Над 27% от работещите у нас не могат да си позволят почивка

Едноседмичен отпуск е невъзможен за над 38 млн. души в Европа
19 юли 2022 07:00, Елка Василева
233
Над 27% от работещите у нас не могат да си позволят почивка
Снимка: архив, БГНЕС

Над 38 млн. души в Европа не могат да си позволят едноседмичен отпуск, въпреки че работят. Това показват данните от проучване, направено от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) и публикувано на български език на сайта на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ).

Още по темата
Кризата и растящите разходи оказват допълнителен натиск върху работещите и все повече хора заявяват, че се борят да свържат двата края и почивката е още по-недостъпна за тях, се посочва в публикацията.

Делът на населението, което не може да си я позволи, се е увеличил в повече от половината държави от ЕС, а от 2019 г. насам в 11 страни е нараснал и процентът на работещите, които нямат средства за лятна ваканция.

Изводите са на базата на анализ на микроданни на Евростат, които не са публично достъпни. Той е направен от Европейския синдикален институт – независимият изследователски център на ЕКП. Общият брой на работниците, които не могат да си позволят отпуск, е изчислен от синдикалния институт въз основа на процентите, предоставени от Евростат.

Според тези данни през 2019 г. почивка в България не са могли да си позволят 22,4 процента от работещите. През следващата година броят им се увеличава до 27,2 на сто или близо 840 хил. работещи българи.

Румъния, Гърция и Литва имат най-висок дял на работещите, които не могат да си позволят ваканция за една седмица – съответно 47 на сто, 43 и 41 процента.

Много е вероятно тази тенденция да се задълбочи още повече в резултат на инфлацията, което подчертава необходимостта работниците в цяла Европа да получат достойно увеличение на заплатите още това лято, посочват от ЕКП. Оттам призовават за спешни мерки за преодоляване на бедността. Европейския съюз и националните правителства трябва да подкрепят работещите хора с мерки за облекчаване на кризата с цените на енергията и храните и да предоставят подкрепа за доходите.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
17
 
11
 
! Отговори
Очевидно преди 1 година
Винаги е имало и ще има Богати и Бедни. Учуден съм на самочувствието на бедните хора да си въобразят, че почивките трябва да са за всички. Няма как да стане това и почивките трябва да са лукс и да са само достъпни за хора с пари и високи стандарти. Освен това никой човек не е умрял от това че не ходи или че не може да ходи на почивки.
153
6
 
15
 
! Отговори
Над 90%, пардон преди 1 година
С две малки деца, и двамата с мъжът ми работим и общо изкарваме 5к на месец. Едва ли някога ще имаме собствено жилище. Държавна ясла - забравяме. Социални помощи за децата - забравяме. На почивка не сме ходили и преди да се родят децата. :))
152
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези статистики ги правят, без да отчитат доходите от сивата икономика , а тя е голяма и мощна ! Сигурен съм, че всеки работещ може да иде някъде на почивка за 1 седмица , естествено не в 5 звезден хотел ...
151
5
 
14
 
! Отговори
Heh преди 1 година
Не знам защо си мислят хората, че само ИТ-тата изкарват пари. Пари може да изкарва всеки, който не го мързи и има акъл за 2 ст. между ушите. Имам познати които изкарват между 5к и 20к средно на месец. Освент ИТ-та, има застрахователи, майстори на плочки или гипскартон, инженери (различни видове - електроника, химия, машинни), тия от кол центрове дето са с по-редки езици, земеделци, техник на електроника по трактори познавам един - по това време на годината удря 8-10к. Пари има в много области
150
3
 
10
 
! Отговори
33 преди 1 година
На който все някой друг му е виновен, винаги ще бъде беден!
149
2
 
7
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До Искрен,хаиде сега като няма с аккво да пшаиш хората ... извадихте и Билбията, и Господ! Ако не бяхте жалки, щяхте да сте смени! Всеки от нас минава през трудни моменти в живота си! За трудните моменти са нужни характер и пари :) Ако нямаш пари.... вероятно и с характер не ви се получава. Като нямате какво да кажете и минавате на : молете се да не сте на тяхното място. СМЯХ!
148
6
 
