Заев в Брюксел: Без преговори за македонския език и идентичност

Само така РСМ щяла да разговаря за европейското си бъдеще
10 май 2021 16:36, Елка Василева
243
Заев в Брюксел: Без преговори за македонския език и идентичност
Снимка: БГНЕС

Македонският език и македонската идентичност, наложени като тема от България, не бива да бъдат предмет на разговорите и ангажиментите на Брюксел - единствено така Република Северна Македония ще продължи да разговаря за европейското си бъдеще, заяви днес премиерът Зоран Заев на среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел, предаде агенция МИА.

Още по темата

"Македонската идентичност, освен че е въпрос на гордост, е и въпрос на факти, наука, традиция и национална характеристика на нашия народ. Тя не е и няма да бъде предмет на преговори. Европейските ценности са пътеводител за нас, но защитата на идентичността също е европейска ценност", заяви премиерът на Република Северна Македония.

Заев добави, че страната е провела всички реформи и е изпълнила всички критерии за започване на преговори за членство в ЕС.

На срещата, на която присъстваха и вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров и външният министър Буяр Османи, Заев призова Европейската комисия да се включи по-активно за намиране на решение и деблокиране на старта на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС.

Урсула фон дер Лайен потвърди, че Европейската комисия ще се ангажира още повече в процеса на разширяване и ще действа Република Северна Македония и Албания да започнат заедно преговорите без повече отлагане.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
12
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Не ни трябва ЕС,нито пък Македония.Да си влизат напред,назад,все едно.
22
5
 
20
 
! Отговори
елементарно бе Заев преди 3 години
Стандартен метод, който се прилага когато нямаш никакви аргументи в спора или дискусията е да ВМЕНИШ на опонента някаква абсурдна теза, която твоят опонент НЯМА и да започнеш разпалено да я опровергаваш.Така прави и Заев
21
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До радомирТе признаха албански език а за български се противят и казват че няма а българския е македонски.
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нато Мато... нвма да натиснем Зеления бутон. Това да е ясно.
19
5
 
22
 
! Отговори
SS преди 3 години
OK, щом "македонският език и македонската идентичност, не бива да бъдат предмет на разговорите и ангажиментите на Брюксел", тогава среден пръст от България за СРМ, БЮРМ, или там както се именува в момента. Т.нар. "македонци" ще видят "европейските ценности" по-натам, и то през крив макарон... :)
18
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1212ДОКАЗАТЕЛСТВАТА ГИ ИМА НАВСЯКЪДЕ ВКЛЮЧИТЕЛНО И В БЪЛГАРИЯ САМО ЧЕ НЯМА КОЙ ДА ГИ ВИДИ И ИЗКАРА НА ПОВЪРХНОСТТА,ЗАЩОТО ЩЕ СРУТИ КУЛАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЪЖИ!
17
6
 
18
 
! Отговори
Професор Пръц преди 3 години
Срамота ,бе Зайко...за политик от балканите книгата Винету е като висше образование,а ти си неук,даже нея не си чел...пък учиш хората на история?
16
4
 
30
 
! Отговори
ЕМО преди 3 години
НИЕ ЗА МАКЕДОНСК ЕЗИК И ТЕРИТОРИЯ НЕ СПОРИМ.... А ЗА ОТКРАДНАТА ИСТОРИЯ И ЧЕ ИМАЛО МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ...... ЗАЙКО СЕ ОПИТВА ДА ЗАБЛУЖДАВА ЕС И САЩ.
15
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Професор ПръцНойския договор им подарява отделна държава и те си правят език и история. Единствения начин е да се промени Нойския договор и ЕС върне Македония на България, но тогава възниква проблема и за Тракия която беше подарена на Гърция от НАТО.
14
2
 
5
 
! Отговори
До България преди 3 години
Крокодил ли имаш предвид /на мястото на точките/?
13
5
 
37
 
! Отговори
1212 преди 3 години
"Македонската идентичност, освен че е въпрос на гордост, е и въпрос на факти, наука, традиция и национална характеристика на нашия народ. Добре си го казал Зайко, сега остава да извадиш и историческите факти и да си затвърдиш думите. Ударете на масата фактите, документите, снимките и тн. и си докажете тезата. Защо не го правите?
12
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия типове от Северна все повтарят едно и също "идентичност и език" като папагали, в същото време най-малко половината имат сръбски роднини :)
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заев обясни, как Кирил и Методи са Македония а вашия език в мешеница? А нашия чист? Запада и Изтока работят против България от столетия . Ние сме първата империя тук на тези земи и първата основана държавност. Това неложе да го промени никой. Тук на тези земи има енергия, която винаги ,ще е над всичко.
10
4
 
43
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Страна кандидат-членка налага несъществуващи изисквания, а те трябва д изпълняват не ние. Наще да внимават много. Отговорът на наще може да срути държавата.
9
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МАКЕДОНЦИТЕ СА ПОТРЕСЕНИ ВИЖДАЙКИ МИЗЕРИЯТА И ОСКОТЯВАНЕТО НА ХОРАТА В ЕВРОЕПЙСКА БЪЛГАРИЯ!
8
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За България няма шанс освен ако Заев не падне от власт. Щом ЕС и НАТО са на страна Заев, Борисов и Каракачанов стават предатели ако признаят македонска нация.
7
2
 
16
 
! Отговори
айдеее преди 3 години
Лудите пак се събраха!!!
6
5
 
50
 
! Отговори
Професор Пръц преди 3 години
Добре,ама как стана българския език с три латински букви ,македонски?....дайте да прочетем поне една книга писана на македонски преди 1944година?Тоя Зайко,даже Винету не е чел,горкия...
5
4
 
46
 
! Отговори
Bg преди 3 години
Заев, ти в позиция да поставяш условия ли си? Хайде по-скромно!
4
5
 
41
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Подадат ли се наще , ще им се стъжни на целия парламент.