Авантюрата приключи, "жалък провал" за Макрон във Франция

Президентът загуби парламентарното си мнозинство, радост в опозицията
20 юни 2022 06:45, Александър Попов
99
Авантюрата приключи, "жалък провал" за Макрон във Франция
Снимка: БГНЕС/ЕПА

По-малко от два месеца след като беше преизбран за президент, Еманюел Макрон загуби контрола над френското Национално събрание след силното представяне на новия ляв алианс и крайната десница.

През април, когато Макрон победи убедително Марин Льо Пен и спечели втори мандат като президент, той разчиташе на 300 депутатски места, но за да запази абсолютното си мнозинство, се нуждаеше от 289. След вчерашния вот той разполага само с 245. Като втора френска политическа сила се утвърждава Новото обединение на левите сили със 135 места, а крайнодесният Национален сбор, който става трета парламентарна сила със собствена група, ще има 89 места.

Повече от половината избиратели не гласуваха - избирателната активност беше 46,23%.

През последната седмица Макрон призоваваше избирателите да му осигурят стабилно парламентарно мнозинство, но неговата центристка коалиция загуби десетки места на втория тур на изборите, оставяйки френското политическо пространство доста фрагментирано.

Елизабет Борн, министър-председателката, която той назначи съвсем наскоро, заяви, че ситуацията е безпрецедентна.

"Тази ситуация представлява риск за страната ни, като се имат предвид рисковете, пред които сме изправени в национален и международен план", каза тя. "Ще работим, за да изградим работещо мнозинство".

Това изглежда нереалистично, след като другите две най-големи групи в Събранието не проявяват ни най-малък интерес към сътрудничество. Министърът на икономиката Бруно Льо Мер беше категоричен, че Франция не е неуправляема, но заяви, че за това ще е необходимо много въображение.

Междувременно Марин льо Пен и нейната крайнодясна партия "Национален сбор" също бяха в радостно настроение, след като превърнаха осем места в 89. "Народът се произнесе, авантюрата на Еманюел Макрон приключи", каза тя.

Ако премиерът е имала очакване десните републиканци да помогнат за изграждането на работещо мнозинство, тяхното послание след обявяването на резултатите гласовете също не беше окуражаващо. Председателят на партията Кристиан Жакоб заяви, че резултатът е "жалък провал" за президента, който сега плаща за циничното използване на крайните разделения във френската политика.

Доминик Русо, професор по конституционно право заяви пред АФП: "За г-н Макрон тези пет години ще бъдат изцяло свързани с преговори и парламентарни компромиси".

Лидерът на лявата опозиция във Франция Жан-Люк Меланшон заяви, че парламентарните избори в страната на първо място са неуспех за президента Еманюел Макрон.

"Това е напълно неочаквана ситуация, абсолютно нечувана, разгромът на президентската партия е пълен и няма да има никакво мнозинство", заяви Меланшон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: Еманюел Макрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
0
 
! Отговори
РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ преди 1 година
Няма нужда да учим французите на политика.Предстои една "екзистенциална битка срещу радикалния ислям", за която Макрон говори през октомври 2020, след поредния атентат извършен от ислямисти във Франция.За тази "екзистенциална битка" ще му е нужна точно льо Пен с нейните мандати.
65
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който слушка САЩ рано или късно се разбива в скалите на народната любов
64
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До: 50-тия полНай-големите роби в наши дни са зомбираните хомо потребители, които живеят за инстаграмя и за едната суета пред другите потребителски маймунеци, жалка работа. Докато елитите ви стрижат както си искат и си джиткат насам натам с частните самолети, понякога давайки акъл как да сте още по-добри роби. Да не забравиш да си биеш няколко бустера за чичко паричко.
63
4
 
19
 
! Отговори
Димо преди 1 година
Как да харесваш ръководител на държава който спи с баба си.А сексът вероятно се ограничава до ръцета на баба му.
62
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До религията е злоДа религията е голямо зло, точно както семейството и нормалните човешки ценности и взаимоотношения. В днешно време всеки трябва да е безроден еко-гей от 50-тия пол, който единствено боготвори напечатаните трилиони хартийки, и модерния милиардер на деня.
61
1
 
21
 
! Отговори
Freedom преди 1 година
В цяла свят се вижда недоверието към измамната "политическа" класа, упрявляваша под прикритието на всякви идейни пропаганди. Хората не са слепи и виждат, че се обслужват интересите на бизнеса, а хората са мижетурки и нямат думата. Време е за промяна и да се смени системата с таква , която да издигне човека, а не бизнеса.
60
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЛъжепророциЕС са най-големите комунисти, и да, скоро ще последват СССР
59
2
 
5
 
! Отговори
Крюшо преди 1 година
Ле пюти, пюти, пюти, Магрон - Микрон!
58
5
 
25
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
А дядо Байдън падна от колелото. Нещо не им върви напоследък на евроатлантиците.
57
6
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Заради послушанието към САЩ и натиска на България, която е в правото си за сметка на МЪКЕдония :).
56
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде замина 3тия пол, ауууу
55
8
 
6
 
! Отговори
Георги преди 1 година
До Анонимен Много си заухав и вичките 20тина които са ти праснали зелен палец. Явно искате Боко и Славчо и навият *** КК да ви мандръсат още 12Г -***.
54
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И навсякъде наглите политяги продължават да обиждат гражданите си като говорят колко била рискована ситуацията и как резултатът бил много опасен. Вместо да погледнат себе си какви са жалки!
53
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в България *** му се мазнят! Позор !
52
15
 
22
 
! Отговори
БЪЛГАРИ преди 1 година
Да подкрепим протеста срещу подкупното чуждо правителство. Да изгоним укро фашистката пасмина, защото идваъ на наши протести за да пролеят кръв.
51
9
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Либерастията губи по целия свят, идат бесилки
50
1
 
29
 
! Отговори
аз преди 1 година
Путин е виновен!
49
3
 
40
 
! Отговори
Прецакан преди 1 година
Еееех, пък сега ако бяхме пуснали макетата в ЕС какъв успех щеше да отбележи Макрон на изборите! Ама нейсе. За пореден път лоши българи подляха вода на успешната френска политика :)
48
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До тук трябва да се приключи и с "гаранции от Макрон" очевидно той няма бъдеще, нито партията му. Съответно нищо което подпишем с него няма да се спази! Никакво вдигане на ветото!
47
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей чиститу на французите! От много акъл се уредиха се като нас с руски матрьошки - копейкаджии, пРезидент, Кирета, чалгари и вся астальная cвoлач :)