвсем различен подход към борбата с коронавируса - тя наложи много леки ограничения в ежедневния живот на хората с цел по-голямата част от обществото да бъде изложено на заразата. Така повече хора би трябвало да изградят имунитет. Но последнитте данни, публикувани от Шведската агенция за публично здраве, показват, че страната е изключително далеч от така бленувания "стаден имунитет".

Още по темата

Резултатите от изследването, проведено в края на април, не са обнадеждаващи - едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19. А главният епидемиолог на страната, Андерс Тегнел, заяви, че данните са "малко по-ниски, отколкото очаквахме". Те са публикувани точно ден, след като стана ясно, че Швеция има най-голям процент на смъртност в Европа на глава от населението, а Финландия обяви, че ще бъде рисковано да се посрещнат шведски туристи в страната.

Преди време експертите от Шведската агенция за публично здраве бяха убедени, че очакват до 1 май около 25% от населението вече да е изградило антитела срещу коронавируса. Но сега математикът Тим Бритън, който помага да се изгради математическият модел, казва, че резултатите са "изненадващи".

"Това означава, че или изчисленията, направени от мен и агенцията, са били грешни, което не е изключено, но е изненадващо, че са чак толкова грешни, или много хора са се заразили, но не са развили антитела", каза Бритън пред в. Dagens Nyheter, цитиран от The Guardian.

Андерс Тегнел пък е по-спокоен. По думите му, в края на април може би само 7,3% от обществото е имало досег с вируса, но сега този процент сигурно е 20%. Въпреки това той продължава да отрича, че "стадният имунитет" е целта на Швеция. Неговите мерки просто трябва да "забавят заразата, за да се справят болниците", но не крие, че държавите, които са наложили пълна карантина, са в "по-голяма опасност от втора вълна, тъй като прекалено малко хора са се срещали с вируса".

Е, данните показват, че разликата между държавите, наложили строги ограничения, и Швеция е малка, дори несъществуваща. СЗО предупреждава, че едва между 1% и 10% от цялото световно население е развило антитела срещу COVID-19.

Според математическият модел, ако 25% от населението на Стокхолм бе развило имунитет в началото на май, то до средата на юни Швеция щеше да е достигнала между 40% и 60% на хора, които са били изложени на заразата. Достатъчно за да се каже, че има "стаден имунитет" в страната. Но това остава само далечна мечта.

Лекият подход на Швеция не само не изгражда имунитет у гражданите, но и не пощади икономиката на държавата. Въпреки че повечето бизнеси останаха отворени, спадът в БВП на страната е около 7%, а безработицата се е увеличила с 10%.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 231В Иран има даже вече трета вълна, ако погледнеш графиката на daily cases.
206
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това че някой е избил деветдесет годишни старци не го повтаряйте, защото просто не е вярно. Хората, които са се срещали с вируса, но нямат антитела не трябва да се страхуват от втора вълна, защото си имат имунитет по принцип и са невъзприемчиви към вируса. Втора вълна обаче няма да има, защото вируса ще се самоограничи.
205
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалка работа.Вместо "сбъркахме", има "резултатите са изненадващи"... Това ли е държавата, която ни давате за пример и за която половината българи имат мокри сънища?
204
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 226Дай данните за 40%. Да не кажем, че пак разпространяваш либерални лъжи!
203
1
 
5
 
! Отговори
Мангъра с бакъра преди 3 години
Швеците са жилезни!Ни 5джи ша ги удари-ни корона събори...Рийш!
202
3
 
9
 
! Отговори
Пф преди 3 години
Това сборище на Мюмюни,разказващи се с отрязани глави на момичета,като онзи бежанец от миналата седмица,държава ли наричате?Това е неолиберална клоака,която не само ще загуби брутния си вътрешен продукт,но и ще си промени цвета в лайнянокафяво!
201
6
 
