"Свободна Украйна или смърт": Как украинците се обединиха повече от всякога

Украинският дух сега е супер модерен
27 апр 2022 21:36, Йоана Цонева
290
"Свободна Украйна или смърт": Как украинците се обединиха повече от всякога
Снимка: БГНЕС

"Свободна Украйна или смърт" - пише с големи букви на някои от пропускателните пунктове из страната. Когато войниците минават по улиците с танковете си, хората ги поздравяват. Синьо-жълтият флаг се вее навсякъде в страната - в супермаркети, в ресторанти, от домовете на хората.

Евгени е музикант от Донбас. Майчиният му език е руски. Той бяга от руските войски и сега живее в Днипро, в Централна Украйна. Днес Евгени пее песните си на украински език - нещо, което се харесва на войниците, пише DW.

"Получавам послания от окопите.Звучи сякаш се опитвам да се изтъкна. Но мисля, че е добре, ако мога да помогна с моята музика на хората, които се бият", казва той.

Неотдавна Евгени измисля нов стил музика и го нарича Дон-Босанова. Песните му нямат нищо общо с политиката, всичко е свързано с идентичността.

"Имах чувството, че страната ни просто изчезва. Парче по парче. И аз искам да създам легенда за нас, за да предотвратя това", споделя той.

Евгени се среща с приятели в културния център в Днипро, на концерт. Работи там отскоро. Входът е безплатен, но на масата в средата на залата има кутия за дарения: парите отиват за войниците на фронта.

През няколко стаи мъже и жени се занимават с бродерия на една маса. Надя, член на колектив от художници, преподава на курсистите традиционни занаяти.

"Украинският дух сега е супер модерен. Особено в Централна Украйна и в източната част на страната, почти не сме живели с украинските традиции. Но сега много хора идват, за да научат повече за културното си наследство, за собствената си история. В момента това е по-важно от всякога", разказва Надя.

Въпреки че много хора в Украйна се затрудняват, те се опитват да говорят украински в ежедневието си повече, отколкото преди. Преди руската инвазия много хора са говорели на руски у дома си.

Надя също е учила украински само в училище.

"През целия си живот съм говорила предимно на руски, но сега се опитвам да говоря повече на украински, също и приятелите ми. Дори майка ми вече го прави, въпреки че за нея е много по-трудно да научи украински. Но сега тя напълно се е отдала на това и се старае", обяснява тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой премиер ще вкара страната си в обречена война срещу Русия?#? Комик зеленски от еврейски произход!!! Кой премиер ще се включи във войната с призив българите да дарят последните си стотинки за оръжия ?!?Комик канадски!!!! Ех радеф радеф - сега си гризеш ноктите от яд, ама ти ни го натресе тоя паллячо. Сега баце ще се върне на бял кон без да си е мръднал пръста. А и каскета още е на власт и твоито кире те прецака яко. Поне гешафто да беше свалил тоя мъррльо.
102
1
 
13
 
! Отговори
Еее преди 2 години
бива ли така? Майката на Надя чак сега се учи да говори украински! Език, по-стар и от македонския, тя, моля ви се, сега, на стари години започнала да го учи! Че да благодари на Путин, че най-накрая ще го научи тоя неин роден език!
101
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам ги днес две слава украйнки, ами те говорят на руски ве?
100
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Посрещат ги с камъни. Има стотици клипове ,как го посрещат въшлъвитее им крадливи войски. Така и ще ги изпратят:))
99
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До (-_-) На гърбовете на изстрадалите българи, които така и не видяха западната мечта само си разрушиха всичко за нищо.
98
3
 
14
 
! Отговори
антилибералист преди 2 години
Източна Украйна постеща освободителите! А Фашистите, които 8 години бесят и колят майки и деца са под закрила на "демократите" които до вчера се опитваха да пробутват Истанбулската конвенция. Как лъсна фалша на Дже!ндери и меко!ели - да даряваме и да плачем за фашистите от Азов и Айдар. Урсула унищожи Европейската мечта! Мачкай Русия мекотелитеЛГБТДжендери!
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отиват към второто, и не ми е жал. Те езика не знаели, но ... бла бла... дойче веле.
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 125 1944 година е била много отдавна мойко. Тия брътвежи не важат. По тия времена и запада не не е обичал много, но за тях си мълчиш
95
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато няма някой кравофил да пуска по 10-15 мнения на 30 секунди и да си слага сам по 10 плюса става за обмен на идеи или просто нормален диалог без обиди.
94
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 113 Ейй клоун , какви фашисти са Български генерали, интелектуалци и хора обичащи България? Ти ши ще ме съдиш клоун комунистически:))) Когато ми докажеш, че Българите избити след 1944 са "фашисти"Може да ти се получи. Женчооо
93
3
 
3
 
! Отговори
Хора, само питам преди 2 години
Ако ви кажат, че с парите от дарените заплати ще купуват отрова за укрофашагите, бихте ли си ги дарили? Аз лично бих. Струва ми се благородна кауза.
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е висша форма на дезинформация представят се истински факти, но се спестяват някои.
91
2
 
7
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Как пък една птица не й се изср.a на главата на тва нещо с храсталака ?!
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само баце кравофил и предател иска неговите да гладуват и студуват в името на господарите му. От ясно, по-ясно
89
2
 
4
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
До 114 номер ... toti разликата е, че докато УЧАСТА ни настигне (сори , ама с гл. букви го е писало момчето), ние ще ви видим сметката.
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
108 че кай е искал Европа да плаща директно в рубли? Плащаш в Евро, банката превалутира в рубли и Русия получава рубли. ЕС твърди че плащаме в Евро, което си е истина, Русия че си получава парите в рубли, което пак е истина, и всички имаме газ. И вълкът сит, и агнето цяло!Перфектната сделка!
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите също, но в друга посока, който разбрал, разбрал.
86
6
 
0
 
! Отговори
toti преди 2 години
Големи нещастници в тъпия ФОРУМ !!!!Тя УЧАСТА ще ви настигне ,па тогава да ви видя колко сте сербез !!!
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 101:Да ти кажа,че и сега фашизма и нацизма в България е забранен.Ако те надушат за привързаността си към Хитлер ти е гарантиран затвора.Никакви пари няма да те спасят.ЍПолучил от реституцията нещо и взел да ни дава наклон на мисленето...еййй,живота ти си отиде,а си един г-н НИКОЙ.Едно злобно старче,което плюва руснаците.
84
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
втората опция е сигурна. няма вече украйна.