7
 
! Отговори
Искрен преди 1 година
До Програмист"Бог на горделивите се противи, а на смирените дава благодат." Сребролюбецо, не ако, но когато бъдеш притиснат до стената, си спомни за дръзките бръщолевеници, които си написал в този форум. Припомни си и цитата от Светата Библия, който посочих в коментара си.
147
1
 
8
 
! Отговори
Айде нЕма нужда! преди 1 година
Шампиони сме по кражби и корупция.Те са загнездени в ДНК-то на нашенеца.За такива неща байГаньо е най-добрият майстор!
146
5
 
11
 
! Отговори
Айде нЕма нужда! преди 1 година
Виновна е партията-майка, която чрез ДС изгради червен феодализъм.Днес Бг е държава на ниво третия свят.
145
4
 
21
 
! Отговори
Laravel преди 1 година
Добре, че не съм от тях. Да бяха учили нещо, да се оплакват. А те бръмчаха нон-стоп по барчета и дискотеки, гримираха се, плющяха се, продадоха на бабите си нивите за да купят престари немски бракувани джипове, а сега "О, майкоо, то правителството виновно, всички крадат, затова за мене няма". Смешни псевдо тарикати. Единствените, които нямат вина са пенсионерите. Но сега малко пооправиха доходите там.
144
1
 
12
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До Айде нЕма нужда! Абсолютни глупости! Все някой друг ви е виновен, че сте некадърни! Ако нещо не е както трябва вземи се мръдне, а? Не си дърво! Никой не ви е длъжен!
143
5
 
7
 
! Отговори
Айде нЕма нужда! преди 1 година
Един за да е добре в Бг, много други трябва да са зле.Див и хищнически е уродливия капитализъм по български.Затова сме намалени с 30% за 30г.
142
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До България, и пак да попитам: Кой е виновен, че са бедни? Какво ги прави бедни? Как бедните да станат богати? Навсякъде по света има бедни! Просто някои нямат капацитет, други нямат желание. Нищо извън нормите! 27% дори не е много!
141
2
 
15
 
! Отговори
България преди 1 година
Работещи бедни, позор! А едни стават богати като крезове с това, което крадат от работниците си
140
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Програмист, всъщност на така наречените "бедни" това им е най-големият проблем. Много искат да са като другите и дори им завиждат.... а дори не достига до пилешките им кмокзъци, че не им пречи, че другите имат! Пречи им, че те нямат мозък за да си подсигурят добър доход. Ей толкова са ПРОСТИИИ! И вместо да се концентрират как да подобрят себе си плюнчат по разни форуми. Просто защото не сме им в обръженнието и само тук могат да се изходят :)
139
4
 
3
 
! Отговори
СекЗилион преди 1 година
Кой за каквото е учил ..
138
12
 
5
 
! Отговори
Високо образован преди 1 година
България може да се превърне в една от петте най богати страни в света, наред с катар, швейцария и Бруней, но за целта трябва да се освободи от около 4,5-5 милиона ненужни бедняци, без умения и качествено образование, на които все някой им е виновен и спъват развитието на държавата.
137
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука пишат яко фантазьори и ***.
136
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги като ни дадат лоша статистика обикновено означава поне 2-пъти по-зле понякога 3 пъти по-зле. Ако кажат 27% значи са поне 50%, ако кажат 1 млн са под прага на бедност значи са поне 2 млн. Ако кажат дефицит от 2 млрд в хазната значи липсват поне 20 млрд! За лошото винаги умножаваш по 2, ако е за данъци и пари в хазната по 10! Това е златното правило на България. Лошото винаги е по-лошо отколкото ти казват!
135
3
 
16
 
! Отговори
Може да са и 40% преди 1 година
Аз не съм ходил на почивка от 1-ви курс...вече 30г. През тези 30г. неуморно се трудих да строя "демокрацията"....Избори след избори, театро след театро. Пембени, сини, червени...скачахме по площадите, дрънкахме празни тенджери и викахме " гладни сме" и след 30г. какво...?! Ставам все по-зле! Ми вече ми е все едно...Не ви искам морето, почивките, нищо...Животът ми се отече в канала на илюзиите, очакваниата и голите обещания. Благодаря ви господа за утрешния ден...!