Германия може да отнеме контрола върху рафинерия от "Роснефт"

Заводът за преработка на петрол в момента разчита на суров петрол от Русия
28 апр 2022 19:52, Йоана Цонева
58
Германия може да отнеме контрола върху рафинерия от "Роснефт"
Снимка: БГНЕС

Германският министър на икономиката Роберт Хабек сигнализира за възможна смяна на контрола в петролната рафинерия РСК в Швед в страната, която се управлява от подкрепяния от Кремъл производител "Роснефт", предаде Bloomberg.

Заводът за преработка на петрол, който в момента разчита на суров петрол, доставян от Русия, ще трябва да доставя алтернативни доставки през германското пристанище Росток, тъй като намалява зависимостта от руската енергия, каза Хабек във видео, публикувано в сряда от неговото министерство. Германия също се нуждае от допълнителна подкрепа от Полша за осигуряване на доставка на петрол и това беше причината за посещението на Хабек във Варшава във вторник, каза той.

Полша даде знак, че няма да се съгласи инфраструктурата й да се използва за снабдяване на РСК, ако това означава „да запази "Роснефт" жив“, каза той във видеото. Това е индикация, че Германия може да отнеме контрола върху рафинерията от "Роснефт". Германия и Полша все още имат някои технически подробности за решаване преди окончателната сделка, каза той.

Попитан на пресконференция по-късно в сряда дали правителството ще обмисли присвояването на съоръжението в Швед, той каза само, че всички опции са на масата: „Ние сме в ситуация, в която правителството трябва да бъде готово и подготвено за всички възможни сценарии."

Рафинерията в Швед - която също снабдява Западна Полша с петролни продукти - представлява най-голямото предизвикателство по отношение на пълното отбиване от руския петрол в Германия, защото не е в интерес на "Роснефт" да прави това, каза Хабек.

"Роснефт" не се интересува от това да не рафинира руския петрол. Ако им се обадя и попитам „Какво правите, за да станете независими от руския петрол“, те дори няма да вдигнат телефона“, каза Хабек във видеото, публикувано в Twitter от министерството на икономиката.

Една от възможностите би била доставките на неруски суров петрол да се доставят до Швед от пристанището Гданск в Северна Полша през Плоцк в центъра на страната.

Германия, която също силно разчита на руските въглища и природен газ, в момента прокарва в парламента законодателство, което ще даде на правителството правомощия да постави критична енергийна инфраструктура под временен държавен контрол. В краен случай такава инфраструктура може да бъде присвоена от държавата.

Може да прочетете повече на bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Financi al Times преди 2 години
До АнонименПрекрасна идея, но се опасявам, че основният акционер (нидерландска банка собственост на световноизвестна банкерска фамилия) никак няма да хареса идеята ти.
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукойл да се национализира.
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е да си върнем Нефтохим.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костов беше офицер от КГБ и ни табута в ръцете на руските олигарси . Съсипа енергетиката за нула време
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експоприация на експоприаторите. Крайно време беше
34
1
 
1
 
! Отговори
Ленин казваше преди 2 години
Електрификация + съветска власт=комунизъм
33
3
 
10
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ама безкомпромисно трябва да се отнеме всичко руско в Свободният Свят...или продължавате да работите за путин...да го правите богат...от 20 г. е готвил плана...от 20 г.внедрява агенти,купува медии,ФК,колони от последователи...това е план на КГБ...ако не го виждате сме обречени,тотална изолация или имаме проблем!!!и САЩ ще се наложи да преплуват океана за пореден път,заради зависимостите и слабостта на ЕС лидерите...ще е по смъртоносно този път...за руснаците!!!
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятам, че е време да национализираме нашата рафинерия. След като русНаzите ни третират като вражеска държава е редно да им отвърнем подобаващо. Закон, с който да се отнеме всякаква руска собственост у нас!
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 41Ми питай холандските евреи от ING, собственици на Лукойл. То бива про'стотия, ама европеидните неграмотници с конкурс са ви избирали!
30
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Роснефт трябва да взриви рафинерията на 100% и не допусне национализация!
29
2
 
14
 
! Отговори
До Жуков преди 2 години
Ами има данъчни декларации, които са публично достъпни. Преди да пишеш русофилските си безмозъчни глупости вземи поне погледни. И да те кажа МакДоналдс плащат 7 пъти повече данъци от Лукойл. Лидл плащат 28 пъти повече данъци, Кауфланд плащат 26 пъти повече данъци, Била плащат 11 пъти повече данъци, Dominos плащат 3 пъти повече данъци от Лукойл. Как може някакви мухльовци с пици да плащат повече от МОНОПОЛИСТА НА ГОРИВАТА В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ? Пладнежки обир и никой няма смелоста да им направи одит!
28
4
 
15
 
! Отговори
До помнещ преди 2 години
Говорим за одържавяване на Лукойл. Там и техниката и всичко е Българско от времето когато все още беше Нефтохим Бургас. Ама това явно не го помниш. Аз да припомня, че до 1999г това беше изцяло държавно дружество и то силно печелившо. И после Костов го приватизира дори без предтекст. Другите поне бяха "губещи", докато Нефтохим си беше много печеливш. Лукойл го взеха и не са инвестирали 1ст. в техника или обновяване. Същите хора си работят там от преди да дойде Лукойл, пак Българи.
27
10
 
6
 
! Отговори
AZ преди 2 години
До 38. *** ***, вземи прочети малко история, десанта в Нормандия е доста след като вече червената армия е започнала настъпление към Берлин. Главната цел на твоя десант е да попречи на СССР да завземе цяла Европа. То бива евроатлантически лизчи, ама вече се насрахте да променяте историята. Бягай сега да оближеш миризливата слива на Мустафа
26
7
 
14
 
! Отговори
А раша помни ли? преди 2 години
" Русия още помни пътя до Берлин! "----Да ти имам сравненията, копейка :)))А рашистан помни ли как за отрицателно време Хитлер завзе блатата и само десантът в Нормандия и разпокъсването на армиите му спасиха това дето сега му се кланяте като ваша родина?Баssi kyhiте vatниzzi.
25
16
 
7
 
! Отговори
Жуков преди 2 години
Да Лукойл не плащат ами Лидл,била Кауфланд и още куп западни фирми да не би да плащат
24
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям автогол на Путин с тази война! Сега всички търсят начин да се оттърват от зависимостта от руския газ и след войната никой няма да помисли да върне статуквото. Русия губи повечето клиенти, търсенето и цената падат, и печалбите падат многократно, а това е най голямото перо в бюджетана руснаците!Новите поколения ще берат плодовете на Путин 1000 години! Влизат във мрачна ера!
23
1
 
13
 
! Отговори
САМО ДА ПОПИТАМЕ.. преди 2 години
Газпром , ше уволни ли Митко Нинов---съпруга на Нинова...??!!!
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
mechtite sa gratis
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всички овчелапни. Лукойл е швейцарски. Монетата има две страни .Дембовците гледат едната която им показват и си навиват ръждясалите пружини до макс . Отвори си си очите и гледай консуматоре на илюзии.
20
2
 
12
 
! Отговори
ЛУКОЙЛ .... преди 2 години
...ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ В БЪЛГАРИЯ , ЗАЩОТО ХРАНЯТ КОМУНИСТИТЕ ОТ БКП/БСП!!!!!....САМО ЯК ШУТ В РУСКИТЕ ***!!!!