ИПИ: Българите бавно се движат към европейския стандарт на живот

Всеки регион се движи с различни темпове, пише Адриан Николов
6 мар 2021 15:30, Петя Славова
312
ИПИ: Българите бавно се движат към европейския стандарт на живот
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Догонването на средноевропейския стандарт на живот, производителност на труда и равнище на икономическо развитие е основната цел на България вече повече от три десетилетия.

Отделните региони на страната обаче се движат към тази цел с различни темпове. Тези различия се виждат ясно в  новопубликуваните данни на Евростат за размера на БВП на човек от населението в европейските региони, пише в свой материал Адриан Николов от Института за пазарна икономика, предава Investor.bg.

За да оценим темпа на конвергенция към средноевропейските равнища, вземаме отстоянието на отделните области и райони за планиране от средното за ЕС ниво.

Особеност при тазгодишната публикация на данните е, че Brexit вече е факт – "средното за ЕС“ вече се отнася за 27 страни членки без Великобритания. От практическа гледна точка това означава, че по-бедните страни в ЕС "забогатяват“ спрямо средните за ЕС равнища, тъй като Великобритания беше сред по-богатите страни и нетни донори на европейския бюджет, и съответно напускането ѝ тласка надолу средните стойности.
При сравнението между отделните райони за планиране, очевиден лидер е Югозападният, който сдържа и столицата. За деветте години от 2010 г. насам районът се сближил със средните за ЕС-27 стойности с 12 пункта, до 47% от средноевропейския БВП на човек от населението. При три от останалите райони – Северният централен, Североизточният и Южният централен – темпът на сближаване е единичен – с по 6 пункта, а при Северозападния – с 5, което от своя страна означава, че отнесени към средните за ЕС стойности районите се развиват с относително равномерна скорост.

Интересна е траекторията на Югоизточния район, който в различни части на десетилетието застава на второто място, но през последните две години губи скорост. Важно е да се отбележи и че районите извън Югозападния са групирани много близо един до друг, между 17 и 22% от средното за ЕС-27 ниво; с други думи, различните темпове на развитие на районите може и да изглеждат големи от гледна точка на самата България, но в сравнение с целия ЕС разликите между тях остават малки.

Представените тук дотук данни са за номиналния брутен вътрешен продукт; той описва "суровото“ разпределение на брутния вътрешен продукт на регионите на ЕС, избран тук заради достъпността на данни и на областно равнище, представени по-долу. По-стандартното сравнение ползва т.нар стандарт на покупателна способност, който отчита и разликите между цените на стоките и услугите в отделните страни.

В стандарт  на покупателна способност районите за планиране демонстрират сходна динамика, но различно отстояние от средноевропейските стойности; през 2019 г. Югозападния район вече покрива 89% от средната за ЕС-27 стойност, Северозападният – едва 32%.

На областно ниво доста по-ясно личат регионалните различия в догонването на средноевропейските нива на икономическо развитие. Без останалата част от Югозападния район, София достига 57% от средното за ЕС-27 равнище, а Стара Загора, най-вече благодарение на енергийния си комплекс – 29%. Водещите икономически центрове се открояват, най-вече Варна и Бургас.

Разликите в ръста също не са изненадващи – енергийните центрове стопяват разликата със средноевропейския БВП на човек от населението най-бързо, следвани то движената най-вече от дигиталните експортно-ориентирани услуги столица и силните индустриални области – Пловдив, Габрово, Русе, Варна. Притеснително е обаче, че 5 области – Силистра, Сливен, Стара Загора, Перник и Добрич – са се доближили до средното за ЕС ниво на БВП на човек с едва 2 пункта в рамките на осем години.

Важно е да се отбележи обаче, че настоящите темпове на догонване - при това в период, който не можем да определим по друг начин освен като силен икономически възход с рекордни показатели на пазара на труда - по никакъв начин не са достатъчни за настигане на средноевропейските равнища в обозримо бъдеще.

Въпреки бързото разрастване на цифровия сектор и преструктурирането към производства с по-висока добавената стойност в редица индустрии, сближаването към средните за ЕС-27 до голяма степен е игра на изпреварващ ръст; запазването на отношението не е достатъчно. Това, разбира се, не означава, че номинално икономическото развитие и благосъстоянието на населението не се е подобрило; тъкмо обратното.

Представените данни по никакъв начин обаче не вземат предвид разразилата се през 2020 г. икономическа криза и начина, по който тя се отрази както на българските региони, така и на ЕС като цяло.

Много вероятно изглежда през 2020 г. да отчетем по-малки разлики между водещите и по-слабите икономически области на България, тъй като основните икономически центрове понесоха по-тежък удар, а така също и мнимо "приближаване“ до средните за ЕС-27 заради по-сериозните щети, нанесени на големите западноевропейски икономики. Тези rфекти обаче ще се изгладят относително бързо в хода на нормализацията след кризата; в крайна сметка, конвергенцията е дълъг процес, който отнема много десетилетия.


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
0
 
4
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 1 месец
Поредните "държавни" "неадекватни" "послушковци" на "статуковото" разсъждават върху теми, които въобще не разбират, но когато "зашумят" парите и "зависимостите" излизат наяве!!! Жалка Държава със жалки институции!!! България от нормално функционираща Държава се превърна във "територия" благодарение на такива "неадекватници"!!!!Пълно е със "синекурни" длъжности и институции във моята Родина......
276
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 275

Колта е "набутвация", ако си с 1200 лева заплата. Ако си със 7200, не толкова.

