Германия ще последва примера за "локдаун за неваксинирани"

Други държави в ЕС налагат трета доза
17 ное 2021 09:44, Нели Христова
106
Германия ще последва примера за "локдаун за неваксинирани"
Снимка: БГНЕС

Разочарованието от бавното разпространение на ваксините нараства, а това накара европейските лидери да засилят позициите си по отношение на неваксинираните хора. Множество държави предприеха мерки, които изолират хората без имунитет срещу COVID-19 от останалата част от обществото.

Още по темата

Германия може да се превърне в следващата страна, която налага по-строги правила на онези, които не са напълно ваксинирани, след като партиите, съставляващи бъдещото й ново коалиционно правителство, потвърдиха предложения подход за борба с COVID-19 в парламента.

Предложените мерки ще изискват от германците да представят доказателство за ваксинация или отрицателен тест, за да се возят на автобус или да се качат на влак. Така ще бъде разширена системата "3G" на страната, която досига работи за различни закрити места.

Съпредседателят на Зелената партия Робърт Хабек каза пред обществения оператор ARD в неделя, че правилата на практика представляват "локдаун за неваксинираните".

Политическият документ на Социалдемократическата партия (СДП), Свободната демократическа партия (СДП) и Зелените е насрочен за гласуване в Бундестага, тъй като трите т. нар. "светофарни" партии са близо до сформирането на ново правителство.

Новите мерки в Германия идват, когато страната се справя с вълна от инфекции и отразява нарастващо раздразнение в голяма част от ЕС от онези, които продължават да отказват ваксинация.

Около две трети от германците са напълно ваксинирани - това е едно от най-ниските нива в Западна Европа. Поради тази причина водещите политици в страната започнаха да настояват за по-строга реторика и ограничителни мерки в опит да повишат процента на имунизираните.

Междувременно инфекциите нарастват с бързи темпове. Страната се доближава до седемдневната пълзяща средна стойност от 40 000 нови случая на ден - най-високият й процент от началото на пандемията и повече от два пъти по-голям от цифрата в началото на ноември.

Нови ограничения за неваксинирани хора влязоха в сила в столицата Берлин в понеделник. За влизане в барове, ресторанти, кина и други места за забавление се изисква доказателство за пълна ваксинация или възстановяване от COVID-19 през последните 6 месеца. Но настоящата вълна от инфекции засяга главно южните и източните части на нацията, където ваксинацията е по-бавна.

Ако мерките, предложени от коалицията, бъдат договорени, те ще сближат Германия в съответствие с нейната южна съседка Австрия, където в понеделник влезе в сила локдаун, специално насочено към неваксинирани хора. Той забранява на неваксинираните хора - повече от една трета от населението на страната - да напускат домовете си, освен по няколко конкретни причини.

Мерките се прилагат от полицейски служители, извършващи проверки на място, и бяха разкрити заедно със сериозни строги предупреждения от новия канцлер на страната Александър Шаленберг. Той нарече усвояването на ваксините в нацията "срамно ниско" и каза, че тези, които не са ваксинирани, сега ще трябва да изпитат "точно това, през което всички трябваше да преживеем през 2020 г.".

Австрия, където усвояването на ваксините е по-ниско от Германия, страда от интензивна вълна от инфекции. За разлика от тях, Испания и Португалия избегнаха тежестта на зимната вълна, след като обявиха най-високите нива на ваксинации в Европа.

Великобритания ще изисква бустери

Други нации в Европа приемат мерки, предназначени да подобрят усвояването на ваксините. В понеделник британският премиер Борис Джонсън почти потвърди, че скоро ще се наложи трета, бустерна ваксина, за да се счита човек за напълно ваксиниран.

"Много е ясно, че получаването на три дози  ще стане важен фактор и ще улесни живота ви по всякакви начини и ще трябва да коригираме концепцията си за това какво представлява пълната ваксинация, която да вземем отчет на това", каза Джонсън на пресконференция.

Тази стъпка вече е предприета във Франция, където случаите се увеличават. Страната въведе по-строги правила за влизане тази седмица за неваксинирани пътници от 16 страни от ЕС.

Напрежението се покачва в някои части на блока; в Атина работниците от обществения здравен сектор протестираха в понеделник срещу заплащането и условията на фона на нарастващия натиск върху гръцките болници.

Гърция публикува рекордни данни за случаите на COVID-19 няколко пъти този месец. Страната направи ваксинациите задължителни за здравния персонал през юли, но протестиращите твърдят, че този ход е довел до изоставане с персонал, което не е запълнено, предаде Ройтерс.

