Над 27% от работещите у нас не могат да си позволят почивка

Едноседмичен отпуск е невъзможен за над 38 млн. души в Европа
19 юли 2022 07:00, Елка Василева
233
Над 27% от работещите у нас не могат да си позволят почивка
Снимка: архив, БГНЕС

Над 38 млн. души в Европа не могат да си позволят едноседмичен отпуск, въпреки че работят. Това показват данните от проучване, направено от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) и публикувано на български език на сайта на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ).

Още по темата
Кризата и растящите разходи оказват допълнителен натиск върху работещите и все повече хора заявяват, че се борят да свържат двата края и почивката е още по-недостъпна за тях, се посочва в публикацията.

Делът на населението, което не може да си я позволи, се е увеличил в повече от половината държави от ЕС, а от 2019 г. насам в 11 страни е нараснал и процентът на работещите, които нямат средства за лятна ваканция.

Изводите са на базата на анализ на микроданни на Евростат, които не са публично достъпни. Той е направен от Европейския синдикален институт – независимият изследователски център на ЕКП. Общият брой на работниците, които не могат да си позволят отпуск, е изчислен от синдикалния институт въз основа на процентите, предоставени от Евростат.

Според тези данни през 2019 г. почивка в България не са могли да си позволят 22,4 процента от работещите. През следващата година броят им се увеличава до 27,2 на сто или близо 840 хил. работещи българи.

Румъния, Гърция и Литва имат най-висок дял на работещите, които не могат да си позволят ваканция за една седмица – съответно 47 на сто, 43 и 41 процента.

Много е вероятно тази тенденция да се задълбочи още повече в резултат на инфлацията, което подчертава необходимостта работниците в цяла Европа да получат достойно увеличение на заплатите още това лято, посочват от ЕКП. Оттам призовават за спешни мерки за преодоляване на бедността. Европейския съюз и националните правителства трябва да подкрепят работещите хора с мерки за облекчаване на кризата с цените на енергията и храните и да предоставят подкрепа за доходите.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Била Хиподрума и не само, някой си решава кога хората ще бъдат отпуск. Без подписана молба от работника, без каквата и да е документация, човек установява, че януари, февруари, март, април е все по 5 дни отпуск, когато въобще не му трябва и в разгара на лятото се оказва, че отпуска е свършил. Къде спят тези от Инспекция на труда, само получават заплати, а никаква полза от тях. Защо се позволява неспазване на закона, в Била Австрия дали е така.
113
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е. Не може всеки да е лекар, архитект, програмист или някаква квалифицирана професия с над 10к доход. Трябва да има стругари с умения, ненужни от 1970та, чистачи (които, прочее доста си докарват, ако работят на няколко места и из домове на заможни хора), шофьори (чиито труд ще стане ненужен покрай автономните автомобили), склададжии (ненужен труд- роботи). Демокрация. Всеки сам избира какъв да бъде, сам гради живота си. Доста избират лесното- да са бедни аутсайдери.
112
7
 
14
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Важното е ,че платихме на украинската *** почивката.
111
16
 
10
 
! Отговори
Бизнес Предприемач преди 1 година
Аз на моите роби съм им казал ако искат отпуска да си намират заместник, който да им взима извънредните смени, не може така сулю и пулю да излиза почивка и да ходи на море когато той реши. Освен това заплатите в България неоправдано се завишиха последните две години и е нужно намаление, за да се избегне крах на икономиката.
110
6
 
6
 
! Отговори
Карьнеля Ниновна преди 1 година
Продължавайте да избирате комунистите рая см.отана больна и загнояла целта е на 100% да отидете в концлагер ,каква почивка за вас гнусни бугарски гнойове. Още навремето другарят Троцки и Ленин трябваше да ви изколят и заменят с чернокожи наши хора.
109
8
 
15
 
! Отговори
Леле има такива хора преди 1 година
НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ, че сега все още има хора които живеят с промити мозъци на Комунизъм, Социализъм и с идеята за равенство ??? WTF КАК ТАКА си мислят хората още за равни и че за всички трябва да са достъпни почивките? Не може всички да са богати и равни. Никога не е имало равенство между хората и НЕ Е ВЪЗМОЖНО винаги има разделения богати и бедни, бели и черни, висши и низши. Всичко си е устроено както трябва. Всеки да си знае мястото и гьола от където е. Почивките не са за всеки.
108
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошо няма. Като гласуват да слугуват на Брюксел, ще слугуват и няма да почиват.
107
3
 
12
 
! Отговори
Кичка Б. преди 1 година
Българските "бизнесмени" по морето са гениални. Не само че ще ти поискат 2 лв за тоалетна, но в тоалетната ще има фекалии до колене и злобна бабка ще те гледа внимателно дали уринираш там където трябва (дупка в пода).
106
10
 
9
 
! Отговори
Индийска мъдрост преди 1 година
Има много по-стари държави от България, например Индия доста хилядолетия история. Хората ценят самият живот, а не лукса и почивките. Хората в Индия напълно ясно осъзнават, че НЯМА равенство има касти и строга йерархия. Не може всичко за всеки да е достъпно. Хубавото е че го разбират и осъзнават и не се смесват различните касти. Има си дори по место живеене разпределение така да живеят че да не се засичат и да нямат досег и съприкосновения нисшите и висшите касти. Въпреки това си живеят щастливо.
105
8
 
7
 
! Отговори
Юри преди 1 година
На вас почивка не ви трябва защото мързелувате по цял ден. И затова сме най-бедни в Европа. Но ако отидете на БГ морето ще получите почивката която заслужавате.
104
5
 
8
 
! Отговори
До 122 преди 1 година
Ясно е, че има много хора, които са "успели" или забогатели по втория начин. Но това не изключва и това, че човек може да го направи и по честен начин, ако има капацитета и вложи много, много, много труд за това. Голям брой бедни е нормално да има, тъй като повечето хора или нямат този капацитет, или не им се рискува, или не им се работи.
103
8
 
12
 
! Отговори
Разум Даскалски преди 1 година
Има много по-важни НЕЩА в живота от това да се ходи насам и натам по почивки. Българите не го осъзнават още колко е важно спокойствието и привилегията да живеят в собствени домове, а не както в чужбина цял живот да изплащат креди за някакъв си имот. Винаги е имало богати и бедни. Такава е системата не може всичко и за всеки. Почивките не са жизнено важни те са лукс и са за богати хора. Няма НИКАКВА ДРАМА никой човек няма да умре от това че не може да ходи на почивки.
102
1
 
0
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Бан ?!
101
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние винаги взимам прислугата с на на море и са много радостни, даже и децата (легално не могат да работят но от 1112 годишни им даваме адачи, за да свикват).
100
1
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Почивка за една седмица у нас, в Турция или в Гърция на морето излиза средно между 1000, и 2000 лева за тричленно семейство. Т.е. семейство с двама работещи трябва да спестяват по 50-80 лева на месец, за да си я позволят.
99
1
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
До Лош____Ха-ха-ха , посмали малко, *** , ха-ха-ха !!!___Казваш, че цели 85% умиргате от глад, а , *** се въргаляте по барчетата, че няма място там :) :) :)
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лош - Еми яте вкъщи!
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мчи то повечето българи са безделници и постоянно са в почивка, даже има лаф "при живи старци защо ти е да работиш?".
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 111 - ЧОвекът буквално предложи обратното - че с учене, инициатива и труд става.
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сега... - Скоро няма а можеш да закушиш нищо, защото хората почти са купили всичко. Но ще се дава под наем, така че спко!