Олиото изчезна и в Германия, цената му - по-евтина от българската

Паника за стоки от първа необходимост в редица европейски страни
Обновена: 17 мар 2022 10:44 | 17 мар 2022 08:46, Петя Славова
200

Не само в България има недостиг на олио. Паника за стоки от първа необходимост се оказа, че има и в редица европейски страни. В Германия олиото изчезна от рафтовете на магазините. А в съседките ни Румъния и Сърбия цените рязко се покачват, предава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Даниела Ангелова живее от 10 години в германския град Васербург. Преди три седмици ѝ се налага да купи олио, обикаля магазините, но никъде не открива - нито евтино, нито скъпо. Рафтовете са празни и висят само табели.

"Цената е обявена - 1,79 евро, а на една бележка е написано, че само по 2 бройки на човек се разрешава, но то просто няма. Зехтин има, масло има - мога да заменя. Попитах служителите в магазините и ми казаха, че

Даниела казва, че паника в Германия няма и не се пазарува истерично. Притеснителното е, че няма доставки на олио.

"Никога досега не съм забелязвала толкова дълго време да не се зарежда някакъв вид стока. Единствено в началото на пандемията хората се притесниха и тръгнаха да купуват брашно и основни продукти, но след втората седмица се успокои всичко", поясни тя.

В съседна Румъния опашки пред магазините. Хора се редят с колички за стоки от първа необходимост. В Румъния цените на слънчогледовото олио растат с всеки изминал ден. Най-евтиното е около 2 евро, а производителите казват, че цените ще се покачват още. А в Сърбия има само скъпо олио.

И докато Даниела чака да заредят магазините с олио в Германия, ще използва заместители, но се притеснява за вкуса на специалитетите, които приготвя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 78Ама виски пиеш и съм сигурен, че и колата не тие руска. Като подкараш 50 годишна руска таратайка ела ми се обади :)
77
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците се усетиха навреме и разбраха, че западната система повече не работи. Много добре направиха че си върнаха Украйна, сега трябва да приключат със икономическата система и да минат на окономика от тип Китай и СССР.2, като си вземат поуки от грешките преди. Запада остава без ресурси, няма никакво бъдеще на запад.
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак лъжа, снимката е от етикета на фритюрната ТВЪРДА мазнина / цената е за килограм !!!!/ Олиото е 1,79 Евро,около 3,5 лв.
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да оставим на страна идиотизма, но вече съм сигурен че това е организирано от някой който всява паника сред хората да се презапасяват заради някакъв измислен апокалипсис. А всъщност точно презапасяването е това което ще доведе до там. В случая добитъка сам се вкарва в кланицата.
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
BMW и Volkswagen приостанавливают работу заводов по всей Европе из-за нехватки деталей, которые импортировались с Украины
73
3
 
6
 
! Отговори
до 78 преди 2 години
Я ми кажи коя западна кола е в движение след 50 години експлоатация. Аз нямам нищо против да карам "Нива". А руските филми са страхотни. Кока кола не пия. Дори не и знам вскуса. Нито пък се храня в Макдоналдс.
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - руснаците могат и руски коли да карат, могат и китайски, а ти ще ходиш пеша и зимата ще ти мръзне ***.
71
3
 
13
 
! Отговори
стоян преди 2 години
Милиони българи се нуждаят от спешна хуманитарна помощ.При тези ниски доходи оцеляването е трудно.Време е за конфискация на сметки,чекмеджета и т.н.Хора като Боко Тиквата и свинята Пеевски-директно в затвора.
70
4
 
10
 
! Отговори
немец преди 2 години
Живея в Германия от 24 години - факт е, че много от стоките са в абсолютна стойност по-евтини отколкото в родината.Олиото от рапица беше 89 Цента до преде няколко месеца, сега е 1,39 - 1.79 в зависимост от магазина.Слънчогледовото беше 99 Цента сега отива към 1,49-1,99Не е вярно че е "изчезнало" - това са временни флуктуации и се случват... В началото на короната "изчезна" тоалетната хартия, после имаше известно време ограничения / по пакет на човек... сега има да избършеш целият свят...
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече ще заменим "Г" с "Х", за се покажем солидарни с хохлите.
68
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада бил зле, а Русия цъфти. Ами карайте руски коли, гледайте руски филми и сериали. Играйте само руски игри и ползвайте руски туристически услуги. Ползвайте руски напитки и храни и се радвайте на руските научни достижения за битови нужди.Нефт имали и газ. Това заради някви умствени заложби ли е.Такива дето ги хвалят и имат финансова облага ги разбирам ама другите папагали дето нямат някакъв бонус ми се виждат най-*****.
67
2
 
9
 
! Отговори
Зиг преди 2 години
В момента гледам онлайн какво има в Реве при нас, в Германия (вчера опитах да поръчам онлайн - нямат свободни дати за доставка изобщо). Останало е само Олио от рапица - 250мл за 1,99 евро; 750мл за 6,49 евро. Не е съвсем вярно, че не се пазарува истерично. Тоалетната хартия и кухненските ролки пак изчезнаха от магазините. Брашно може само по 1 пакет. Слънчогледово олио, както се спомена - няма изобщо (вчера една позната германка си призна, че са напълнили мазата с олио). Поне около мен е така.
66
1
 
10
 
! Отговори
О неразумний... преди 2 години
Моля Ви коригирайте си правописа - думата е "недостиГ" и не се пише с "К" накрая.
65
12
 
3
 
! Отговори
НАП преди 2 години
България трябва да стане част от Русия! Така и олиотощт е евтино и нафтата и ще ни помогнат с Македония!
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия основните хранителни продукти са по-евтини като цяло отколкото в България, не защото в България има силн спекула, а зщото продуктите на пазара в Германия не са тяхно производство (с малки изключения). Западните страни владеят ЗАСЕГА финасовите закони и пазари и правят така, че купуват отдалече на нищожни за тях цени, казано ясно: експлоатират другите държави. Дали наистина, ако се остойности труда еднакво, шоколадът или бананите трябва да са на тази цена?Отнася се за всички стоки
63
0
 
6
 
! Отговори
Гоуфо върви преди 2 години
Дигнаха нафтата и олиото... но гоуфо фърви!
62
2
 
5
 
! Отговори
ааа преди 2 години
Хахаха, по евтино, ама няма налично и не може да си купиш.
61
4
 
5
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Пиете ли го това олио?!
60
2
 
5
 
! Отговори
Факю Киров Кокорчев преди 2 години
Вече освен пари,работещите българи в чужбина започнаха да изпращат и хранителни продукти към роднини,хиляди бутилки евтино олио и не само путъват всеки ден насам по тирове,бусове,коли,куфарни търговци.
59
2
 
2
 
! Отговори
ЮМРУКЪТ НА ЧЕРЕПИТЕ преди 2 години
НИ ВОДИ ТВЪРДО КЪМ ЕВРАЗИЯ. ГЛЕДАЙТЕ ИНТЕРВЮТО НА НОРА СТОИЧКОВА С МИХАИЛ ХАЗИН НА 2.12.2019Г В ЮТУБ- ТАМ ХАЗАИН РАЗКАЗВА НЕЩАТА КОИТО СЕ СЛУЧВАТ СЕГА.