Проучване сочи: Социална дистация поне до края на годината

Всичко зависи от процеса на ваксиниране
1 фев 2021 08:48,
41
Проучване сочи: Социална дистация поне до края на годината
Снимка: БГНЕС

Социалното дистанциране ще трябва да се запази поне до края на годината или ваксинационната кампания да е 85% ефективна срещу коронавируса, за да се спре увеличаването на смъртните случаи от коронавирус в нормални условия на живот. Това сочи проучване на университета "Уорик", направено по поръчка на консултативната група за пандемията, съветваща британското правителство.

"Всичко ще зависи от това колко бързо ще напредне процесът по ваксиниране и дали той ще успее да спре разпространението на болестта", казва пред "Дейли телеграф" доцентът по епидемиология Адам Кучарски.

Въпреки че Великобритания е ваксинирала вече над 8,4 млн. души, или 12% от населението си, учените очакват това да има умерено въздействие върху предаването на вируса. Те смятат, че ефективността в момента е около 60 на сто и националната блокада на страната в най-добрия случай ще трябва да се запази до юни. Ако бъде премахната по-рано, дори през април, ще последва трета вълна на епидемията, въпреки че броят на заразените е намалял с 31% през последната седмица, а на приетите в болница - с 16%.

Британският зам.-министър по ваксинацията Надим Захауи обяви, че едва след месец може да има данни как ваксините влияят на предаването, от което ще зависи и дали някои от строгите ограничения могат да бъдат премахнати.

Резултатите от проучването идват на фона на скандал между Лондон и Брюксел за ваксини, който дори заплаши споразумението за Брекзит, след като Еврокомисията поиска да контролира доставките за Северна Ирландия на границата ѝ с Република Ирландия, за да гарантира, че предназначени за ЕС дози не се изнасят за Обединеното кралство.

Тя оттегли намерението си засега след разговор между премиера Борис Джонсън и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, в който бе договорено сътрудничество по въпроса. Британски министри обаче коментираха, че е твърде рано да се обсъжда даряване на ваксини на други държави.

Европейските лидери са под натиск да осигурят повече дози, след като проучвания показаха, че между половин и пет процента от населението в страните от ЕС е ваксинирано. Най-малка част от хората в България са получили защита срещу коронавирус, а най-голяма - в Малта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дистанция социална,да се не чифтосваме.Тия вървят срещу Бога.Светът е полу-дял
37
0
 
3
 
! Отговори
Ликвид.... нос преди 3 години
тия деОли искат да ликвидират человечеството
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С наука медицинска ли се занимаваме, или с предизборна кампания и гласуване на недомаслени идеи от хорица, които понятие нямат от наука, но имат мнение?Що за заглавие?Що за статия?
35
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 3 години
Ама естествено - дистанциране, изолиране, карантиниране, ваксиниране, чипиране и гипсиране.
34
1
 
18
 
! Отговори
Ще пострада интимния преди 3 години
Тежък удар по младите. Как ще има неангажиращи връзки и секс? Как хората ще се размножават? Много хора ще са трайно ощетени времето лети кога ще компенсират секса и връзките? Тези неща са до време по-късно не може щом се изтърве влака.
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В западните страни следели дали спазваш социална дистанция чрез телефона и ако не, получаваш sms и глоба.А дали изобщо на някой му минава през ума да си изключи мобилните данни или телефона?Оказва се , че мисленето е особено сложен процес !
32
0
 
18
 
! Отговори
Nona преди 3 години
До Анонимен 28От ден първи на извънредното или каквото там го кръстиха положение се питам същото.Смятах,че е кипи-пейст и изгубени в превода.Вече започвам да мисля обаче,че терминът социална дистанция си е точно на мястото-поне така изглежда крайната цел:дистанциране,озлобление и изолация!Демек превръщане на хората в социопати!
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПиларРазбирам те напълно, брат. То само като ви види премиера и човек веднага му става ясно че нещата не са нещо съвсем както трябва. Аз като го гледам, вашия премиер там, с тоя lud поглед и се чудя - тоя влюбен ли е или откачен?*** то пък нашия и той тъй. Извода е - за да станеш премиер на дадена държава, трябва да си Ненормален :D
30
0
 
12
 
! Отговори
объркан съм преди 3 години
Социална мрежа - Фейсмейс, инстакилограм, туитуърърСоциална помощ - Дават се едни пари, на едни хора, за една никаква работаСоциална дистанция - !?!?!?!Защо постоянно се използва навсякъде думата СОЦИАЛНА???
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой от въпросните журналисти, да ми каже какво е Социална мрежа и Социална дистанция.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прости лидери. Да взимат китайски и руски ваксини а не само да целуват задни части на еврейския фармацефтичен монопол. Израел как успяха да ваксинират повече от всички взети заедно. Много странно
27
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се казва "социална дистанция", а физическа дистанция!Ако имаше социална дистанция всички щяхме да се превърнем в аутисти!
26
2
 
23
 
! Отговори
до 26 преди 3 години
Щом живееш във Великобритания... знаеш каква е картинката. Някакви изключително прости каскети с гнили зъби. Тия хора имат някаква фобия от зъболекари. Ако случайно видиш хубава жена - 100% не е англичанка. А тая простотия с мивките с 2 отделни чучура за топла и студена вода? Като шизофреник стоиш и си местиш ръцете от топла до студена вода... И лявото движение. Сбъркана страна... Правят хубава бира, това май само не са оплескали, че там правоверните не се месят.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството увеличава здраво раждаемостта! *** майката на народа. Дори и Ковид не е толкова жесток.
24
1
 
35
 
! Отговори
Пилар преди 3 години
Живея точно във Великобритания. От цялото ми наблюдение върху пандемията се убедих че британските учени са не просто некадърници, те хабер си нямат какво правят. Не може да им се вярва за абсолютно нищо. Супер некомпетентни и обслужващи правителствени интереси. Тук пЛандемията е зависима от Брекзит, а не от вируса.
23
7
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
До Христо Христовходи си реското *** да удариш един боярщик
22
3
 
9
 
! Отговори
Д-р Снагълс преди 3 години
Един индийски министър се похвали, че най-много лекари по света са от индийски произход! Нищо лично, но после се чудим, че има пЛандемии!
21
0
 
10
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
Не лошо че трябва да спазваме социална дистанция от един к*р .Лошотоо е че при нас той е 1,5 метра
20
0
 
24
 
! Отговори
Мислеща преди 3 години
Предлагам журналята най-после да научат разликата между физическа и социална дистанция/изолация. То бива некомпетентност, но чак пък толкова.... Или може би нарочно ни набиват тая социална дистанция, за да свикнем вече да не си общуваме и споделяме като истински хора?!
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Британският зам.-министър по ваксинацията Надим Захауи обяви..." - какво хубаво звучно традиционно английско име! Дали се къпе в Темза един път годишно? Дали ходи с рикша на работа? Има ли домашен дресиран слон? Доста въпроси, малко отговори и ръсене на мозък все едно пресоляват манджата, наречена вирус.