COVID-19 в Швеция: Идол ли е страната или всички ги смятат за луди?

Как се справя тя с пандемията чрез препоръки за действие?
Обновена: 8 ное 2020 14:32 | 8 ное 2020 14:30, Елка Василева
96
COVID-19 в Швеция: Идол ли е страната или всички ги смятат за луди?
Снимка: архив, БГНЕС

Рекорден брой заразени и премиер в карантина: Швеция също е във втората вълна на пандемията от коронавирус. Скандинавската страна избра по-различен път през пандемията. Как се справя тя днес?

„Повече заразени. Повече смъртни случаи. Положението е много сериозно“, написа във Facebook в четвъртък шведският премиер Стефан Льовен, който доброволно си наложи самоизолация, след като човек от обкръжението му беше тестван положително за COVID-19. Така той далеч надхвърли наложените от самия него предписания: в почти нито една страна в света никой, който не е имал пряк контакт със заразен човек, не се изолира – особено пък в Швеция, пише Дойче веле.

Скандинавската страна и до днес не е наложила задължителни правила, а се опитва да се справи с пандемията чрез препоръки за действие. „Ако със сигурност сте заразени с COVID-19, трябва да останете седем дни след регистрирането на болестта вкъщи“, препоръчва на сайта си здравната служба. Въпросът дали тези препоръки се спазват, получава и положителни, и отрицателни отговори.

Отделни критики

Подобно на цяла Европа и Швеция изживява втората вълна на коронавируса – напоследък случаите на новозаразени са около 4000 за денонощие. Но страната продължава да държи на своя придобил междувременно световна известност „своеобразен шведски път“ за борба с пандемията. Философията е следната: ако се апелира към разума на населението, вместо да му бъдат налагани принудително ограничения проявяваното разбиране ще е по-високо в дългосрочен план.

Още по темата

Една от основните критички на този подход е Лена Айнхорн: 66-годишната авторка на документални филми, писателка и вирусоложка разпространи през април, заедно с 21 свои съмишленици, подробна и обоснована критика по отношение на начина, по който Швеция се бори с пандемията. В интервю за Дойче веле тя казва, че и този път, както и през пролетта, Швеция е по-засегната от съседните ѝ страни. „И разликата е, че те имат по-различни рестрикции от нас." Дания тъкмо въведе система, чрез която на принципа на светофара се въвеждат значителни ограничения в обществения живот. Норвегия пък наложи задължителна работа от вкъщи за рисковите зони.

Страна без маски

Както посочва Айнхорн, една от големите разлики се вижда и с просто око: „Ако тръгнеш по улиците на Стокхолм или влезеш в някой магазин, няма да видиш никого с маска. В превозните средства ги носят само отделни хора. Направо е табу да се ходи с маска“.

В началото на пандемията не бе напълно сигурно, но междувременно е научно доказано, че разпространението на коронавируса до голяма степен се ограничава при носенето на маска. И в Норвегия, Финландия и Дания маските са навсякъде, казва Лена Айнхорн: „Те ги въведоха със закъснение, но сега всички скандинавски държави ползват защитните маски. Има само една шепа страни, които не са ги наложили, и Швеция е една от тях“.

Петте фази на „шведския път“

Лена Айнхорн не очаква, че Швеция ще промени в обозримо време своята стратегия за борба с коронавируса. Критичните въпроси на пресконференциите се задават единствено от чуждестранните журналисти – тъй като Швеция привлича вниманието на другите със своята своеобразна стратегия. „Те първо казваха – ама подходът ви е правилен! След което смъртните случаи в Швеция ставаха все повече и повече, и ние се превърнахме в чудовище. Сега всички смятат Швеция за луда“, обяснява Айнхорн.

На моменти Швеция бе страната с най-голям брой смъртни случаи в световен мащаб, тъй като там починаха много възрастни хора, докато в другите страни възрастните бяха предпазени от заразата много по-ефективно. След това дойде следващата фаза: „През лятото жертвите бяха намалели и Швеция отново стана за пример. Когато обаче през есента в много държави броят на заразените отново започна да нараства, Швеция се превърна в идол на свободата. Но след като и тук случаите започнаха да се увеличават, вече не сме идол", казва Айнхорн.

Хората се доверяват на здравните власти

Населението на страната продължава широко да подкрепя водената от шведското правителство по-различна политика спрямо пандемията. Съседните страни отдавна се отказаха от препоръките, въвеждайки на тяхно място правила. Но шведското правителство не би могло да си позволи това, смята Айнхорн.

„Нашето правителство разполага с твърде ограничена подкрепа и докато хората продължават да имат доверие на здравните власти, то също ще се придържа към тази политика", посочва експертката. Ето защо и във втората вълна на пандемията шведското правителство продължава да залага на доброволността.

В петък, в първия ден на своята карантина, министър-председателят Льовен написа във : Facebook„Информирайте се и следвайте съветите“.
 


