Над 27% от работещите у нас не могат да си позволят почивка

Едноседмичен отпуск е невъзможен за над 38 млн. души в Европа
19 юли 2022 07:00, Елка Василева
233
Над 27% от работещите у нас не могат да си позволят почивка
Снимка: архив, БГНЕС

Над 38 млн. души в Европа не могат да си позволят едноседмичен отпуск, въпреки че работят. Това показват данните от проучване, направено от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) и публикувано на български език на сайта на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ).

Още по темата
Кризата и растящите разходи оказват допълнителен натиск върху работещите и все повече хора заявяват, че се борят да свържат двата края и почивката е още по-недостъпна за тях, се посочва в публикацията.

Делът на населението, което не може да си я позволи, се е увеличил в повече от половината държави от ЕС, а от 2019 г. насам в 11 страни е нараснал и процентът на работещите, които нямат средства за лятна ваканция.

Изводите са на базата на анализ на микроданни на Евростат, които не са публично достъпни. Той е направен от Европейския синдикален институт – независимият изследователски център на ЕКП. Общият брой на работниците, които не могат да си позволят отпуск, е изчислен от синдикалния институт въз основа на процентите, предоставени от Евростат.

Според тези данни през 2019 г. почивка в България не са могли да си позволят 22,4 процента от работещите. През следващата година броят им се увеличава до 27,2 на сто или близо 840 хил. работещи българи.

Румъния, Гърция и Литва имат най-висок дял на работещите, които не могат да си позволят ваканция за една седмица – съответно 47 на сто, 43 и 41 процента.

Много е вероятно тази тенденция да се задълбочи още повече в резултат на инфлацията, което подчертава необходимостта работниците в цяла Европа да получат достойно увеличение на заплатите още това лято, посочват от ЕКП. Оттам призовават за спешни мерки за преодоляване на бедността. Европейския съюз и националните правителства трябва да подкрепят работещите хора с мерки за облекчаване на кризата с цените на енергията и храните и да предоставят подкрепа за доходите.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
3
 
5
 
! Отговори
Интересно :) преди 1 година
Оказва се, че в друга компания на моята позиция служителите получават между 15 000 и 20 000 лева на месец. моята заплата е под 10 000 лв./месец. Този, който получава повече от мен или аз, че не мога да намеря начин да получавам 20К? Въпросът е реторичен, но е хубаво "бедните" да си го зададат!
133
4
 
3
 
! Отговори
Няколко въпроса преди 1 година
за тези, които се определяте като "бедни": какво ви прави бедни? Каква е причината да сте бедни? Какъв е пътят да станете богати?
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Невъзможността за лятна почивка, е предпоставка за раздели и разводи. Дано, не сте стига дотам.
131
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз не мога да си позволя почивка, а дори не съм работещ!
130
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 132, и това е част от нещата. Изобщо не иде реч само до почиква. Оправяйте се! Никой не ви е крив, че сте некадърни!
129
1
 
2
 
! Отговори
Нямаш левче за WC ?! преди 1 година
до Кичка Б. -- Като ти е скъпа такса за WC, можеш да сложиш памперс.
128
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Всеки има право . ИТ-то е балон и скоро ще ви спихне рахата. Почна се с криптото но ще засегне всички ви които работите тия въздухарски професии и вместо да тракате на компютрите ще копате на нивата за да ядете.
127
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Всеки има право"Стига сте мразили онези, които се справят добре"Въобще не става дума за това. Малко по-долу е написано много добре. 90% от тези които ходят на море, отиват за 3 дни от които 2 минават в път и после не могат да си платят тока.
126
5
 
8
 
! Отговори
Всеки има право преди 1 година
да живее където и както иска! Стига сте мразили онези, които се справят добре и печелят добре. Ако нещо не ви се подрежда сами сте си виновни. В момента в България няма оправдание, че сте бедни! Оправдание намирам само за болните(не и онези с фалшивите ТЕЛК-ове). На единия ИТ-тата му виновни и иска да имат по-високи данъци, на другия предприемачите... Сами сте си виновни, че сте бедни! Бедните не са движеща сила на една страна! Направете си услуга и намерете начин да се развивате!
125
2
 
7
 
! Отговори
Хайде кажете преди 1 година
Един тука пише, че бедните трябва да са само обслужващ персонал, а след това друг(или може би същият) казва, че трябва да останат само богати. Последно кое трябва, че не разбрах?
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един пингвин яде резултата от тяхната работа.
123
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам, какво сте луднали по това море. Няма по-тъпо място за почивка, Масова психоза и промиване на мозъци- "навсякъде се пише за море, дай и аз да отида"Кой ходи там : парвенюта, дето не могат да си платят тока, ама юе отидат за 2 дни на другия край на България. " Г...ъз път да види", както казваше баба ми.Малки к...вички, за да си направят селфи на брега, за да намерят поредният набор на дядо им, за нов айфон,
122
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В моето семейство сме богати и добре образовани и през комунизма, и сега. Това при какъв строй живееш е оправдание за некадърните. Единия внук учи във Виена, другия в Англия, сина има хотел на морето, снахата е инженер.
121
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В българия трябва да останат само богати хора и семейства, с печеливши бизнеси и професии и с дипломи от престижни западни университети. Неуките бедняци ако обичат да освободят държавата от безмисленото си присъствие. Скоро българия ще бъде сред водещите хъбове в света, наред със сингапур и дубай.
120
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да ви е за урок - това че имате пари не значи че те са безкрайни и утре няма да сте бедни. богат означава минаващ на тънко. беден значи прахосващ
119
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз се радвам, че съм роден богат. Богатите хора са бъдещето на българия. Нужно е да се отдели една богата прослойка, а бедняците и неуките да бъдат обслужващ персонал и работна ръка.
118
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бедните са бедни не щото нямат пари, а щото харчат пари. богатите имат ап на морето и почивка там им излиза евтино щото магазина до тях и ходят на неохраняеми плажове без концесионери
117
10
 
5
 
! Отговори
Бедността в България преди 1 година
е лично решение! Никой на никого не е длъжен. Ако някой не може да си позволи нещо да погледне в огледалото и да си плесне три шамара! Стига ни занимавахте с хора, които нямат нищо в главите си, а искат да плюскат колкото останалите! 27% дори не знаят как да се развиват! Напълно в реда на нещата!
116
6
 
5
 
! Отговори
до 143 преди 1 година
А ти къде спиш? Или от страх, че не можеш да работиш нищо друго, освен касиерка или складжия за 2000лв. в Билла не смееш нищо да кажеш? Еми, трай си, затова и си беден.
115
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и да могат, **** ти почивката...