Заев в Брюксел: Без преговори за македонския език и идентичност

Само така РСМ щяла да разговаря за европейското си бъдеще
10 май 2021 16:36, Елка Василева
243
Заев в Брюксел: Без преговори за македонския език и идентичност
Снимка: БГНЕС

Македонският език и македонската идентичност, наложени като тема от България, не бива да бъдат предмет на разговорите и ангажиментите на Брюксел - единствено така Република Северна Македония ще продължи да разговаря за европейското си бъдеще, заяви днес премиерът Зоран Заев на среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел, предаде агенция МИА.

Още по темата

"Македонската идентичност, освен че е въпрос на гордост, е и въпрос на факти, наука, традиция и национална характеристика на нашия народ. Тя не е и няма да бъде предмет на преговори. Европейските ценности са пътеводител за нас, но защитата на идентичността също е европейска ценност", заяви премиерът на Република Северна Македония.

Заев добави, че страната е провела всички реформи и е изпълнила всички критерии за започване на преговори за членство в ЕС.

На срещата, на която присъстваха и вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров и външният министър Буяр Османи, Заев призова Европейската комисия да се включи по-активно за намиране на решение и деблокиране на старта на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС.

Урсула фон дер Лайен потвърди, че Европейската комисия ще се ангажира още повече в процеса на разширяване и ще действа Република Северна Македония и Албания да започнат заедно преговорите без повече отлагане.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
13
 
! Отговори
Професор Пръц преди 3 години
На снимката,Зайко е заел единствената правилна позиция към великия мъкедонски флаг...
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия ако бързат да налапат еврофондовете, ние не бързаме. Да почакат още 5-6години,току виж влезна ли в пътя.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАМИ ДА ЗАВОДЪТ Е В КУМАНОВО,ЗА КОЙТО ГОВОРЯ.ВСЕ ПАК ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ,ЧЕ ЖИВЕЕМ В 21 ВЕК А НЕ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО И 50 КМ ПРИ ДОБРА ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА НЕ Е НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ...НЯМАТ РАБОТНА РЪКА В МАКЕДОНИЯ?!АМА ЧЕ РАЗСЪЖДЕНИЕ...АМИ ДАЙТЕ ИМ!ПОЛОВИН БЛАГОЕВГРАД И ПОЛОВИН КЮСТЕНДИЛ ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ,ДРУГАТА ПОЛОВИНА СА СТЕГНАЛИ КУФАРИТЕ ЗА ЧУЖБИНА.ДА ПРОДЪЛЖАВА ЛИ?
40
4
 
