Доброволен или принудителен локдаун - как се справя Швеция с коронавируса?

Втората вълна носи не само умора, но и гняв на лекарите в страната
20 ное 2020 20:12, Нели Христова
78
Доброволен или принудителен локдаун - как се справя Швеция с коронавируса?
Снимка: БГНЕС

В един от фитнесите в централен Стокхолм няколко души правят пилатес, спазвайки дистанция. Правителството казва, че спортуването на закрито все пак е опасно, но отказва да затвори бизнесите. А хората, които посещават часовете във фитнеса са категорични, че няма да спрат да спортуват.

Още по темата

"Да тренирам е единственото нещо, което ми остана сега. Имам нужда да го правя докато мога. Не само за себе си, но и за всички присъстващи, които са толкова щастливи, че все още продължаваме да спортуваме", казва инструктурката Аса Ларсон.

Но навярно те ще се почувстват малко по-различно, ако видят как лекарите се борят за живота на хората в болниците.

В Университетската болница в Упсала преготвят пациент, който е на изкуствено дишане, за да го качат в хеликоптер и да го откарат в медицинско заведение, което има повече свободни легла. Запитан дали е изненадан, че вече се е наложило болницата да удвои капацитета си, директорът Рафаел Кавати категорично казва: "Не. Нямаше никаква изненада. Очаквахме го."

След тихото лято коронавирусът се завърна по-силен в Европа. По време на първата вълна Швеция бе една от страните, които светът наблюдава по-изкъсо, тъй като тя отказа да приеме по-строги мерки и си служеше само с препоръки, но не и със забрани. Ситуацията в болниците вече напомня на тази от пролетта, а медиците са уморени, но и ядосани, тъй като вярват, че всичко това можеше да се избегне.

В Швеция все още няма локдаун, няма правила, а само препоръки за социална дистанция. Да, списъкът с препоръки на страната е по-строг и изглежда повече като молба за доброволен локдаун. Но лекарите на първа линия са абсолютно категорични - това не е достатъчно. Самият архитект на този модел, Андерс Тегнел, признава, че повечето хора не следват съветите му.

"През пролетта този подход работеше много добре. Ние успяхме да накараме хората да не се събират, ако не е наложително. Ако успеем отново да постигнем това и повече хора се вслушват в съветите ни, мисля, че ще успеем да овладеем ситуацията и сега", казва Тегнел пред CNN.

За много хора в Швеция той е герой, тъй като Тегнел е успял "да запази свободата им". Властите в страната също го подкрепят, въпреки че признават, че не са успели да защитят по-възрастните хора. Повече от 90% от хората, които са изгубили битката с COVID-19 досега са над 70 години. А общият брой на жертвите в Швеция е 6340 - повече от жертвите, които останалите скандинавски държави са дали взети заедно.

Сред заразените в Швеция и все още дишащ благодарение на кислородна бутилка е адвокатът, защитник на свободата, Андерс Ейдсвик. Въпреки че знае каква болка причинява коронавируса, той все пак е на мнение, че свободата е на първо място. "Не вярвам, че трябва да е толкова лесно да затвориш обществото", казва той.

Швеция иска хората да се отделят един от други доброволно. Сега, повече от всякога, ги моли временно да се откажат от своите занимания. Оцеляването на страната зависи от склонността на хората да поемат отговорност. Но дали те имат такова намерение?

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Ей , Швеция разби на пух и прах теориите на глобалните ковидисти. Та чак и тази болезнена статия за оправдание на глупостите им. Швеция въпреки че не приложи никакви безумни мерки като парцали за уста, затваряне на училища, магазини, ресторанти и национални локдауни , има по-добри резултати от тези които слушат ковид шаманите. Смешно е как медиите повтарят като латерни за починалите в старческите домове през пролетта, по вина на правителството, а не заради подхода на Тегнел и учените
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 55Викингите са били преди 1300 години. Светът се промени.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви е актуално внушението със статията.Палачинката се обръща.
69
1
 
4
 
! Отговори
Ще избягам в Швеция! преди 3 години
Да, това е правилният подход! А не като нас!
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като в катуна всеки прави каквото си поискано ако поискаш да се ожениш нямаш право на изборуж свободия но всъщност диктатура
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция иска хората да се отделят един от други доброволно. Сега, повече от всякога, ги моли временно да се откажат от своите занимания.Хитряги. Искат всичко това което и другите са направили, но да изглеждат добричики. Е, изпатиха си сравнени с останалите скандинавци и още ще си патят.
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведите постъпиха най-разумно.просто съобщиха на хората за опасността и оставиха на самосъзнанието им да решават как да се пазят.Такива китайски комунистически методи на затваряне като *** не вървят там.Който иска се пази,който не иска да заминава!Свободата е най-скъпото нещо на света!Здравето е най-ценното!Всеки решава!
65
5
 