"Носилките в дежурните болници се увеличават с десетки, а лекарите трябва да правят избор кой да влезе в Интензивно отделение въз основа на тяхната възраст", каза Михалис Джанакос, президент на Федерацията на обществените болнични работници, пред Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета коментарите излиза,че по-голямата част от хората искат да ги оставят да си умрат спокойно от ковид. Да ама като се тръшнат бягат в болницата и ако не ги вземат псуват държавата.
77
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
72 това, което беше предложено е всички над 65 г да се ваксинират, както и всички с хронични болести. Останалите да се оставят на мира. Ако някой иска да ходи на места, където се събират много хора да си прави тест, например концерти. Останалото да работи със спазване на мерки за дезинфекция. Нищо повече. Трябва да има контрол, но това тяхното не е контрол, а чист назизъм. И се басирам, че няма да има резултат, ще има и 6 и 7 *** вълна, докато не дойдат на това, което ние казваме.
76
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, не сме се и съмнявали, че мал о умието на управляващите нацисти стига до там, че да се затварят здрави хора, за да могат заразени със сертификат да щъкат напред-назад, понеже са доказали слаб оумието си с вярата си в политиците и медиите. Понеже отдавна стана ясно, че в решенията за борба с пландемията медицината изобщо няма думата.
75
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** много ясно. Той Хитлеризмът така се е разпространил. Днешният геноцид си е баш на същите места. Нацисти, фашисти и всякаква друга престъпна пап лач никога не си е отивала от Европа, особено централна и южна.
74
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започвайте да мерите антителата на ваксинираните!!! Докажете, че са с по-добра защита!!! Ама няма да го направите, за да върви сегрегацията...
73
0
 
27
 
! Отговори
?? преди 2 години
Стига се до там да затворят здравите хора по домовете си
72
24
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не ме интересуват приказките на колцина халюциниращи антиваксаджии , естественият подбор ще се оправи с тях .
71
16
 
3
 
! Отговори
kok преди 2 години
До всички против ваксините, против мерките и против всичко - какво предлагате като алтернатива ? Ясно е, че болниците са пълни с ковид болни, ясно е, че здравната система изнемогва и това ще продължава, защото лекарите не никнат по дърветата. Ясно е също така, че ковид не е чума... НО - какво предлагате ? Един разумен да ми обясни, може ли
70
2
 
29
 
! Отговори
Лорд ъф Съсекс преди 2 години
Обикновен фашизъм, сър!
69
1
 
34
 
! Отговори
Аналогия преди 2 години
Имаше преди три години репетиция с животните, нали ги ваксинират срещу заболявания, после казаха, че са болни и ги избиха, сега ще направят същото с хората.
68
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към гражданска война вървят нещата.
67
1
 
3
 
! Отговори
до 66 преди 2 години
Съвсем си полу дял! Вакса нацията, муаахххахааа
66
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кои неваксинирани става въпрос? Че в Англия и Франция за неваксинирани вече се считат и тия с 2 дози, но нямащи бустер! Да не излезе след година че целия свят е неваксиниран, защото за ваксан се счита само тоя дето си е сложил и 3тия бустер. Хора осъзнайте се! Обърнаха ни на животни на заколение. А след нас идва ред и на децата. Да смажем нацизма, преди да са ни затворили в лагерите с надпис на вратата Ваксината те прави свободен!
65
0
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До 65 до 63 ВАКСА НАЦИЯТА, МАЛО УМНИКО!
64
3
 
3
 
! Отговори
до 63 преди 2 години
И коя нация или раса е преобладаващата? Оплели сте се в думите като пате в кълчища
63
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацизъм броди из Европа!
62
0
 
14
 
! Отговори
Ivan Ivanin преди 2 години
Никой не търси и изследва причината за разпространение не само на този вирус, но и на други вируси и бактерии. Една от тези причини е мръсните ръкавици, които не се свалят почти през целия ден от здравни работници, обслужващи болни и здрави едновременно, от продавачи, особено на колбаси, които се режат и вместо с щипки се вземат и поставят на кантара с ръкавиците, с които се носят щайги, пипат се различни опаковки и други стоки.
61
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пичуе, вие виждате ваксина=фашизъм (макар, че какво общо имат Мусолини и италианците тук?). А други виждат, че неваксиниран и в обществото=смърт. В момента ние я играем тази игра - да броим всеки ден жертвите със стотици. Жалко, че българина е толкова функционално неграмотен, че не проумява очевидни неща.
60
0
 
41
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРИ ХИТЛЕР, ЕВРЕИТЕ СА ИМАЛИ ПОВЕЧЕ ПРАВА , ПОНЕ ТЕЗИ КОИТО НЕ СА БИЛИ ПРАТЕНИ В ЛАГЕРИ ОЩЕ ! НО КАКТО Е ТРЪГНАЛО СЪС ПРИНУДИТЕЛНОТО ВАКСИНИРАНЕ ВСИЧКИ НЕВАКСИНИРАНИ ЩЕ СЕ ИЗРАВНЯТ С ЕВРЕИТЕ КОИТО СА БИЛИ ВКАРВАНИ В ЛАГЕРИТЕ И ПРИНУДИТЕЛНО ЕВТАНИЗИРАНИ
59
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нова Зеландия, Австралия, Китай са едни "чудесни" примери за подражание. Иначе всяка година се отбелязва датата на края на втората световна война. Европейците са забравили колко хора са изгубили живота си и въобще поуката преди 80 години