Над 27% от работещите у нас не могат да си позволят почивка

Едноседмичен отпуск е невъзможен за над 38 млн. души в Европа
19 юли 2022 07:00, Елка Василева
233
Над 27% от работещите у нас не могат да си позволят почивка
Снимка: архив, БГНЕС

Над 38 млн. души в Европа не могат да си позволят едноседмичен отпуск, въпреки че работят. Това показват данните от проучване, направено от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) и публикувано на български език на сайта на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ).

Още по темата
Кризата и растящите разходи оказват допълнителен натиск върху работещите и все повече хора заявяват, че се борят да свържат двата края и почивката е още по-недостъпна за тях, се посочва в публикацията.

Делът на населението, което не може да си я позволи, се е увеличил в повече от половината държави от ЕС, а от 2019 г. насам в 11 страни е нараснал и процентът на работещите, които нямат средства за лятна ваканция.

Изводите са на базата на анализ на микроданни на Евростат, които не са публично достъпни. Той е направен от Европейския синдикален институт – независимият изследователски център на ЕКП. Общият брой на работниците, които не могат да си позволят отпуск, е изчислен от синдикалния институт въз основа на процентите, предоставени от Евростат.

Според тези данни през 2019 г. почивка в България не са могли да си позволят 22,4 процента от работещите. През следващата година броят им се увеличава до 27,2 на сто или близо 840 хил. работещи българи.

Румъния, Гърция и Литва имат най-висок дял на работещите, които не могат да си позволят ваканция за една седмица – съответно 47 на сто, 43 и 41 процента.

Много е вероятно тази тенденция да се задълбочи още повече в резултат на инфлацията, което подчертава необходимостта работниците в цяла Европа да получат достойно увеличение на заплатите още това лято, посочват от ЕКП. Оттам призовават за спешни мерки за преодоляване на бедността. Европейския съюз и националните правителства трябва да подкрепят работещите хора с мерки за облекчаване на кризата с цените на енергията и храните и да предоставят подкрепа за доходите.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
9
 
! Отговори
До 111 преди 1 година
Бе ти луд ли си? Проост ли си? ДА ти светна идеята е да има ограничения и йерархия в обществото. За да има богати хора трябва да има бедни хора и то голям брой бедни. Винаги е едното за сметка на другото. Сега другата ТЪПОТИЯ която твърдиш и си въобразяваш НИЩО не СТАВА с четене НИТО с ЧЕСТЕН ТРУД. Обикновено най-некадърните и най-тъпите управляват и грабят всички останали хора и си живеят безгрижно и извън законите, които се прилагат на простолюдиетоо само.
93
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България само част от пенсионерите,част от Ромите и някои от хората с проблеми от типа алкохолизъм,инвалиди и наркомания не могат да ходят на море.
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сега... 117 - Яд те е налиииии! ХАХААХАХАХАХ! Щотто ти не ставаш, налиии!
91
5
 
2
 
! Отговори
Невидима заплата преди 1 година
Съветският модел на икономиката създаваше крепостни работници и служители, които бяха привързани към определено предприятие, завод или административна служба, обаче и те си ходеха на почивки. Никой не ви е виновен, че тук не се спазва никакво трудово законодателство и няма социална система.
90
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз дето не взимам малка заплата не мога да си позволя почивка ... нещо ви е малък процента
89
3
 
1
 
! Отговори
Сега... преди 1 година
...абсолютно вярно е че липсва политика на правителството по справяне с високо-планинските джентълмени. Също така със сътворените от тях последици като резки флуктоации в цените за почивка от сорта на ден година храни. Но пък човек ако си направи сметката качествено, може да се справи и с тази бариера по Черноморието. Има доста обекти, които могат да бъдат закупени на зелено с добре преценена и балансирана икономическа политика. Има и доста книги, от които човек може да извлече опит.
88
1
 
3
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Кирчо не е ***. В Харвард прости няма. Има прости в българските фалирали и корумпирани университети в които никой вече не иска да учи. Всички абитуриенти се стягат за учение или гурбет в чужбина. Това да го прочете Доган, защото той съсипа България.
87
5
 
18
 
! Отговори
Златомир Цанков преди 1 година
Не са задължителни почивките всяка година това е лукс и не е разумно трябва да се работи повече да се печелят и спестяват пари. Човек да му е леко на душата без притеснения да живее свободен без заеми, без кредити да има авариен резерв пари, да си събира бели пари за черни дни и за старческа възраст. Ако се случи голямо излишество на пари тогава почивка иначе е лудост. Не могат всички да са равни нито богати така и за почивките не са за всеки достъпни и това е нормално. Такъв е живота.
86
3
 
2
 
! Отговори
Срочни новости преди 1 година
Американска ракета от установка Хаймърс е била безвъвратно унищожена от руски склад за боеприпаси и 26 души обслужващ персонал.
85
10
 
7
 
! Отговори
Лавров преди 1 година
Руският модел в икономиката е увредил България за 1000 години напред. Бедност, мизерни заплати, липса на персонал, грубо обслужване, планини от отпадъци... и това не е всичко. Но мисля че ме разбрахте.
84
0
 
1
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Урааааааа
83
2
 
19
 
! Отговори
Ко? Не! преди 1 година
Не е до ученето в училище или университета, а до самоинициативата на отделния индивид и моженето му. Имам познат, който учи Икономика и финанси, а в свободното си време четеше IT буквари. Сега е мениджър на софтуерните инженери в една от най - големите международни фирми в България. Имам и познат, който е просто майстор в строителството, а изкарва на месец повече от средната заплата в IT сектора. Познавам такъв майстор и на коли... Кадърните, инициативните и работливите винаги се оправят.
82
3
 
5
 
! Отговори
Просто Кирчо преди 1 година
Обещавам, че ще ви обещая че от другата година всички ще почивате 15 дни на Малдивите.
81
4
 
8
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
Аз мога да си позволя почивка но плюя на нашето кирливо, занемарено черноморие. Идете в Гърция да видите как се прави туризъм. Там ще си дам парите с кеф, а в България или няма да ги дам или ще ги дам с отвращение.
80
10
 
3
 
! Отговори
Вируса ДАНО успее преди 1 година
Да палим свещи и да се помолим всички лоши гадни българи с пачки пари ходещи по почивки и по морета живи да не се връщат. Може катастрофи, болести и вируса дано ги убие тези хора както са отишли цели семейства в ковчези да се връщат всичките.
79
1
 
9
 
! Отговори
реалист преди 1 година
ГЛУПОСТИ!!!Над 50% са
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой хора трбява да се научат, че за това са родени ... Искали почивки, искали кола, не знам си какво!!!
77
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Програмист - Заплатите трбява да стоят ниски във всички сфери. Не може, аз да правя пар, да си ги трупам, а после държавата да каже "айде вдигаме заплати и цени" и да обезценява МОИТЕ ПАРИ!!!
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори Лена парапета не може да си позволи почивка в България с 15 хиляди заплата, затова Кирчо я води с държавния самолет в Гърция.
75
0
 
4
 
! Отговори
95 преди 1 година
Олеле! Защо не ми харесвате меннеито! Ние ги водим безплатно на почивка, а вие ... точно родът ми се въстанови малко от щетие на кмунизма и пак се почна със социалистическата отрова!