ЕК отново: София и Скопие да решат откритите въпроси

Фон дер Лайен подкрепя начало на преговорите със Скопие
10 май 2021 15:18, Елка Василева
70
ЕК отново: София и Скопие да решат откритите въпроси
Снимка: БГНЕС

Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси, за да може преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС да започнат. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с посещението на премиера Зоран Заев в Брюксел.

Още по темата

Говорителят посочи, че на срещата на Заев с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен са били обсъдени множество въпроси, включително за възможността ЕС да финансира изграждането на инфраструктура в Република Северна Македония. Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за начало на преговорите със Скопие. Тя е насърчила властите в Северна Македония да продължат по пътя на реформите.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархей е отбелязал пред Заев, че Съветът на ЕС трябва да постигне съгласие по преговорната рамка, за да се даде начало на преговорите. Според Вархей, ако София и Скопие не се договорят, Съветът на ЕС трябва да вземе решение, поясни говорителят.

Според ЕК Албания и Република Северна Македония изпълняват условията за начало на преговорите и са изпълнили поставените изисквания. Бихме искали възможно най-скоро преговорите да започнат, допълни говорителят. Той поясни, че свикването на междуправителствена конференция за начало на преговорите се решава от председателството на Съвета на ЕС, а за това е необходимо да бъде постигнато съгласие по преговорната рамка.
/БТА/
 


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Скопски преди 1 месец
Българската страна треба да инсистира само/найвече за спиране на историческите фалшификации за което ще намери поткрепата и на запад..А не вторачено да натрапва тезите околу язикот на днешните македонци.. българскиот книжовен сред населението в Македония никога не се говорел, ако имаме в предвид че од 1878 г, насам Македония и Българиа никога не са били в една државна целина..македонските наречиа се дел од езиковен континиум со българските, содржат много архаизми които в българските исчезнаха
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайно време е България и Северна Македония да прекъснат всички комуникации, омразата е много висока и от двете страна дори преди война
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е свръх нахалство и наглост.Искат да влязат с македонизма и българомразието в ЕС ,с геноцида на етническа основа и заличаване на българската история.И то някакви сръбски ени.ча.ри дето били антифашисти.Няма да стане!Как само го усукватс тяхната "идентичност,а за българската -нищо.После ще продължат с двуличието и мр.ъсн.иш.ките си номера.Трябва да има митинг пред тяхното посолство все ден!
60
0
 
9
 
! Отговори
Е, айде, най-сетне! преди 1 месец
Крайно време е поне в ЕК да се намери някой, който въпреки глобалния геополитически театър да назове нещага с истинските им имена и реалните факти !
59
0
 
17
 
! Отговори
Барселона преди 1 месец
София да не се ослушва като гърмян заек,ами твърдо да заяви че няма ли разбиране по език и история въобще няма за какво да се преговаря.Да се заже на всички които се опитват да дават акъл...
58
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито крачка назад от това което постигнахме!Казахме веднъж и завинаги, че международните договори трябва да се спазват.Докато македонската страна не се интересува от това никакви отстъпки.Те се държат, все едно, че договор не са подписвали.Да ама не.МОШЕНИЦИ ДОЛНИ.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сирма войводаДобро утро. Ами вече го признаха ГЕРБ и ОП Захариева, Борисов и Каракчанов. Захариева каза "признаваме македонски език след 1945 г. ако признаят български до 1944 г."
56
2
 
2
 
! Отговори
Агент Иване! преди 1 месец
До Сирма войводадай възможност да ти сложа едно минусче! Активен е само символът за одобрение,мошеник долен!
55
16
 
3
 
! Отговори
Агент Иван преди 1 месец
И Агент Буда ни оставят още един проблем! Не само Европа ще ни изолира,но проблемите с омразата към българите и България ще остане.И ще се изповядва не само от смотаните макета,но и от целия регион!
54
5
 
22
 
! Отговори
Сирма войвода преди 1 месец
Хора, тия наглеци щом им признаем македонски език и македонска нация веднага ще започнат да претендират за нашия Пирински край да го присъединяват към Северна Македония. Това е голямата опасност, те не искат да подпишат документ, че няма да имат претенции към Пиринска Македония. Затова в следващия парламент трябва да влязат партии, които ще отстояват интересите на България.
53
2
 
20
 
! Отговори
Българина преди 1 месец
Македонскиот език е същиот като булгарскиот, само че завършва на иот..... Може би от ***...
52
2
 
18
 
! Отговори
Сите Скопци преди 1 месец
да си одат в ЕУ-то на Београда и Масква.
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 44А каквъ друг начин. Другия начин е война която България губи и трябва да плати с още теритроия и бежанци. АМи то и ГЕРБ и ОП сега ппризнават македонска нация и даже че е отделна държава. Никой не ги кара насила но го признават. Едно е територия и държава а съвсем друго нация. НАТО ти казва в 1919 г. вземете си бг бежанците в бг, а Скопие е друга държава Югославия. В 1945 г. пак същото само че става Македония.
50
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има държава, която сме признали. Тя има атрибути като нация и език. Ние не бива да ги оспорваме. Ако искат да имат македонски език да имат. Това което твърдо трябва да отстояваме е спиране на омразата в медии и учебници с корекция спрямо историята. Историческата комисия трябва да си свърши работата.
49
3
 
26
 
! Отговори
до 44 преди 1 месец
Да казваш че има македонска "нация" все едно да казваш че има мизийска"нация'' ,тракийска "нация''.Мизия,Тракия,Македония-това е България.
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 44Все тая е зашото македонската нация си е бг нация. Просто елегантен начин да се заобиколи Нойския договор, който раскъсва България. Македонска нация е компромис между сръбска и българска, като България тогава няма право на Македония а Сърбия има по Нойския договор.
47
3
 
19
 
! Отговори
Муааахахаха! преди 1 месец
Няма EU за скопските коминтерновци!
46
1
 
26
 
! Отговори
Професор Пръц преди 1 месец
Мъкедония ще е гетото на Европа,тя е жалък цирей на ...за на географията...Мъкедония се управлява от лъжци и двуличници,които преиначават и фалшифицират дори неоспорими факти,примерно за цар Самуил и Гоце Делчев...Стигнали са дотам,че да лъжат и промиват мозъците на собствените си деца в училищата...А е напълно ясно,че истината не може да се крие вечно,не може да се замазва и изопачава,тя рано или късно излиза на светло...
45
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 43Остави 1934. Сега е важно а ГЕРП и ОП се провалиха и НАТО и ЕС са срещу България.
44
2
 
21
 
! Отговори
до 44 преди 1 месец
Няма македонска нация.В Скопската република има други народности но не и македонци които са изчезнали още в древността.