1
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
До Sata NATO 225Абе и шведите нямат късмет с последното си правителство което изтрепа хиляди старци заради либерални "ценности"! Но поне правителството не бъркаше в решението за подхода срещу вируса избран и наложен на Швеция с мнозинство само от екперти и лекари по вирусология. Не подхода на експертите от швеция е виновен за смъртността, а правителството- което си призна вината за либералните изгъзици.
200
9
 
1
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
Глупости на търкалета. Швеция е вече доближава 40% . Без шанс там за втора вълна през есента. Докато тези дето пакетираха държавите са само с 2-3% обществен имунитет и разбити икономики. Верно шведското правителство бе натъпкало старческите домове с млади мигранти, за да се интегрирали и си призна грешката- след дъжд качулка. Като се има предвид че повечето старци там са над 80-90 годишни.(а в България почти няма) Но подхода избран от експертите там бе правилен, затуй и другите последваха
199
12
 
5
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Швеция е държава с принципи и Конституция, а не смръдльив офчарник като офчарника на Чобан Боко. Там няма заради 10 стареца да затворят 10 000 човека. А тука казаха: "Дечица, стойте си вкъщи и ръкопляскайте от балкона, защото иначе баба ви и дядо ви яко ше умрът. И после и вие шеомрете и ше ви трупат на купчини по ледените пързалки". Мда...
198
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резултатите от изследването, проведено в края на април, не са обнадеждаващи - едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19.-------- Доколкото си спомням и у нас обявиха съвсем близко число на прекаралите болестта. А имахме два месеца ужаси, щабове, дебилни професори. И накрая - едни к същи показатели
197
3
 
0
 
! Отговори
Д преди 3 години
Ама вие днес, не торбата ами направо тир с лъжите сте отворили!
196
1
 
3
 
! Отговори
noname преди 3 години
СЗО е подразделение на ООН - организация без смисъл. Всичко, което препоръчаха от СЗО в началото на "пандемията" беше оcиране. Сега следва замазване и брътвежи за някакви си "стадни" фантасмагории за Швеция. Това верочтно е постановка, която трябва да се разследва. Добре че има умни хора в Австралия, които решиха да подпукат търтеите от СЗО...
195
3
 
2
 
! Отговори
Вътко преди 3 години
СЗО казват, само между 1 и 10% от световното население, значи 70 или 700 милиона са развили антитела. Това значи, че поне толкова са изкарали болестта. Умрели са 350 000 с вируса, не от вируса. Какво говорим тогава, относителна смъртност между 0,5 и 0,05%. Просто тълкувам данни, сметки на СЗО. Не изказвам мнение.
194
2
 
3
 
! Отговори
do 218 преди 3 години
ФАШИСТ КАКВИ РУБЛИ КАТО В РУСИЯ СА СЪЩИТЕ КОИТО И КОНТРОЛИРАТ ВАС БЕ ***.
193
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свършиха рублите и мангърите спряха да се пенявят :)
192
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 208На война не съм бил, но съм срещал доста хора от форуми (за коли, финанси), които на живо не смеят да гъкнат след 5 минути разговор, пък иначе бяха най-големите разбирачи. Та и на война ще е така.:)
191
2
 
5
 
! Отговори
Овчаро преди 3 години
Абе у стадото ясно, че ниъ сме овците, ама кой е овчаро, кои са кучетата, въшките... Имунитето е само у ракията и виното!Пияни дано забравим.... както е писал един умен човек.
190
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Соц =студен в ковчег
189
0
 
8
 
! Отговори
БКП преди 3 години
Скъпи сънародници!Пазете се, че Ние, от Партията Столетница отдавна сме в рисковата група...Това диабет, наднормено тегло (от преяждане заради Народните пенсии), сърдечно-съдови заболявания (от страх, че ни вземат привилегиите).... и т.н. все ни е риск и Короната може да го катализира. Та пазете се, че не остана кой да гласува, а цифкаромите струват пари.... Пари нема... вече... Сега, ако след Цветанов, Миньо, ... Божков ... вземат да ударят и горивата, може и да се разпаднем... без паре...
188
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краставите овце не се държът при здравите .