В цял ЕС - най-много са българите, които не искат да се ваксинират

Над 25% от хората в ЕС не искат ваксина срещу COVID-19
13 май 2021 17:00, Елка Василева
315
В цял ЕС - най-много са българите, които не искат да се ваксинират
Снимка: архив, БГНЕС

Над една четвърт от пълнолетните граждани в Европейския съюз едва ли биха се ваксинирали срещу COVID-19, когато това им бъде предложено, показва публикувано днес проучване, цитирано от Ройтерс.

Резултатите от анкетата, проведена от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Юрофаунд), също така предполагат, че има силна връзка между колебанието към ваксините и използването на социалните медии, особено там, където те са основен източник на информация.

Още по темата
Според допитването българите изпитват най-голямо нежелание да се ваксинират - 67 процента от пълнолетните хора в България казват, че е малко вероятно или много малко вероятно да се ваксинират.

В Ирландия само 10 процента от пълнолетните граждани казват, че не биха се ваксинирали.

Проучването показва разделение в нагласите между източната и западната част на Европа. Във всички западни държави членки на ЕС, с изключение на Франция и Австрия, делът на хората, възнамеряващи да се ваксинират, е над 60 процента, като в северните и средиземноморските страни, Дания и Ирландия нивото е още по-високо.

В източните държави членки делът на хората, които възнамеряват да се ваксинират, е доста по-малък, като варира от 59 процента в Румъния до 33 процента в България.

Анкетата сочи, че основна роля за колебанието към ваксините има времето, прекарвано в социалните мрежи и вида на използваната медия. Делът на скептично настроените скача до 40 процента сред хората, за които социалните медии са основен източник на новини.

Сред хората, които използват традиционни медии, включително вестници, радио и телевизия, само 18 процента са скептични към ваксините.

Допитването е проведено между февруари и март 2021 г. след една пълна година на живот в условията на ограничителни мерки заради COVID-19 в 27-те държави членки на ЕС.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паспорти и ваксини да факт. Конспиративните теории се случват всеки ден. Всичко е перфектно замислено от много години. Веднага след идването на власт на новата власт зад океана и РНК Ваксините хоп готови и хайде фелшерката от стария континент поръчва милиони дози. Но в сметката не влизаха Векторните Ваксини и Война между фирмите.Сега пък Ковид паспортите като Апогей на Либерализма и прочие....
212
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето мои роднини в България се ваксинираха, включително 86 годишната ми майка. И нямат никакви проблеми, не им е пораснала опашка нито приемат сигнали от 5G мрежата. Всички сме интелигентни хора с висше образование и не се поддаваме на зомбиране.За съжаление моят ред в Германия още не е дошъл. Ваксинирането в България е по-бързо и лесно заради огромния брой антиваксъри с промити мозъци.май ще трябва да летя до България за да се ваксинираме.
211
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какъв капитализъм бръщолевите. Забравете Маркс и Енгелс и техните измислици с цел да способстват за разделението и подчинението на отделния човек. Изводите от това така представено изследване са очевадни и всеки може сам да си ги направи. Търси се спешно ново разделение за поддържане на статуквото.
210
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей, значи не всичко е изгубено за българите!
209
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западните страни са шашнали народите си освен че са богати и се подчиняват на мерките за да си запазят богатството.Но и там и тук властите лъжат и са съучастници в престъплението ковид.
208
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До един по надолеВиж сега бау не е натегач и не е куче дето само знае да лае, обикновен *** е .
207
6
 
18
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Няма никакви конспиративни теории - достатъчно е да се видят актьорските изпълнения на Мутафчийски, Кантарджийски и Компания, за да ти стане ясно, че всичко е една голяма уйдурма. Плюс намесата на държавният престъпник Гешев, който поиска военно положение от трибуната на НС. Всеки човек с малко акъл в главата разпознава мошениците и лъжците, а тяхната игра беше като за деца от отделенията.
206
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравето ми е по- скъпо за да го залагам за печалби между ЕС и Корпораций !!!!
205
1
 
7
 
! Отговори
ПОЛЗИТЕ>РИСКОВЕТЕ преди 2 години
До Анонимен 215Ако досега не си разбрал, вероятно няма и да разбереш :)
204
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клаусе бъди по кратък и ясен. Нищо не ти се разбира.
203
2
 
18
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
До Клаус Ш.Ми то един германски евродепутат преди около 3 седмици в едно интервю си го каза "Рано е да върнем гражданските и социални права и свободи на гражданите". Всеки да си прави сметката
202
5
 
19
 
! Отговори
Клаус Ш. преди 2 години
Ваксините са много хубави и само благодарение на тях ще си върнете свободата, която иначе няма да ви върнем, а след като се ваксинирате ще продължим да обещаваме че "ей сега ще ви върнем" ама само още веднъж и два пъти и десет пъти да се бустершотнете и само още две седмици, пардон години, тоест още десет години да изправим кривата на заболявенето. А после няма да притежавате нищо, и ще бъдете щастливи. Обещавам.
201
0
 
13
 
! Отговори
гогич преди 2 години
До Анонимен 211Точно. Както писахпо/долу, щом в Англия си позволяват да цензурират и игнорират Тони Блеър , явно нещата за ваксините не са "конспиративна теория"
200
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да уточня, че относно ковид псевдоваксините не са "конспиративни теории" а "проверена информация". Но във фесбук подобни неща ги трият, понеже са лоши и вредни. Вредни за 50-60 милиарда печалба годишно.
199
1
 
16
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
До Анонимен 203С една маааалка подробност - посочените от теб ваксини са тествани между 3-7 години преди да бъдат приложени в употреба. А ковид-ските дори не са одобрени, а разрешени за ползване под условие (т.е. сега тепърва върху хора ще се набират много и дългосрочно данни, за да се знае как действат)
198
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че не имало интернет на времето.От анкетата става ясно че българите са най-податливи на пропаганда и зомбиране с конспиративни теории. Вероятно и за това сме най-зле икономически.
197
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да мратАбсолютно, и 75% от умрелите "ОТ КОВИД" са между 70 и 100 годишна възраст, а 95% от умрелите "ОТ КОВИД" са със сърдечни заболявания, онкологични заболявания и други сериозни хронични болести. Ако си над 70 годишна възраст и си тежко болен, КОВИД грипа е проблем. Особено ако те докопат в болницата с погрешните лечения.
196
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите от край време се славим като мъдър народ, за това и сме просъществували толкова векове. Гордея се с тези здравомислещи хора.
195
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е, че когато са измислили талидомид, не е имало такива натегачи като бау и останалите ковиваксърманяци. Че иначе всички бебета щяха да са с плавници вместо ръце, а не само някои.
194
3
 
6
 
! Отговори
гогич преди 2 години
Да не говорим за продължаващите манипулации, най-тиражираната от които е - видиш ли - от ваксината получаваш много повече и по-дълготрайни антитела само и само да те "мотивират" да се ваксинираш.