Руснаците рискуват да предизвикат трагедия като Чернобил

Заради недостиг руската армия не може да постигне големи успехи в Украйна
22 юли 2022 17:00, Йоана Цонева
123
Руснаците рискуват да предизвикат трагедия като Чернобил
Снимка: БГНЕС

За пореден ден руската армия не може да се похвали с по-решителен пробив относно основните си цели в Донецка област – Северс, Бахмут, Славянск и Краматорск.

Съгласно сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия, нощта е преминала предимно в артилерийски и танков обстрел от страна на руснаците, но без техен териториален напредък в което и да е важно направление. Нещо повече – при Соледар украинците твърдят, че отново са отблъснали руска атака, а именно Соледар е част от защитната линия Северск – Бахмут и превземането му е ключово за пробиването ѝ.


В дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната също отчита, че руснаците не напредват решително в Донецка област. Руските атаки северозападно от Славянск са по-малко, отколкото през т.нар. оперативна пауза след превземането на Лисичанск, твърди неправителствената организация. А успешно превземане на територии отвъд Северска, Бахмутска и Славянска област, за да може да се организира съответно обсада на тези градове, изобщо липсва. Дори проруският телеграм канал „Ридовка” признава, че руските войски не атакуват например Северск и Славянск, но обясняват това с трудния терен и добрите защитни позиции на украинската армия, предаде Actualno.

Отделно, ръководителят на МИ-6 Ричард Мур коментира, че в следващите няколко седмици руската армия ще губи инициатива и ще ѝ е много трудно да компенсира загуби в личен състав и техника. Съответно, според Мур пред Украйна се откриват възможности за контраатака. Канадската армия също дава оценка, че заради големите загуби в личен състав и недостиг на техника, руската армия не може да постигне по-големи цели извън Луганска област в Украйна.

Още по темата
Херсонска област има унищожени нови 5 руски позиции, 2 оръжейни депа и са убити 35 руски войници, по оценка на украинското командване "Юг". Унищожена е и руска позиция в Енергодар – градът, където се намира най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката. Атаката там е извършена с дронове и има жертви. Има обаче данни, че руснаците превозват тежка техника и оръжие Запорожката АЕЦ, за да не позволят на украинците да си я върнат. Става въпрос за разполагане на оръжие буквално в самата АЕЦ – според украинския оператор "Енергоатом", руските военни са поискали достъп до машинните отделения на реактори 1, 2 и 3 на 20 юли и са разположили тежко оръжие и муниции в машинното отделение на Втори реактор.

В случай на пожар, аварийните екипи не могат да реагират, защото оръжието е разположено така, че пречи на достъпа – близо до много летливи и опасни вещества, предупреждава "Енергоатом". Ако има взрив, случилото се ще е като това в АЕЦ "Чернобил", предупреждава украинският оператор.

Руското военно министерство съобщава за свален украински Су-25 и украински хеликоптер Ми-8 в Николаевска област, както и 9 командни поста на украинската армия в Николаевска и Краматорска области.

Украинското разузнаване дава оценка, че между 55 и 60% от резервите на високоточни ракети на Русия са изчерпани и вече по-рядко се използват например ракети „Калибър” и „Искандер”. Съответно, украинската армия вече получава по-голямо предимство с доставките на повече американски ракетни системи за залпов огън HIMARS, защото еквивалентите за руската армия в това отношение са предимно от съветско време – по-малко далекобойни и далеч по-неточни.

Към днешна дата, украинците оценяват руските загуби на 39 000 души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не руснаците,а украинците могат да предизвикат взрив.Няколко украински дрона са се разбили там в опит да взривят централата.Спомняте ли си сериала "Братя" където украинската мафия заплашваше да взриви атомната централа?Това вече не е филм,а реалност.Дано се осъзнаят,че техни ще пострадат,а не руснаците и последствията ще са дългосрочни
75
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи укрите обстрелват АЕЦ, а руснаците са виновни??? Бaxтu наrлите джypнaля...
74
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първата победа на политическия фронт за русия вече е фак това е споразумението за износа на пшеница и земеделски култури
73
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западна пропаганда.Русия обстрелва нон стоп Донецк?!?!?!.Тази новина е същата работа.
72
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Душевно болните ни *** пак се слюнчат безпомощно виждам :)
71
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Под руските сили е централата.Ако стане фал.Със сигурност няма да са руснаците.
70
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малумна статия без особен успех по направленията предимно обстрел това се казваше и за много други места и леко по леко окраина се топи счупиха *** няма спор такова безмислено самоунищожение света не познава
69
2
 
19
 
! Отговори
Интерфакс: преди 1 година
Украински ударни дронове атакуваха в сряда следобед територията на атомната електроцентрала в Енергодар. Ранени са четири работници. Пожарът бързо е потушен, там работят пожарникари. В резултат на удара са нанесени щети на стопански постройки. Всичко с реакторите е наред, радиационният фон е в норма
68
6
 
11
 
! Отговори
Степа Бандеровски преди 1 година
Лъжат нацковците ***. Целият свят разбра, че са лъжци. Бой до скъсване, яко ракетки всяка нощ и до последното пушкало.
67
7
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 73 (Боб) бреееей!!! По какво ги разбра че са украинци??? Носеха украинското знаме ли? Или им видя паспортите? Откъде си сигурен че не са руснаци? Досега курортите бяха пълни с руски туристи! Вярно, сега ги ограничават, но аз имам информация, че в Сърбия например, която е неутрална спрямо войната, приема по равно и украинци и руснаци бежанци!
66
13
 
20
 
! Отговори
Укро-кайма преди 1 година
Атомната централа е под контрола на Русия отдавна, за да не могат укрите да я взривят. А сега укро-нацягите я обствелват с дронове камикадзе. Още ли вярвате на нациските глЪворези?
65
7
 
12
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Миналата седмица бях в Гърция и на плажовете имаше много украински семейства, и бащите на децата (млади мъже) бяха с тях..
64
10
 
20
 
! Отговори
Bai Dun преди 1 година
Много яка пропаганда !!! Нищо ,че в нета има кадри на свалени американски дронове камикадзе до АЕЦ ....ще говорим , че руснаците за всичко са виновни !
63
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокошките от Днес пак громят Путин и Русия :) Този материал е за кокоши Пулицър!
62
8
 
10
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Те че руснаците рискуват да направяг голяма беля е ясно. Но не това е причината.Руснаците нямат нужда нито от атомната електроцентрала, нито имат намерения да я взривят за да изтече радиация.Тайната им цел е да си скрият там бойната техника и амуниции, за да не могат украинците да я унищожат с американските комплекси HIMARS!!!Никой не е толкова луд да гърми по атомна централа - нито руснаците, а още по-малко украинците.
61
6
 
1
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Авария като в Чернобил изисква бомба със закъснител РБМК. Работещи такива в Украйна няма от 2000г., в Русия са модернизирани с отстраняване на опасните конструктивни недостатъци и постепенно се извеждат от експлоатация при изтичане на ресурса.
60
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕЙ , ЧИСТИ РУСКИТЕ АГЕНТИ, ЧЕ ЩЕ СПИШ В УЧЧАСТЪКА ...
59
6
 
4
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ! преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТНАГЪЛ РУСКИ ОКУПАТОР С ДИРЕКТНА ПРОВОКАЦИЯ! ЩЕ ДОКЛАДВАМ НА ВЛАСТИТЕ1
58
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Укрите твърдят, че Руските загуби са 39 000 , то следва да се чете, като 13 000, ако не и по-малко...
57
0
 
4
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен 57: Серийно ги ръсиш п'ростотиите.