България е внесла с 23% повече стоки от ЕС за последната година

Търговията е най-често с Германия, Румъния, Италия, Гърция
32
България е внесла с 23% повече стоки от ЕС за последната година
Снимка: Pixabay

През периода януари - октомври 2021 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 24.1% спрямо същия период на 2020 г. и е в размер на 37 006.8 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68.9% от износа за държавите - членки на ЕС.

През октомври 2021 г. износът за ЕС нараства с 26.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 4 216.8 млн. Лева. През периода януари - октомври 2021 г. при износа на стоки от България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2020 г. е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (117.8%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (69.8%). Спад се наблюдава единствено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (17.1%).
Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - октомври 2021 г. се увеличава с 25.0% спрямо същия период на 2020 г. и е на стойност 37 318.2 млн. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция, Нидерландия  и Унгария.

През октомври 2021 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 22.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 4 118.4 млн. лева.

При вноса на стоки от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - октомври 2021 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на предходната година е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (134.6%). Спад не се наблюдава в нито един от секторите.
Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС през периода   януари - октомври 2021 г. е отрицателно и е на стойност 311.4 млн. Лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: търговияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е сега ЕС щяло да съди Путин , не вкарвал техни стоки в Русия , те ще му определят , недостиг на стоки , вкл руско пр няма
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
англия са най хитри ,по най бърз начин излязоха от този съюз , след анализ , че това им донася повече вреди отколкото ползи
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова никой навремето не не направи референдум за да ни пита искаме ли членство в този ЕС!!!И ни вкараха там именно за да си прибират парите а ние да ядем б0клуците на т.н."демократични" държави.От страна с развита икономика и на 27-мо място в света по икономическо развитие сега сме на дъното.То и от писане по сайтове ако имаше полза...Не искам и да мисля какво ги чака нашите деца,внуци и правнуци.Ако все още съществува България...Като гледа последните 32 г. май няма да пребъде.Дано греша!!!
21
2
 
4
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Спокойно,ще разширим хоризонта на вноса -ако продължаваме в същия дух може да започнем да внасяма краставици и домати... от Русия!?Без майтап -в експорта на Русия вече се включват корнишони!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
изводът е че ЕС за да си продава миризливите сирена и прочее ни вкара в тая клопка ЕС да ни смуче всичко природни богадства и тн и да им ядем ***, ако хипотетично сме извън нато ще им налагаме мита на стоките и на транзитите и ще има приходи, ще има и родно производство сега има помощи ще умрем
19
8
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Изводът е че без ЕС сме умрели. Просто е.
18
2
 
3
 
! Отговори
izh преди 2 години
Най лесно се лъже с проценти. А гореизложените ФАКТИ - отрицателно салдо . Изнасяме високоенергийни и нискотарифни продукти - основно полуфабрикати за промишлеността. Внасяме по високоинтелектуални и по качествени стоки. Абе - който не му стига акъла - плаща ! Иначе имаме парламент с ковачи на закони дето ще си останат само "копейкини" даже и за рублъови не им стига почерупковото пространство
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това първо е спрямо кризисната 2020 и второ ние изнасяме евтин ток от АЕЦа . Розово масло с много ръчен труд евтини ресурси а внасяме немски скъпи железа . За сравнение Украйна само от транзита на руски газ печелеше повече от печалбата от целия ни износ за ЕС . Ама на този свят все пак е важно да можеш да си правиш сметката.
16
2
 
5
 
! Отговори
Дай газ преди 2 години
Ако имахме евтина руска газ, производството ни щеше да има по-ниска стойност и износа ни щеше да е огромен. Щяхме да подбием западните стоки. Отоплението ни щеше да е евтино и енергията за заводите също. Можехме за 2-3 години да трансформираме централите на газ. Допълнително още 2 реактора в Белене, които вече са платени само да се заредят и централата е почти готова. Можехме да сме номер 1, ама запада ни подбива, а властта гледа в небето и чака да падне нещо. Ние сме мега прецакани!!!
15
3
 
2
 
! Отговори
Нормално е, преди 2 години
И служебното на фагуранта Радев и сегашното на просто Киро, унищожават активно българското производство, все повече и все повече ще внасяме
14
0
 
5
 
! Отговори
Какво следва? преди 2 години
Истината е в последното изречение: "Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС през периода януари - октомври 2021 г. е отрицателно и е на стойност 311.4 млн. лева". Какво означава "отрицателно търговско салдо"? Означава, че тръпаме нов дълг - нищо друго. Би било добре, ако това се компенсира с положително търговско салдо с други държави. Но има ли такива?
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестове, ваксини, тестове, ваксини, тестове, ваксини, медикаменти, медицински консумативи и апаратура, маски, медицински софтуер...
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е да сме внесли повече, като от сума време си стоим хоум офис и се чудим какви глезотии да си купим. Дефицит на електроника, Икеа е празна и т.н..
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми ваксините са голямо перо, къде са отчетени не се виждат тук
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали за това ни приеха .... Да изкупуваме това което изхвърляха преди.
9
2
 
6
 
! Отговори
Сравнителен анализ преди 2 години
Я сега западните дух ачи да ни успокоят колко по-хубаво и по-добре е от Тошовото време! (и след 10 години когато всичко пак се смарангяса - пак да успокояват!)
8
0
 
12
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Така ще бъде като убивате всеки ден малкото и средно земеделие .Но за сметка на това Лидъл и други никнат като зараза навсякъде.
7
0
 
9
 
! Отговори
Следователно преди 2 години
България е изнесла към ЕС с 23% повече пари които и без това няма...
6
0
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
не знам какво виждате вие обаче на мен ми се струва неточна информацията!!! Само *** на Полша и Франция заливат пазара ни в големите вериги и така се съсипва всичко мило и родно! и така постепенно си се превръщаме във зайченца!!!
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко тона палмово масло сме внесли тази година, явно там има огромен растеж?