Германия ще последва примера за "локдаун за неваксинирани"

Други държави в ЕС налагат трета доза
17 ное 2021 09:44, Нели Христова
106
Германия ще последва примера за "локдаун за неваксинирани"
Снимка: БГНЕС

Разочарованието от бавното разпространение на ваксините нараства, а това накара европейските лидери да засилят позициите си по отношение на неваксинираните хора. Множество държави предприеха мерки, които изолират хората без имунитет срещу COVID-19 от останалата част от обществото.

Още по темата

Германия може да се превърне в следващата страна, която налага по-строги правила на онези, които не са напълно ваксинирани, след като партиите, съставляващи бъдещото й ново коалиционно правителство, потвърдиха предложения подход за борба с COVID-19 в парламента.

Предложените мерки ще изискват от германците да представят доказателство за ваксинация или отрицателен тест, за да се возят на автобус или да се качат на влак. Така ще бъде разширена системата "3G" на страната, която досига работи за различни закрити места.

Съпредседателят на Зелената партия Робърт Хабек каза пред обществения оператор ARD в неделя, че правилата на практика представляват "локдаун за неваксинираните".

Политическият документ на Социалдемократическата партия (СДП), Свободната демократическа партия (СДП) и Зелените е насрочен за гласуване в Бундестага, тъй като трите т. нар. "светофарни" партии са близо до сформирането на ново правителство.

Новите мерки в Германия идват, когато страната се справя с вълна от инфекции и отразява нарастващо раздразнение в голяма част от ЕС от онези, които продължават да отказват ваксинация.

Около две трети от германците са напълно ваксинирани - това е едно от най-ниските нива в Западна Европа. Поради тази причина водещите политици в страната започнаха да настояват за по-строга реторика и ограничителни мерки в опит да повишат процента на имунизираните.

Междувременно инфекциите нарастват с бързи темпове. Страната се доближава до седемдневната пълзяща средна стойност от 40 000 нови случая на ден - най-високият й процент от началото на пандемията и повече от два пъти по-голям от цифрата в началото на ноември.

Нови ограничения за неваксинирани хора влязоха в сила в столицата Берлин в понеделник. За влизане в барове, ресторанти, кина и други места за забавление се изисква доказателство за пълна ваксинация или възстановяване от COVID-19 през последните 6 месеца. Но настоящата вълна от инфекции засяга главно южните и източните части на нацията, където ваксинацията е по-бавна.

Ако мерките, предложени от коалицията, бъдат договорени, те ще сближат Германия в съответствие с нейната южна съседка Австрия, където в понеделник влезе в сила локдаун, специално насочено към неваксинирани хора. Той забранява на неваксинираните хора - повече от една трета от населението на страната - да напускат домовете си, освен по няколко конкретни причини.

Мерките се прилагат от полицейски служители, извършващи проверки на място, и бяха разкрити заедно със сериозни строги предупреждения от новия канцлер на страната Александър Шаленберг. Той нарече усвояването на ваксините в нацията "срамно ниско" и каза, че тези, които не са ваксинирани, сега ще трябва да изпитат "точно това, през което всички трябваше да преживеем през 2020 г.".

Австрия, където усвояването на ваксините е по-ниско от Германия, страда от интензивна вълна от инфекции. За разлика от тях, Испания и Португалия избегнаха тежестта на зимната вълна, след като обявиха най-високите нива на ваксинации в Европа.

Великобритания ще изисква бустери

Други нации в Европа приемат мерки, предназначени да подобрят усвояването на ваксините. В понеделник британският премиер Борис Джонсън почти потвърди, че скоро ще се наложи трета, бустерна ваксина, за да се счита човек за напълно ваксиниран.

"Много е ясно, че получаването на три дози  ще стане важен фактор и ще улесни живота ви по всякакви начини и ще трябва да коригираме концепцията си за това какво представлява пълната ваксинация, която да вземем отчет на това", каза Джонсън на пресконференция.

Тази стъпка вече е предприета във Франция, където случаите се увеличават. Страната въведе по-строги правила за влизане тази седмица за неваксинирани пътници от 16 страни от ЕС.

Напрежението се покачва в някои части на блока; в Атина работниците от обществения здравен сектор протестираха в понеделник срещу заплащането и условията на фона на нарастващия натиск върху гръцките болници.