96
Още от ЕС
Невероятна идея: Може ли Тръмп да стане премиер на Словения?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
2
 
! Отговори
Климо преди 2 седмици
Мили хора, не ми цитирайте тая сбъркана страна, пълна с ***. Гледайте какво правят ония на изток - Китай - около 50 болни, Южна Корея - по малко от 100, Токио - 200, при население 13 млн. Сингапур - 8.
Хайде, роптайте и бъдете здрави.
85
1
 
0
 
! Отговори
Швеция ли ? преди 2 седмици
Заразени към 09.11.2020 – 146461
Смъртност към 03.11.2020 - 5997
До 9 - годишна възраст – 2 смъртни случая
20-29 - годишна възраст – 11 смъртни случая
30-39 - годишна възраст – 17 смъртни случая
40-49 - годишна възраст – 46 смъртни случая
50-59 - годишна възраст – 166 смъртни случая
60-69 - годишна възраст – 415 смъртни случая
70-79 - годишна възраст – 1279 смъртни случая
80-89 - годишна възраст – 2491 смъртни случая
90 и над - годишна възраст – 1570 смъртни случая
89 процента от починалите са над 70 годишна възраст.
84
3
 
5
 
! Отговори
Lan преди 2 седмици
Относно статията...гледаш статистиката и веднага виждаш, че не е вярно - в Швеция болестта си върлува както навсякъде, нито имат повече заразени, нито повече починали от други държави със строги "мерки". НО ако всички бяхме като Швеция, нямаше да има икономическа катастрофа.
83
0
 
3
 
! Отговори
Lan преди 2 седмици
славянин, само дето дълбоко са сбъркали народа! Българите вече масово изпитват гняв, не стах. :) А гневът и подчиението са несъвместими. Лошото е, че и гневът води до грешни решения.
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 79

"Възхищавам се на шведите, прекрасна страна, красив и интелигентен народ и разумни и уравновесени управници. За съжаление езикът им е много труден, иначе бих се замислил сериозно да емигрирам там. Само те устояха на масовото промиване на мозъци и всяването на психоза. Нашите шушумиги за шепа починали тежкоболни ще побъркат 7 000 000 и ще сринат икономиката."

Ех, на крива ракета все космоса й пречи. А шведската икономика е вързана за световната, тъй че ...
81
4
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 2 седмици
Аз съм го доказал докато съм лекувал в ковид отделение! Ако имаш въпроси, отиди в ковид отделение без маска. Стой там 6 часа и да видим...
80
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
междувременно е научно доказано, че разпространението на коронавируса до голяма степен се ограничава при носенето на маска
———

Кой, кога и къдего доказал?
79
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Възхищавам се на шведите, прекрасна страна, красив и интелигентен народ и разумни и уравновесени управници. За съжаление езикът им е много труден, иначе бих се замислил сериозно да емигрирам там. Само те устояха на масовото промиване на мозъци и всяването на психоза. Нашите шушумиги за шепа починали тежкоболни ще побъркат 7 000 000 и ще сринат икономиката.
78
2
 
3
 
! Отговори
до 72 от славянин преди 2 седмици
''славянин, психиатрията те изпусна, ето, вече 8 месеца, ден и нощ, делник и празник, пишеш, пишеш, пишеш против тоя вирус, тема без теб няма, на всяка манджа - мерудия си, на всяко гърне -похлупак, абе мземи си почини, за един измислен вирус си попиля лятото!''

Аз като гледам май описваш себе си понеже и ти си нон-стоп под всички статии за короната!
77
4
 
4
 
! Отговори
до 73 от славянин преди 2 седмици
''Швеция можеше са има 10 пъти по-малко починали и 4 пъти по-малко заразени, ако бяха правили като Норвегия и Финландия.''

Само че Швеция има в пъти повече психически спасени хора от Норвегия и Финландия благодарение на липсващите там концлагеристки мерки!
76
7
 
6
 
! Отговори
Иван преди 2 седмици
"Философията е следната: ако се апелира към разума на населението, вместо да му бъдат налагани принудително ограничения" А какво да се прави, ако населението са все българи, то ест разум нямат????
75
6
 
0
 
! Отговори
1 преди 2 седмици
До до 65 от славянин

"Всичко се познава в сравнение - сравнявай броят на носителите, на болните и на умрелите в Швеция, където няма почти никакви мерки и в държавите, където има концлагеристки мерки и ще разбереш кой се е ос.ал и това определено не е Швеция!"

Затова Швеция е една от страните с най-висок брой жертви на милион население, въпреки че има естествени предпоставки да има много малко (както скандинавските им съседи). Мхм.
74
5
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 седмици
Швеция се провали и като всички държави, в които властва някаква форма на социализъм, провала се покрива за да не се компрометира "системата", за да не се налага управляващите да подават оставки.

В конкретния случай се провали прословутото шведско "свободомислие" и сега шведите не могат да си признаят, че не са идеалните граждани, за които се пишат.
73
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Швеция можеше са има 10 пъти по-малко починали и 4 пъти по-малко заразени, ако бяха правили като Норвегия и Финландия.
72
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
славянин, психиатрията те изпусна, ето, вече 8 месеца, ден и нощ, делник и празник, пишеш, пишеш, пишеш против тоя вирус, тема без теб няма, на всяка манджа - мерудия си, на всяко гърне -похлупак, абе мземи си почини, за един измислен вирус си попиля лятото!
71
5
 
13
 
! Отговори
славянин преди 2 седмици
За да се подчиняваш трябва да се страхуваш, ако не се страхуваш, не подлежиш на подчиняване, ето затова вече 8 месеци денонощно се стараят да ни парализират от страх, за да им се подчиняваме като овце!
70
4
 
8
 
! Отговори
до 65 от славянин преди 2 седмици
Всичко се познава в сравнение - сравнявай броят на носителите, на болните и на умрелите в Швеция, където няма почти никакви мерки и в държавите, където има концлагеристки мерки и ще разбереш кой се е ос.ал и това определено не е Швеция!
69
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен

"че в България е пълно с подплашени овце"

Ами при овцете така може да се въздейства - с уплах. Ако беше пълна страната ни с хора, можеше и друг подход да се възприеме.
68
5
 
2
 
! Отговори
Тук има преди 2 седмици
наистина големи главочи и катъри. Ти му казваш" Отвори си сайта и виж данните, то ти вика - няма такова нещо". По добре е да ги оставим тука сами да се самонадъхват на черното да казват бяло.
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България - държава, в която наистина много глyпави хора си мислят, че са наистина интелигентни, и никой не може да ги надхитри.