Заев: Не се нуждаем от ЕС, ако цената е македонския език и идентичност

Премиерът на РСМ се надява, че ще се намери решение с временното правителство
5 май 2021 16:10, Петя Славова
232
Заев: Не се нуждаем от ЕС, ако цената е македонския език и идентичност
Снимка: БГНЕС

Не се нуждаем от Европейския съюз на цената на македонската идентичност и македонския език, защото ще бъдем прашинка, отнесена от вятъра, и кой след това ще влезе в ЕС? Така постигнахме големите споразумения - защитавайки националната си принадлежност - македонския език и македонската идентичност“. Това каза премиерът Зоран Заев по отношение на спора с България и европейската перспектива на страната, цитиран от Zoom.mk.

По отношение на посланията от ЕС и САЩ, Заев смята, че те са "приятели и стратегически партньори", но той подчерта: "решението е наше и ние трябва да го вземем".

Още по темата

Въпреки че България отново отива на парламентарни избори, той се надява, че все още може да се намери решение с временното правителство, избрано от президента Румен Радев.

"Очакваме това да бъдат отговорни политици, с които да седнем и да намерим решение", подчерта Заев, цитиран от БГНЕС.

Той смята, че решението с България трябва да бъде постигнато по европейски начин на мислене и се радва, както каза той, че и България "признава и казва, че няма проблем с реалността за македонския език и македонския народ".

"Но те казват: "Нека да утвърдим корените". Ще открием и корените, ако сме умни по европейски начин. Защото всички почитаме нашето минало, но сме длъжни да създаваме нашето бъдеще", каза Заев, отговаряйки на въпросите на журналисти по време на посещението си в град Ресен.

Той посочи, че и двете страни, македонската и българската, са приели, че имат и споделят обща история, както "целите Балкани от векове, а и цяла Европа, имат обща история".

"Договорът с България за добросъседство и приятелство ясно предвижда Комисията по историческо-образователните въпроси да локализира точно онези исторически периоди, исторически личности, които ще отбелязваме заедно. Това ще бъде възможност за сближаване, за по-голямо сътрудничество, без да се унищожава достойнството на нито една от страните. Ето защо казвам - европейски начин за намиране на решение", каза премиерът.

Той добави, че двата народа искат да си сътрудничат, а не искат да имат причини за кавги и потвърждение за това е, че през изминалия период е подобрено сътрудничеството на институциите на всички нива.

"Започвайки от Македонското радио и телевизия с Българското радио и телевизия, нашата МИА с Българската информационна агенция, Съвета за АВМС, но и други аспекти - имаме повече от седем нови български инвестиции в Северна Македония през последните шест или седем месеца", добави Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33Ти се нуждаеш от ракия и бедност. Така си свикнал през соца. Сега не си на място, около умните и можещи хора.
27
3
 
20
 
! Отговори
Нещастници преди 3 години
Сигурен съм, че до 10 г когато ще проключат преговорите с ЕС, двустранния договор за присъединяване ще бъде подписан само на албански, сега и макенския и албанския са официални езици, но до тогава единия ще отпадне от самосебе си по естествен път.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом национализма е на първо място държавата ще има просперитет.
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво. И там не се нуждаят от България 2. Те си имат оригинала. Айде со здраве.
24
14
 
16
 
! Отговори
отвратен от ЕС преди 3 години
И ние не се нуждаем от ЕС, ама ни набутаха зорлем!
23
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето на това се казва глупав македонец!
22
4
 
22
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
СТРАНИ ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ НЯМАТ МЯСТО В ЕС
21
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати съюза щом СМ имат по-слино лоби от нас, които сме член.
20
5
 
29
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
"Не се нуждаем от ЕС, ако цената е македонския език и идентичност"Бе, човек, никой не ти иска езика и идентичността. Иска се да кажеш: "До 1940-те бяхме македонски българи, после заради Коминтерна и СССР, които нямаха интерес от силна България, станахме "македонци", мразещи родината си и сега не щем вече да сме българи (каквито иначе сме!) и умишлено сърбизирахме езика си по същата причина." Точка - какво толкова го усуквате? И тогава няма да има проблеми.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре е зайо скопски да каже "македонците" зоран, бобан, ивица, слободанка и весна сърби ли са или антични македонци?
18
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакъв ЕС, стойте си там в кофите където ви е мястото.В свободното време изобретявайте машина на времето. С нея ще се телепортирате направо при Аце, да види що за чукундуpи му се имат за наследници.
17
11
 
11
 
! Отговори
Заев преди 3 години
И без евроге.йския пенсиите в Македония са по големи отколкото в брюкселско отоманския вилает България. И пътищата ни са по добри от техните . Не ни трябват техните ге.йски ценности
16
4
 
40
 
! Отговори
Професор Пръц преди 3 години
Ние имаме обща история,но не както Австрия и Унгария,а обща история като един народ...Това му е трудно на Зайко да признае...
15
1
 
30
 
! Отговори
Блъфира преди 3 години
Надява се да стресне ЕС, мисли си че са много важни за Европа и сега разчита европейските лидери да ни натиснат за отстъпки.
14
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извиват ръцете на европа, надявайки се тя да ни натисне. Защото е част от тяхната "идентичност" да ни горят знамената, трошат паметниците, пренаписват книгите и използват думата "бугарин" като обида. Ако това им е индентичността, мерси - не ни трябват въобще.
13
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Историята им започва през 1944 година, а за независима държава са признати едва през 90-те години.
12
3
 
26
 
! Отговори
Прав е Заев преди 3 години
Не им трябва ЕС да им налага джендъризма и т.н. От друга страна македонският език е бългаски архаичен диалект. Това е все едно да твърдиш, че валонският език не е френски , а белгийски.
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зайо най-накрая загря защо не ги пускаме в ЕС.
10
2
 
29
 
! Отговори
Тъпаци преди 3 години
Австрия не се нуждае от ЕС докато германците не кажат че немския няма нищо общо с австрикския... Споко новият ви идентитет ще е албански, там ще ви оправят и идентитета и генофонда, наистина няма да имате нищо общо с нас, при това безплатно като говорим за цена!
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
OK не ме интересуват вашите проблеми