16
 
! Отговори
не се иска много преди 3 години
Докато не затворят училищата и кръчмите нищо няма да се промени.
64
2
 
5
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Цифрите, които използваме най-масово са ги измислили арабите, а не евреите. Те са 10 на брой - 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9. Цифрите намат качеството верни или неверни.
63
12
 
4
 
! Отговори
написват евреите преди 3 години
някакви измислени цифри в притежаваните от тях масмедии и овцте дори не се запитват от къде с атези цифри, доколо са верни ....как ги изброите "жертвите" от корона вирус в Швеция !?кой ги изброи тези жертви !?кога ги изброи !?наслушахме се на евреиски лъжи за пандмии, глобални затопляния, толерантност и пр. гнусотии
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция оня ден (четвъртък, 19,ноември) имат 6243 новозаразени, т.е. повече и от България (3899) на човек от населението. На един милион население Швеция имат 617 новозаразени (11-то място в Европа), а България 563 (16-то място в Европа).
61
14
 
17
 
! Отговори
истина преди 3 години
Не знам дали статията е собствено творение на авторката ***, но доста удобно е пропуснала, че преди време самият Тегнел заяви,че е сбъркал с подхода и молеше сънародниците си за извинение.
60
3
 
10
 
! Отговори
граматик преди 3 години
До математика. Не пиши глу.пости. Веднага мога да ти дам няколко имена на заболели магазинерки.
59
6
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЛОКДАУН ДА Е ПО ИЗБОР НА ЛИЦА КОИТО СЕ ЧУСТВАТ ЗАСТРАШЕНИ ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН- ДА СЕ САМОИЗОЛИРАТ КАТО ДЪРЖАВАТА-ТОЕСТ НИЕ ИМ ПОМАГАМЕ.-ДА НЕ СЕ ЗАТВАРЯТ ОБЛАСТИ-А ДА СЕ НАБЛЕГНЕ НА СПАЗВАНЕ НА ДОСЕГАШНИТЕ МЕРКИ.-НИЕ ТРЯБВА ДА РАБОТИМЕ-НЕ ТРЯБВА ДА НИ ВЪЗПРЕПИАДСТВАТ ПО НИКАКЪВ НАЧИН.- ТЕЗИ 9-ВЕТ МЕСЕЦА НИ СЕ ВИДЯХА ПРЕКАЛЕНО ТРУДНИ ТА ДОРИ НЕПОНОСИМИ ДА СЕ СПРАВЯМЕ.-НА КРАЧКА ОТ ФАЛИТ СМЕ.КПП-ТАТА НИ СЪСИПАХА С ТЕЗИ ДЕКЛАРАЦИИ-ЧАКАШЕ СЕ ПО 2 ЧАСА-НЕСТАВА.ТРЯБВА ДА РАБОТИМЕ.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Населението на Швеция е съсредоточено на площ, съизмерима с тази на Белгия-------------------------------------------------------------------------------------------------Я дай пак!?!Съпостави големите градове като брой и численост в двете страни и пак си помисли!А нещо за съседите на Швеция да кажеш?За Дания и Норвегия?!?
57
21
 
8
 
! Отговори
Математика преди 3 години
Как пък една магазинерка не се разболя или една банкерка? Или пък сервитьорка? Само някакви сухи цифри, които никой не познава.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фитнес митнес, да бяхте написали как правят швецка тройка от спазване на 1,5 метра дистанция.
55
1
 
4
 
! Отговори
До53 преди 3 години
Да бе те викингите са били едни"философи"Хайде по полека с тия сравнения!
54
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белгия има един милион повече население на петнадесет пъти по-малко площ!?!-----Населението на Швеция е съсредоточено на площ, съизмерима с тази на Белгия. Огромната част от Швеция са необитаеми планини.
53
17
 
5
 
! Отговори
Математика преди 3 години
Пълна измама е тоя вирус. По хиляда човека на ден заразени в София, плюс карантина и на контактни... Ми то излиза, че по улиците не трябва да има никой вече, всички да са вкъщи?! Аз друго виждам.