Над 27% от работещите у нас не могат да си позволят почивка

Едноседмичен отпуск е невъзможен за над 38 млн. души в Европа
19 юли 2022 07:00, Елка Василева
233
Над 27% от работещите у нас не могат да си позволят почивка
Снимка: архив, БГНЕС

Над 38 млн. души в Европа не могат да си позволят едноседмичен отпуск, въпреки че работят. Това показват данните от проучване, направено от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) и публикувано на български език на сайта на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ).

Още по темата
Кризата и растящите разходи оказват допълнителен натиск върху работещите и все повече хора заявяват, че се борят да свържат двата края и почивката е още по-недостъпна за тях, се посочва в публикацията.

Делът на населението, което не може да си я позволи, се е увеличил в повече от половината държави от ЕС, а от 2019 г. насам в 11 страни е нараснал и процентът на работещите, които нямат средства за лятна ваканция.

Изводите са на базата на анализ на микроданни на Евростат, които не са публично достъпни. Той е направен от Европейския синдикален институт – независимият изследователски център на ЕКП. Общият брой на работниците, които не могат да си позволят отпуск, е изчислен от синдикалния институт въз основа на процентите, предоставени от Евростат.

Според тези данни през 2019 г. почивка в България не са могли да си позволят 22,4 процента от работещите. През следващата година броят им се увеличава до 27,2 на сто или близо 840 хил. работещи българи.

Румъния, Гърция и Литва имат най-висок дял на работещите, които не могат да си позволят ваканция за една седмица – съответно 47 на сто, 43 и 41 процента.

Много е вероятно тази тенденция да се задълбочи още повече в резултат на инфлацията, което подчертава необходимостта работниците в цяла Европа да получат достойно увеличение на заплатите още това лято, посочват от ЕКП. Оттам призовават за спешни мерки за преодоляване на бедността. Европейския съюз и националните правителства трябва да подкрепят работещите хора с мерки за облекчаване на кризата с цените на енергията и храните и да предоставят подкрепа за доходите.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
0
 
! Отговори
Стига бе... преди 1 година
с официални 60% сива икономика как ги правите тези статистики ми е много чудно...
173
1
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
Няма такова нещо.....*** е мощно на кредити, все рИве че малка му заплатката, все парите не стигат, ама от талигата не слиза...нищо че магазина е на 100 метра от него, купува на детИту тИлИфончИ от 2-3 бона, щото как тъй той да бил по-назад от кУмшията....занулил се е на 100% и станал абонат на бързи, бавни и всякакви видове кредити и борчове, НОООО морето ще е в ГрЕция....франпенца, кафенца, узута ала бала...после ще свири на кавала.....хич не ми ги жалете такива
172
0
 
8
 
! Отговори
преди 1 година
Не е важно, колко взИмаш важно е колко харчиш. Богат е този,който може да живее с малко.Това ,че всички сте финансово неграмотни е КАТЕГОРИЧЕН ОЧЕВИДЕН факт както бетона,забит в чернолайноморието. За това и БЪЛГАРИЯ Е НАЙ БЕДНАТА страна ПОДОБНА НА СУДАН СОМАЛИЯ ХАИТИ ШРИ ЛАНКА И БАНГЛАДЕШ.Щото сте показни олинца инвестиращи в 80Г КОМУНИСТИЧЕСКИ ЦИМЕНТ В НАРКОДЪРЖАВА ПЪЛНИ С НЕВМЕНЯЕМИ ПЕНСИИ И ДЪРЖАВЕН ***.
171
0
 
7
 
! Отговори
fact преди 1 година
за какво им е?АРБАЙТ МАХТ ФРАЙ, РАБОТЕЩ БЕНЯКО. Ти не требва да почиваш!
170
1
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Хм, тая година се прецаках да направя резервация на Приморско. Още преди да съм тръгнал чувам все хубави неща - от надути цени до изобилие от ромул-индианци. Догодина почти сигурно ще съм или някъде на Катерини или в южна Албания. Бих отишъл и в Турция, но там не е да ходиш през лятото, а пролет и есен съм зает.
169
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Морето е за бедните.
168
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно, всички мои познати са били в Тасос. Тасос е задължителен.
167
6
 
