Украинците заглушават руските радиочестоти с хеви метъл

Много части на руската армия използват некриптирани високочестотни канали
29 мар 2022 14:21, Йоана Цонева
60
Украинците заглушават руските радиочестоти с хеви метъл
Снимка: БГНЕС

Случващото се в Украйна ни демонстрира, че руските военни фактически нямат съвременна комуникационна система, която да им позволява ефективно да координират действията на своите части. Украинците слушат радиочестотите на врага, а също и "заглушават" разговорите му, като излъчват хеви метъл музика директно по време на бой, пише The Economist. 

Много части на руската армия използват некриптирани високочестотни канали за комуникация в Украйна, които могат да се слушат дори с помощта на любителска радиостанция. В резултат украинските радиолюбители обменяли данни за радиочестотите, използвани от руските военни, слушали ги и след това съвместно анализирали записите от разговорите. 
 
В прехванатите съобщения руските командири се оплакват по-специално от липсата на транспорт за извозване на мъртвите от бойното поле, „приятелски огън“ и измръзване на половината от личния състав. 
 
Проблемът с комуникацията може да е една от причините за големия брой жертви сред висшето командно ниво. Лошата координация между войските принуждава висши офицери да присъстват лично на бойното поле и да се излагат на риск. Украинската страна съобщи за смъртта на седем руски генерали. Един от тях, според украински данни, е попаднал под удар, защото поддържал връзка по некриптиран канал. Руското военно ръководство знаело за комуникационния проблем повече от десетилетие. 
 
Дори по време на войната в Грузия през август 2008 г., липсата на армейски радиостанции довела до това вместо тях да бъдат използвани мобилни телефони и дори „куриерска поща“: офицер от щаба на въздушно-десантните сили лети с хеликоптер, десантчиците, каца и им поставя задача. Това пише "Независима газета", цитирана от Actualno.com. 
 
През 2012 г. за армията е разработена радиостанцията „Азарт-П1“. Неин производител е зеленоградското микроелектронно предприятие „Ангстрьом“, което няма никакъв опит в създаването на радиостанции. Съсобственик на НПО „Ангстрьом“ е бил Леонид Рейман, от 2004 до 2008 г. министър на съобщенията, а от 2008 до 2010 г. съветник на президента Дмитрий Медведев. 
Още по темата
 
Според декларираните технически характеристики радиото „Азарт“ е усъвършенствано. То можело да работи както като аналогово, така и като цифрово средство за комуникация, било съвместимо с всички налични армейски радиостанции, имало добра криптографска сигурност, било способно да променя честотата на връзката 20 хиляди пъти в секунда с помощта на специален алгоритъм и имало вграден навигатор. Но радиото се оказало трудно за управление и настройка, а цената му била близо 300 хиляди рубли (почти 10 хиляди долара по тогавашния обменен курс). 
 
Твърденията, че „Азарт“ е изцяло руска разработка, били преувеличени. В радиото е монтиран процесор, разработен от НПО „ЕЛВИС“, произведен по стандарт от 65 нанометра. По това време в Русия обаче просто не са съществували производствени линии за създаване на микрочипове по тази технология, съобщава Радио Свобода. 
 
За производството на „Азарт“ са използвани китайски компоненти. Използването на "Азарт" показало, че те са ненадеждни. Много уоки-токита просто преставали да се включват или влизали във „вечен цикъл“ на самопроверка след стартиране. А ефективното разстояние, на което те били способни да установят комуникация, се оказало сравнително малко в бойни условия. И накрая, експертите се съмняват в съвместимостта на „Азарт“ с други видове радиостанции, използвани от руската армия. Ако елитно десантно подразделение е оборудвано с „Азарт“, а поддържащите го артилеристи използват остарели комуникационни системи, тогава съобщенията трябва да се обменят по несигурни канали. 
 
Според военния експерт Владимир Орлов в Сирия руските войски са използвали „Азарт“ „само в рамките на авиобаза Хмеймим и пристанището на Тартус“, а извън тази зона радиостанциите не осигурявали надеждна връзка и трябвало да използват китайски граждански радиостанции марка Baofeng, които се наричат „балалайки“. 18,5 милиарда рубли (240 милиона долара по това време) били отпуснати за проекта „Азарт“, но около една трета от тези пари били откраднати. През 2019 г. военното управление на Следствения комитет на Русия започнало разследване за доставката на „Азарт“ за руската армия. Замесени били няколко души, сред които началникът на комуникационните войски, заместник-началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ генерал-полковник Халил Арсланов. 
 
