Украйна си върна около 20% от Северодонецк

Градът е последната незавладяна от Русия част от Луганска област
Обновена: 3 юни 2022 23:11 | 3 юни 2022 22:52, Йоана Цонева
143
Украйна си върна около 20% от Северодонецк
Снимка: БГНЕС

Украинските сили са си върнали около 20% от територията, която са загубили в град Северодонецк по време на сраженията с Русия, заяви в петък ръководителят на източния регион Луганск.

"Докато преди ситуацията беше трудна, процентът (държан от Русия) беше някъде около 70%, сега вече ги отблъснахме с около 20%", заяви Сергей Гайдай пред националната телевизия, предаде "Ройтерс".

Русия хвърли сили в битката за града, който Москва трябва да превземе, за да постигне заявената си цел да държи цялата Луганска област. В четвъртък украинският президент Володимир Зеленски заяви, че силите на страната му са постигнали известен успех там.

Още по темата
Гайдай заяви, че руснаците обстрелват украинските позиции в продължение на часове и след това напредват, за да бъдат отблъснати от защитниците, които не са пострадали, преди да повторят схемата.

"Така те се придвижват напред, стъпка по стъпка, защото с артилерия, самолети, минохвъргачки те просто унищожават всичко", каза той.

"Но веднага щом имаме достатъчно западни далекобойни оръжия, ще изтласкаме артилерията им от нашите позиции. И тогава, повярвайте ми, руската пехота просто ще избяга."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данните от Русия казват съвсем друго. И като знаем Зеленяшка как лъже, като нищо ще се окаже че не са отвоювали 20%, ами са загубили 20% и то не от града, ами от жива сила на войските в региона. Хахахах.
8
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е истината" руснаците използват предимството си в артилерията да изравняват всичко по пътя си. Тия воюват като във средните векове. Нищо чудно, те са култура заседнала в средните векове.
7
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакви странни фейк новини. Севернодонецк е в оперативни обкръжение. Укритата би трябвало да бягат от там(ако имат акъл), а не да се опитват да отвоюват процент или два. Скоро ще се окажат като във Азовстал, ако не отстъпят. Но Зеленяшка явно е взел решение да жертва войските там.
6
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сиреч са загубили и последните си 20%, след малко Зеленски ще обяви отстъплене, а утре, утре ще каже как е превзел Москва. :-)
5
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е тактика на руските сили да изкарат мишките от укритията им.
4
4
 
7
 
! Отговори
Киро, бягай - преди 1 година
тежката артилерия пристига
3
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-несвързано нещо не бях чувал. Май май нищо не са си върнали?317
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто се разбра че Донбас минава към Чечня, никой неще да се бие
1
37
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям бой ядат руслямистите, а башибозука от Донбас отказва да се бие. Бурятите вдигат въстание