Гърция публикува рекордни данни за случаите на COVID-19 няколко пъти този месец. Страната направи ваксинациите задължителни за здравния персонал през юли, но протестиращите твърдят, че този ход е довел до изоставане с персонал, което не е запълнено, предаде Ройтерс.

"Носилките в дежурните болници се увеличават с десетки, а лекарите трябва да правят избор кой да влезе в Интензивно отделение въз основа на тяхната възраст", каза Михалис Джанакос, президент на Федерацията на обществените болнични работници, пред Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
36
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
За тези свободи, които доброволно предадем сега, внуците ни ще трябва да воюват.
57
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В такъв свят ли искате да живеете вие и децата ви?
56
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото евреите и бяха опасни едно време на Германията, толкова и неваксинираните са опасни сега. Един ден фашистката държава отново ще се срамува от постъпката си. Срамота!
55
2
 
73
 
! Отговори
посланието преди 2 години
Неваксинираните да се ваксинират, защото ваксините работят. Ваксинираните да си сложат трета доза, защото ваксините не работят. Ало, има ли някой горе?
54
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТО НА ПОЛУОСТРОВА ИМАШЕ И АНТИ ФАШИСТИ. И ТОГАВА БЯХМЕ ЧЕРНИТЕ ОВЦЕ НА ЕВРОПА. НЕ ОТГОВАРЯХМЕ НА КРИТЕРИИТЕ НА НЕМСКИТЕ НАЦИСТИ. ОТКАЗАХМЕ ДА ПРЕДАДЕМ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЕВРЕИ. ПОЛУОСТРОВА Е ЛЮЛКА НА НАЙ-ДРЕВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ И ЗНАЕ КАК С Е ОЦЕЛЯВА С ХИЛЯДОЛЕТИЯ. А СЕГА НЕМЦИТЕ СЕ СРАМУВАТ...
53
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой пенсиониран професор да излезе да обясни, защо тестовете в Германия важат за ковид статистиката, но не важат за придобиване на зелен сертификат? Това логично ли ви се струва?
52
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уроците на историята ще се повторят 80 години по-късно. С тези европейски лидери, толкова. Технологично изостанала територия, прави опит за прикриване на провала-икономика, държавност, здравеопазване, образование, човешки права, криейки се зад вируса и мерки за справяне. След още една година колко ваксинации още ще са нужни за "защита"?
51
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксаджии, върнахте ли си нормалното? Или още не усещате на какъв влак на ужасите се качихте, че и другите повлякохте след себе си!
50
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ко стаа, нали бяха излезли почти отк ковида, пък ние-най-зле? просто са по- напред от нас във вълните.ние излизаме от 4та, те влизат в 5а!
49
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде сега ми кажете, че няма нещо гнило в тези ваксини щом почнаха прибягват до нацистки прийоми в опит да принудят хората да се инжектират.
48
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е безумие. Не може преди да трябва да инжектират всяка доза да затварят хората като затворници. Трябва тези лудите,които са на власт да се затворят,и нещата ще се оправят.
47
0
 
45
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
И като се усетим, ме всички ваксинирани на всеки шест месеца ще преминават в групата на неваксинираните какво се получава?
46
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в началото бяха едни бомбастични числа,ваксините ни пазят 95,96,97% е И?
45
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свободните ще ги заключат, а набодените ще ги натиснат да се дупчат до откат и кой печели от това? Хората ли? Радват ли ви тези новини?
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много изостанали тези германци хората вече 6G разработват тези се хвалят с някакво си 3G.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА НАЛАГАТ. ПОСЛЕ КАТО ФАЛИРАТ...
42
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора без ваксина не е равно на хора без имунитет. Хора без имунитет има доволно и сред вакисинраните. Още повече ме бетонират да не се ваксинирам! Тук няма никаква медицинска логика. Няма да участвам в този цирк.
41
0
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсула да издава директива :)))
40
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно си въобразяват, че като налагат фашизъм въз основа на ваксинационен статус, това ще промени отношението на неваксинираните. Само че ще се получи обратен ефект и хората още повече ще намразят ваксините и тези, които налагат мерките.
39
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм, едно е да запреш 2 млн. австрийци, но 1/3 от германското население са си над 25 млн. души. Това ще даде сериозни отражения на икономиката им.