По данни на следствието от 18 милиарда рубли 6,5 милиарда рубли може да са били присвоени чрез изкуствено завишаване на цената на станциите, а замесеният в случая бивш началник на 1-ви отдел на главното управление на комуникациите на Министерството на отбраната генерал-майор Александър Оглоблин разказал, че радиостанциите всъщност са закупени в готов вид от Китай. В Русия било проведено само окончателното сглобяване с добавяне на някои компоненти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
2
 
! Отговори
Нацисти слушат преди 2 години
хеви метъл, ти да видиш...
44
1
 
8
 
! Отговори
Колев преди 2 години
И много хубаво правят! Руснаците СПРЯХА И ЗАБРАНИХА излъчването на много руски и други неутрални медии,за да не могат руските граждани да научат истината за "СПЕЦИАЛ НАТА ОПЕРАЦИЯ " ПРОВЕЖДАНА В уКРАЙНА - пфу !!! Каквото повикало такова се обадило !!! На никого не е необходима руската ДЕЗИНФОРМАЦИЯ И ЛЪЖИ !!! Слава на Украйна !
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ги писах тези неща във този същия форум още преди 2 седмици, форумните спецове ме сраниха със земята. Хората в тук са на изумително ниво..
42
0
 
2
 
! Отговори
Rammstein преди 2 години
То пък един Хеви Метъл.....
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те след някоя година и радио няма да имат, както са тръгнали към 19 век!
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не ги бърка, те компенсират с за родину, з апутину и *** кат мухи, но животът на мужика нищо не струва. после ще му сложат орден и готово.
39
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОПАГАНДА. заглушили са ама не.
38
0
 
5
 
! Отговори
Д о Металяр преди 2 години
Глупости. Те обичат Mariah Carey и на Paul anka Forever young...с това се самовзривяват Lol
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости , те си работят с пощески гълъби ! Еми жалки сте
36
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Митове и легенди ... мислях че рибари и ловждии послъгват много, амам украинската армия определено ги омете
35
2
 
5
 
! Отговори
WTF преди 2 години
THE GOD MAKE HEAVY METAL AND IT'S NEVER GONNA DIE, SAME FOR UKRAINE! COME ON UKRAINE YOU WILL NEVER GONNA DIEEEE...YOU GONNA WIN!
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хеви метъла е упадъчна западна музика. Много е вреден за крепостните, които са свикнали да слушат само песни, пляски и частушки!
33
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Социален мрежар те сабатон са на издръжка от уаргейминг (тия дето правят игри с руски танкове). за това единственото им изказване е че са против войната и че е добре ако украинците спрат да стрелят. виж, дедо туомас е подходил радикално към нещата и е записал Glory to the heroes. ;)
32
5
 
19
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Само Heavy Metal, Победа за Украйна !!!
31
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците комай ще преминат на вестоносци.Мале,мале тия батюшки са пълна мъгла!Ама остави че не могат да се свържат един с друг обаче и няма какво да ядат.Ще изпукат от глад!
30
5
 
11
 
! Отговори
asd преди 2 години
Наш Киро да се отказва нотариално от българското гражданство и да ходи там да им нулира корупцията набързо. Той нали тъврдеше, че лесно ставало.
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааааа, това е гадно ! Рашките слушат само революционни песни!
28
1
 
2
 
! Отговори
Социален мрежар преди 2 години
Да, ама ако им пуснеш Сабатон може да им повдигнеш бойния дух. Трябва да им врътнеш Казачок на риплей 50 пъти, да падладеят :-)
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А можеха просто да ползват ТАБ-чета с кабел. Щеше да им отива на цялата доктрина на водене на войната в Украйна - неточни оръжия, които унищожават цивилните и инфраструктурата и огромни загуби на техника.
26
2
 
12
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Да слагат катюшките на гърба и " *** но връзка дай."