Заев: Не се нуждаем от ЕС, ако цената е македонския език и идентичност

Премиерът на РСМ се надява, че ще се намери решение с временното правителство
5 май 2021 16:10, Петя Славова
232
Заев: Не се нуждаем от ЕС, ако цената е македонския език и идентичност
Снимка: БГНЕС

Не се нуждаем от Европейския съюз на цената на македонската идентичност и македонския език, защото ще бъдем прашинка, отнесена от вятъра, и кой след това ще влезе в ЕС? Така постигнахме големите споразумения - защитавайки националната си принадлежност - македонския език и македонската идентичност“. Това каза премиерът Зоран Заев по отношение на спора с България и европейската перспектива на страната, цитиран от Zoom.mk.

По отношение на посланията от ЕС и САЩ, Заев смята, че те са "приятели и стратегически партньори", но той подчерта: "решението е наше и ние трябва да го вземем".

Още по темата

Въпреки че България отново отива на парламентарни избори, той се надява, че все още може да се намери решение с временното правителство, избрано от президента Румен Радев.

"Очакваме това да бъдат отговорни политици, с които да седнем и да намерим решение", подчерта Заев, цитиран от БГНЕС.

Той смята, че решението с България трябва да бъде постигнато по европейски начин на мислене и се радва, както каза той, че и България "признава и казва, че няма проблем с реалността за македонския език и македонския народ".

"Но те казват: "Нека да утвърдим корените". Ще открием и корените, ако сме умни по европейски начин. Защото всички почитаме нашето минало, но сме длъжни да създаваме нашето бъдеще", каза Заев, отговаряйки на въпросите на журналисти по време на посещението си в град Ресен.

Той посочи, че и двете страни, македонската и българската, са приели, че имат и споделят обща история, както "целите Балкани от векове, а и цяла Европа, имат обща история".

"Договорът с България за добросъседство и приятелство ясно предвижда Комисията по историческо-образователните въпроси да локализира точно онези исторически периоди, исторически личности, които ще отбелязваме заедно. Това ще бъде възможност за сближаване, за по-голямо сътрудничество, без да се унищожава достойнството на нито една от страните. Ето защо казвам - европейски начин за намиране на решение", каза премиерът.

Той добави, че двата народа искат да си сътрудничат, а не искат да имат причини за кавги и потвърждение за това е, че през изминалия период е подобрено сътрудничеството на институциите на всички нива.

"Започвайки от Македонското радио и телевизия с Българското радио и телевизия, нашата МИА с Българската информационна агенция, Съвета за АВМС, но и други аспекти - имаме повече от седем нови български инвестиции в Северна Македония през последните шест или седем месеца", добави Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
13
 
! Отговори
Мимаващ преди 2 години
Дори и моето куче разбра, че РСМ никога не ще стане член на ЕС. Предстои разпад на антибългарска държава - РСМ. Македонизмът е омраза към всичко българско и България. 77години омраза. Омразата трябва да престане. Картаген (Македонизмът) трябва да бъде унищожен.
147
3
 
12
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 2 години
Жалко че толкова много млади момчета положиха костите си по тия голи, безплодни чукари! Изобщо не си е струвало да се помага на тези продажни еничари и интересчии! Това е човешка *** от най-долнопробен вид!
146
3
 
12
 
! Отговори
Георги Миков, Чирпан преди 2 години
Република Северна е едно жалко подобие на държава, което не зачита никакви международни договори. Пълна международна изолация за това фашизоидно туморно образование, което за срам на цивилизована Европа гради фалшива национална идентичност на основата на омраза към съседите и учения за расово превъзходство!
145
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Заев, ако искате да запазите и да повишавате жизнения си стандарт, не ви трябват зависимости. По-добре бъдете независима държава, това е начина да съхраните и така наречената ви автентичност.
144
3
 
8
 
! Отговори
провинция преди 2 години
И европейския съюз не се нуждае от нация с измислена идентичност и език.Явно ткава нация са Марсианци или дърти крадци и лъжци, на език и история.
143
5
 
0
 
! Отговори
Американ преди 2 години
До Много досадиха:Как не ги признава бе - целият джендеристан ги признава, че и Русия ще ги признае щото зорлем я правиме враг.
142
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво толкова им се връзваме на макетата. И без друго няма да успеят и да потропат на портата на ЕС и ЕС вече няма да го има. Този проект за нов световен ред се провали. Лошото е, че без еврофондовете, ще се оголи истинската картинка за нашето плачевно състояние.
141
2
 
7
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Какво става когато македонец се изкъпе,Ами българин излиза.Ай стига с тия глупости за антични македонци,да проследи родословното си дърво тоя Заев,неговия пра дядо за 86014антична Македония ли се бил или за царство България
140
1
 
1
 
! Отговори
Поличба преди 2 години
На скоро в Македония се роди теле с две глави, да не се окаже поличба
139
4
 
13
 
! Отговори
Много досадиха преди 2 години
Макетата вече са досадни със своите комплекси и проблеми за самоличност и език !Откраднали история, език и име и се чудят защо никой не ги признава .....
138
2
 
17
 
! Отговори
сам си признаваш преди 2 години
това може да го каже само някой който наистина няма идентичностако имахте нямаше да е проблем да признаете че държавата ви е откъсната от българия и че езика ви е български диалект със сръбска граматика и това еживи и здрави никой не ви оспорва в момента
137
1
 
13
 
! Отговори
да да преди 2 години
и ние не се нуждаем от васкрадци на идентичности и на история и езикхайде прав ви път
136
3
 
16
 
! Отговори
Разбрахме са преди 2 години
Така е, не се нуждете от "македонски" език за да влезете в ЕС, правоговорен и правописен български език е необходим и достатъчен за това.
135
1
 
13
 
! Отговори
ББ преди 2 години
замъглените ...или зависимите...или не осводомените политици на ЕС...рсм е троянски кон на русия и сърбия...изкуствено създаден тумор от коминтерна...и ползван и днес от комуниста путин...иска ли ЕС...да финансира поредният тумор?време е да се замислим,трябва ли децата на САЩ да умират за да носят Свободата на подобни образувания?не е ли време да оставим нещата на естественият подбор?...аз не искам предател и престъпник в дома ми?...а вие?
134
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е Албания да се отдели от Мк. по пътя и към EС, защото там има българско малцинство. Македония, обаче не може да се отдели от Албания, защото там има албанско мнозинство. Това не се разбира от нашите политици.
133
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те имат право да ходят където искат но историята си е българска
132
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
историята си е българска а пък тия от скопие да ходят където поискат
131
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ние пък не се нуждаем от такъв съюзник като македония която ще приписва на себе си нашите неща.
130
3
 
25
 
! Отговори
минаващ преди 2 години
До Макеей,смотльо,научи добре споразучението с Гърция-Преспански договор.там пише-няма общо сегашната страна Македония с античността.Що го подписахте ,бе,тъпчовци??Ние,българите,сме част от античността,вие сте си измислица
129
6
 
26
 
! Отговори
минаващ преди 2 години
Няма Македонска държава-товае географско понятие,няма македонски език-това е диалект на българския.И що правим тогава?Кютаме си с албанците-това е.