Радев: Проблемът с високите цени на енергията е общоевропейски

Според президента трябва да се търсят координирани действия
Обновена: 21 окт 2021 20:01 | 21 окт 2021 18:19, Ерол Емилов
372
Радев: Проблемът с високите цени на енергията е общоевропейски
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

"Проблемът с високите цени на електроенергията е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво Европейски съюз, така че да защитим гражданите и бизнеса", заяви президентът  Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет, на което представлява България.
 
Президентът изтъкна значението и необходимостта на краткосрочни и дългосрочни мерки, предложени от Европейската комисия за смекчаване на ефекта от повишаващите се цени на енергийния пазар на ЕС. "Най-важните от краткосрочните мерки обаче, които касаят компенсации за гражданите и за бизнеса, данъчни облекчения, държавна помощ, са оставени изцяло на отговорността на държавите членки и са според техните финансови възможности. България вече предприе действия и очаквам в спешен порядък правителството да обяви още по-значими мерки в подкрепа на всички небитови потребители", заяви Румен Радев.
 
По думите на държавния глава, за България важна мярка, която в момента липсва, е намаляване на цените на емисиите на парниковите газове, които вече надхвърлят разчетните от ЕК нива за 2030 година. Друга възможност е събраните средства от продажба на емисии да могат да се използват за кризисни мерки.
 
Радев изтъкна, че е важно цените на енергийната борса да са прозрачни и да не се допуска спекула.

"България произвежда енергия, достатъчна за своя пазар, и изнася енергия. Ние сме част от ЕС и този износ не може да бъде спрян, а това влияе на цените в България. Затова ще настояваме ЕК да се намесва енергично с контрол върху борсите и мерки за предотвратяване на спекулата", заяви Румен Радев.
 
Президентът посочи, че България заедно с други държави, сред които и Франция, ще настоява в спешен порядък ядрената енергетика и производството на енергия от природен газ да бъдат признати и включени в списъка с екологично устойчиви икономически дейности. "В България разчитаме на нашия ядрен сектор като основен източник на достъпна, евтина и надеждна енергия. Приветстваме и средносрочните мерки, особено за облекчаване на разрешителните за ВЕИ и за търсене на решения на големия проблем как да съхраняваме енергията от ВЕИ“, заяви Румен Радев.

Още по темата
Президентът подчерта, че България решително подкрепя прехода към климатично неутрална икономика, но той трябва да бъде плавен, устойчив, балансиран и щадящ и за гражданите, и за икономиката.

"Трябва да търсим такива решения, които да гарантират тази устойчивост. Ще настоявам, както и няколко други държави, да бъде извършен анализ за връзката между настоящата енергийна криза и приетия пакет „Подготвени за цел 55“, посочи президентът. За страната ни драстичното намаляване  на емисиите би означавало ускоряване на процеса на спиране на традиционни базови мощности, без да има готовност да ги замени с нови такива според съвременните технологии.

"За съжаление, предишното правителство през декември 2020 г. допусна да се тръгне по тази пътека и сега ние трябва да правим всичко възможно, за да минимизираме щетите за България", каза Румен Радев и допълни, че трябва да внедряваме нови решения в нашата енергетика и то ускорено, но в никакъв случай не трябва да допускаме рисково изпълнение на този преход.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Льотчик Let's Fly away - Панимайш ?
222
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ханибал, та такоам у продажния безмислен ***.
221
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фигуранта винаги само констатира. И по-добре, че ако почне да решава България ше изчезне след една петилетка.
220
6
 
11
 
! Отговори
Ханибал преди 3 месеца
Подкрепях Радев безусловно преди,но откакто отказа да уволни Министъра на зеления сертификат, а и всеки ден все повече и повече се навежда на ЕС и Краваристан,реших- Възраждане като партия и Костадинов-Гунчева. Другите-ДГД.
219
1
 
16
 
! Отговори
Диана преди 3 месеца
Това,че проблемът с тока е общоевропейски, не означава, че той е нерешим. Проблемът е с решението на проблема, което напълно липсва на наша територия...Както винаги БСП чака да копира от някъде. БСП и СИЕ ВЪНО Т ПОЛИТИКАТА!
218
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Игри на волята в помощ на правителството,последната им игра ще бъде разтоварване на Вера Су!
217
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Г-н президент, ние гледаме нашата държава, защото Господ много ни обрули - първо с А.Луканов, сетне - с Костов и накрая цели 12 години с Б.Борисов.Имаме мощни ТЕЦ-ове - трите Марици, ТЕЦ Варна и Бобов дол. Какво ще правите заедно с ДБ,ИТН, ПП, защо не и с агите, но трябва да договорите с ЕК и Съвета на Европа, може и с Тимерманс 1 година комините им да димят. Иначе който и да е кабинет и от която и да е партия, няма да изкара до края на зимата. Хората ще се вдигнат на протест и ще го свалят.
216
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо всяка зима която на власт са комунистите я кръщават с името на лидера им!!!За един приятел питам.
215
4
 
12
 
! Отговори
Политически труп е! преди 3 месеца
Нравствен труп е... Нищожество.....
214
2
 
9
 
! Отговори
Всъщност преди 3 месеца
Днес Р.Овч. каза, че ситуацията е такава, защото са изключили 6ти блок на Козлодуй за профилактика. Явно Радев не знае даже и това!
213
2
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 месеца
След 20 дена , Тоя ще е - Никой ,ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
212
5
 
3
 
! Отговори
Джамал преди 3 месеца
ВЪЗРАЖДАНЕ
211
2
 
3
 
! Отговори
Майна до 205 преди 3 месеца
Явно вярваш на фейкове или сам ги произвеждаш. Няма кого да заблудиш освен себе си.
210
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
за Костадин КостадиновВъзраждане
209
1
 
5
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 3 месеца
Урсула рече държаните да намалят или да се откажат от акцизите и ДДС върху цените на енергията,но у нас няма да стане щото те пълнят бюджета и много ме топли,че някои бизнеси щели да бъдат подпомогнати.И Бойко помагаше на някои,така че какво е различното.А Бойко рече,че Радев е виновен за скока на цените.И да не е пак ще си е като при него.Сал дето скачаха по площадите,за да седнат други на мястото му,а той пък още не иска да осъзнае,че са му дръпнали стола.
208
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
нито радев ми допада нито този мазник герджиков
207
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ха-ха хахахахахахахаха ха-ха-ха хахахахахахахаха тоя колкото повече говори толкова се излага !!!!!
206
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това хич не ме грее! Ти едно Президентство не моиш да управляваш, кабинета ти е от случаен до измамник, за проблемите на страната си седнал да говориш, оправдавайки се с някой друг! РадеФ то си резил! Иди си с мир и се скрий!
205
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хубаво говорите, не гласувайте за Фигуранта, ама за кой да гласуваме тогава?? Този Герджиков е вълк в овча кожа.. щом още от сега взе да се дистанцира от ГЕРБ. Говори против ЛЕвски и османското робство, но ходи да поднася цветя на паметника му. ГЕРБ го подкрепят, но той нямал нищо общо с ГЕРБ.
204
14
 
7
 
! Отговори
Словянин преди 3 месеца
Западът действа по сценария си да унищожи България. Затова избърът е Възраждане и Костадинов, ако искате да живеете добре.