7
 
! Отговори
Пепката преди 1 година
Балона на IT щял да се пукне. Ох, не мога. С кастинг да ги търся, няма да намеря такива интелигентни люде.
166
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички ша Омрем, все тая кой е ходил на море и кой не
165
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Bългарите не го осъзнават още колко е важно спокойствието и привилегията да живеят в собствени домове, а не както в чужбина цял живот да изплащат креди за някакъв си имот." - От де дом бе пустиняяяк!
164
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шеф-33 души персонал Не си луд. Заради същите неща, които описваш, хората масово бягат по Гърция. Бедните се тупкат и там по Катерини и подобни подобия на Слънчака. По-богатите масово са по неугледните на пръв поглед курорти с малки хотели, плажове без хора и т.н. или в топ скъпите комплекси, където пак плажът е за теб и примерно още 20 човека. Почивката е полезна, когато сутрин примерно си пиеш кафето в мини дворче само за теб, слушаш морето на 50-100м от теб и ти пеят птички, а шум няма.
163
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тия спорове за пари днес? Давайте по-спокойно. Както каза колегата Програмист, всъщност е някакъв мит, че само програмистите взимат големи пари. Напротив, програмистите са средно платени. Лекари, адвокати, чиновници(в много агенции в държавата си мълчат, но взимат по 3-4000 и нагоре), собственици на дребни бизнеси, мениджъри, тираджии, майстори в определени професии(ако ти трябва сертифициран промишлен бояджия?), даже шофьорите на градския транспорт взимат хиляди, някои и десетки хиляди
162
2
 
17
 
! Отговори
Шеф-33 души персонал преди 1 година
Не съм разбирал кефа да ида в единствените 10 дни в годината да се вреш буташ и навираш из мръсни тълпи селяHдури,джебчии смотльовци да се печеш като агне на жар 8 часа в/у някакъв шезлонг и плаж опиккан от същите ***,продаващи GMO царевица Плуваш в фекална Н20 от която излиза витилиго Вечер пиеш хапове за разстройство и те лъжат с марула и вкиснат домат,че били 30лв салатаПиеш царокир ракия Дишаш 02 за 120лв/ден пълен с пневмококи от непочистван клима и наричаш тва почивка.Аз ли съм луд ?
161
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Искрен - Аз сам по фен на други книги ;)
160
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Очевидно - Време е да се чистят нисшите слоеве на обществото...
159
7
 
12
 
! Отговори
Минчо преди 1 година
Ама каква е тая драма това? Точно това е нормално хората с ниски и средни доходи няма да ходят на почивки. Голяма работа какво от това? Няма да умрат ако не ходят на почивки.
158
6
 
10
 
! Отговори
Очевидно преди 1 година
Все още има маса хора с промити мозъци за равенство, социализъм, комунизъм. Който няма пари и не работи няма да яде и няма да ходи на почивки и никой не му е длъжен да го подпомага нито от държава нито от други работещи и печелещи пари хора.
157
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ОчевидноОчевадно си поредния ц р ул който избива Ком лекси по форумите.
156
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30г от началото на прехода комунистите в България държат милиони българи заложници и дори не им плащат изработените часове труд. Тук някакви посранни програмиращи недоразумения се хвалят ,че изкарвали 10 000 лв изкарвайте в държава пълна с наркомани и бедни то ще ви е до време съвсем скоро когато на улицата живи ви одерат и ви направят децата на парчета за трансплантации.
155
4
 
19
 
! Отговори
Гьобелс преди 1 година
Най голямото ЗЛО случвало се на България е идването на Ленинистко-сталинистко Троцката дружина на комунистите от БСП.Заради тях България е отхoден канал,а техните бизнесмени създадоха поговорката 'АЗ НЕ СТИГА,ЧЕ МУ ДАВАМ РАБОТА АМИ ИСКАЛ И ЗАПЛАТА' зА ТАКИВА ФЕОДАЛИ -КЛАНЕ!