28
 
! Отговори
ако искат преди 3 години
Тяхната идентичност не ни интересува. Проблема е че си правят държава като крадат нашата история, нашите книги, нашите национални герои............че и гръцките такива, че тормозят българите в Македония. ...Ако искат и марсианци да се наричат.
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А Е ОЧЕВИДНО,ЧЕ МОТОРЪТ НА ЕС ГЕРМАНИЯ ПРЕДПОЧИТА ДА ИНВЕСТИРА В МАКЕДОНИЯ А НЕ В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ."Геополитически интерес - да, добре. Инвестии казваш - да видим. Ми те нямат работна ръка. Те са една шепа народ. Ако направиш завод с 5000 човека персонал и трябва да извозваш работници от радиус поне 50км всеки ден... А да направиш 10 такива завода - инвестиционно самоубийство. То на база 5 пъти повече население в Бълария ще е лудост, ти за РСМ говориш...
38
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито България преговаря за своя език и идентичност!!! Като ви оврат промитите мозъци, опитайте пак.
37
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато се наканят да признаят историческата истина, ще трябва да влизат с албански език
36
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1212АМИ ЧЕТИ ОРБИНИ И ЩЕ ВИДИШ,ЧЕ "МАКЕДОНСКИТЕ СЛАВЯНИ" СА ПОТОМЦИ НА ДРЕВНИТЕ МАКЕДОНЦИ И ЧЕ ВСЪЩНОСТ "СТАРОСЛАВЯНСКИЯ"ЕЗИК ПРОИЗЛИЗА ОТ ДРЕВНОМАКЕДОНСКИЯ И ВОДИ ДИРЕКТНО КЪМ ФИЛИП И АЛЕКСАНДЪР.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Упсала вън от ЕК ! Анти български *** е тая. България да прекрати всички срещи с нея.Няма да има Македония в ЕС скоро.
34
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заю Баю да не би да поставя условия на ЕС?Тези съвсем изтрещяха, нещо тотално са се побъркали, има условия които вие трябва да изпълните бе цър*вули *** македонски, не сте в позиция да поставяте условия. Вето до дупка и това е, щом с сте толкова нагли. Ние не бързаме.
33
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Те признаха албански език а за български се противят и казват че няма а българския е македонски."Чакай, четох тяхнаат теза и се смях. Значи - имало "старославянски език", Кирил и Методии естествено според тях са македонци. После македонските царе Борис I и Симеон(и те македонци) са я дали тая писменост и са приобщили татарите. Ама татарите са зли, откраднали я тая писменост и взели да я наричат българска, ама това чак около 1900-ната година, хаха.Филм! Комедия! Трагедия! Северна Македония!
32
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНАПРОТИВ ТОВА,ЧЕ МАКЕДОНИЯ Е ПО МАЛКА ОТ БЪЛГАРИЯ НЕ Я ПРАВИ ПО-МАЛКО ЗНАЧИМА...БЪЛГАРИЯ Е ЧЛЕН НА ЕС ПО ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ И НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА БЪЛГАРИТЕ.ЕС СЕГА ТОЧНО СЕ РАЗБЪРЗА С МАКЕДОНИЯ И ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ ЗАЩОТО ВИЖДА СЕРИОЗНИ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ РАЗМЕСТВАНИЯ И ПОСТПАНДЕМИЧНА КРИЗА И ЛИПСА НА ЕВРОПЕЙСКА СОЛИДАРНОСТ.А Е ОЧЕВИДНО,ЧЕ МОТОРЪТ НА ЕС ГЕРМАНИЯ ПРЕДПОЧИТА ДА ИНВЕСТИРА В МАКЕДОНИЯ А НЕ В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ...ЗАЩО ЛИ?
31
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Квото и да лае тая клика там в Македония ние трябва да разберем,че цялото им население е промито. Нвма оправия поне 20 30г още. Не виждам , как ние ще гласуваме за тях. Това трябя да се забрави завинаги. България да излезе и да затвори въпроса да е ясно. Няма смисъл от овъртане.
30
4
 
15
 
! Отговори
Митко Павлов преди 3 години
Считам, че Заев наред с тези теми трябва и го задължава тяхната "многохилядна" ( :-)))) ) история да обсъди и бъдещи експлоатации на богатства от задгранична територия наречена Луна!!!Луно, Землю Македонска !!! :-)))))
29
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само като им видиш чалгарското знаме и всичко е ясно...
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го накараме да даде на Урсулата фактите, документите.Идентичността им не я искаме. Искаме да не крадат от българската идентичност и история.Титовата македонска прозападна идентичност, с която се хвалят, защото имали западни стоки по магазините, а България нямала.Македонската идентичност е цигари кент и бонбонки тик-так и дънки левис.Те с това се хвалят.
27
2
 
16
 
! Отговори
1212 преди 3 години
До Анонимен Айде де, срутете я тая пуста кула на българските лъжи. Що не го правите? Ще държа аз коз в ръката, и няма да го играя. Дайте ги тия доказателства за древен македонски народ, чиито потомци са сегашните македонци, за древен македонски език, за небългарския произход на ВМРО и на Илинденско-Преображенското въстание и тн. Какво чакате?
26
4
 
8
 
! Отговори
Зоро Заевски преди 3 години
Я сум бугарин али србите ми велат да сам македонец. Я сам фен на Пирин али србите ми велат да сам за Партизан.
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заю Баю рекъл "Ние няма да остъпим и на сантиметър - вие натискайте България да отстъпи". Бах. Ами ЕС да си избират - Северная Мацкедония ли искат в ЕС или България искат в ЕС?Нашите направо така да поставят въпроса и воалла - готово, ще трябва дипломатично да обяснят на Северная че са малки, маловажни и никой не му е тумнало за тях.
24
12
 
9
 
! Отговори
112 преди 3 години
Българските политици, държавници и дипломати да се учат как се водят преговори. Само като си спомня какво гърене, какво пълзене, какво самоунижение беше, докато нашите комплексари и предатели преговаряха зач ленството ни в ЕС...