Но защо има толкова коли? Ами мжео би, защото БДЖ е развносилно на ТЕРОР, да се пътува в него, междуградския транспорт е изцяло в мутренски ръце, услугата е често скъпи И нередовна, а на много места просто не е достъпна. Другото е, че в България имаме почти НУЛЕВО подпомагани за пътуващите хора, но бичим по 50% отгоре като данъци и акцизи на горива и транспортни услуги ...
275
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 277

Трябвало да отидеш в Потругалия през 97-а отгава. Бяха на нивото, което ние бяхме 2002-а.
274
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как може едни да гладуват, а други да има по 10 екзотични коли, 2 яхти и три имения?
273
2
 
4
 
! Отговори
До 277 преди 1 месец
Не е важен само размерът на заплатите, а и покупателната им способност. Българските средни заплати са почти на нивото на португалските по покупателна способност и гонят гръцките.
Това ако някой ми го беше казал през 1997г щях да го помисля за луд.
272
1
 
4
 
! Отговори
До 275 преди 1 месец
Преди 15 години що нямаше толкова коли по пътищата?И то в градове,където населението значително е намаляло.
Таралясник или не всяка кола си има големи разходи.
Друг въпрос е,че новата кола е голяма набутвация.
271
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Англия с новия бюджет увеличават заплатите на здравните работници с 1%. За опитна сестра това прави 3,5 паунда на седмица. Профсъюзите се готвят за стачка, искат 1,5%. И това на фона на повече от 10 години замразени заплати за държавния сектор. Много обичат да се оплакват българите, ама само в това са добри. Иначе да не бяха толкоз бедни.
270
0
 
0
 
! Отговори
До 272 преди 1 месец
За ноември средната заплата е била 1402 лв.Няма как да падне,щото увеличиха заплатите на държавните служители от 1-и януари 2021г.
Така че може да мине декемврийските нива и без премии.
269
2
 
3
 
! Отговори
До 271 преди 1 месец
Уж били много бедни българите,пък по улиците не можеш да се разминеш от автомобили. Само задължителните плащания-данък,застраховки, винетки,ГТП са минимум 500 лн годишно.Плюс гориво, консумативи и ремонти.
Изобщо не са толкова зле нещата,ако изключим пенсионерите.
Не случайно и емиграцията в последните години намаля и емигрират основно *** заради високите социални помощи.
268
1
 
1
 
! Отговори
До 268 преди 1 месец
Средната бутна заплата в България е 1468 лв.Това прави 1134 лв чисто. Има и много недекларирани доходи, така че на практика е поне 1200 лв чисто.
267
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важен е не само размерът на заплатите, а и покупателната им способност. Щото едни неща могат да се придобият с 1000 евро в Лондон, други със същата сума в Ловеч.По покупателна способност българската средна заплата е 1610 долара, при 1760 долара за Португалия. На практика е повече в България, щото има голям сев сектор.
Така че положението изобщо не е толкова зле,колкото го изкарват.
266
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в Русия минималната заплата е 13 000 рубли - към 150 евро
Руснаците се чудят , как може дори най-бедната страна в ЕС - България да има по висок стандарт от ''великата ,, Русия на джуджето Путин ...
265
4
 
6
 
! Отговори
Коко преди 1 месец
До Истукан

400 евро не е средната заплата в България, а максималната заплата на трол. Затова сте толкова озлобени. Господарите от Москва ви плащат мизерно, но за друга работа сте твърде тъпи.
264
4
 
13
 
! Отговори
хах преди 1 месец
Не знам бавно или бързо, но се движим в посока затриване на държава и народ! та държава на практика вече и няма, народа все още тук-там прави опити да се съпротивлява, а останала част от същия се пръсна навън и няма изгледи да се връща изобщо! Така че копаем дъното, при това стабилно!
263
2
 
4
 
! Отговори
фен(бивш) преди 1 месец
Движим се със скоростта,на костенурка.Някои,от долукоментиращите,обвиняват журналистите,че каквото им кажат,това публикуват.И те семейства хранят.Ако ги уволнят,къде ще работят,сега са на топло,сухо работно място.Да не би да идат,да копат на къра.Наща е лесна,пускаш коментара,да им го начукам,мамка им,и так далее.Оригваш се,изпърдяваш,доволен,че си ги поставил на мястото им.
262
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По скоро европейците падат на нашето ниво.
Казвай ви аз ,към който се лепнем ,му се таковата такованката
261
3
 
20
 
! Отговори
Истукан преди 1 месец
400 евро е средната заплата в България. Ако с това темпо се движим към европейските стандарти, то слаб две за управлението.
260
4
 
13
 
! Отговори
Iozeff преди 1 месец
С Буци начело,България няма никакви шансове зе по-добро бъдеще!Дано не ни изгонят от ЕС.
259
6
 
9
 
! Отговори
и пак до тебе преди 1 месец
До Таксиджиев
Силните европейски държави полееека се готвят да напуснат съюза, в който само дават. Тогава в него ще останем ние и румънците. Идеална гордост. Ама, кво ли ти говоря!
258
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако утре някоя друга коалиция (без ГЕРБ) поеме управлението на страната тези, които сега псуват и ругаят ГЕРБ ще псуват и ругаят по същия начин новите "господари" защото са тъпи бай ганювци. Това могат това правят. Псуване по ганювски му е майката. Дерзайте мухлювци.