Руснаците рискуват да предизвикат трагедия като Чернобил

Заради недостиг руската армия не може да постигне големи успехи в Украйна
22 юли 2022 17:00, Йоана Цонева
123
Руснаците рискуват да предизвикат трагедия като Чернобил
Снимка: БГНЕС

За пореден ден руската армия не може да се похвали с по-решителен пробив относно основните си цели в Донецка област – Северс, Бахмут, Славянск и Краматорск.

Съгласно сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия, нощта е преминала предимно в артилерийски и танков обстрел от страна на руснаците, но без техен териториален напредък в което и да е важно направление. Нещо повече – при Соледар украинците твърдят, че отново са отблъснали руска атака, а именно Соледар е част от защитната линия Северск – Бахмут и превземането му е ключово за пробиването ѝ.


В дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната също отчита, че руснаците не напредват решително в Донецка област. Руските атаки северозападно от Славянск са по-малко, отколкото през т.нар. оперативна пауза след превземането на Лисичанск, твърди неправителствената организация. А успешно превземане на територии отвъд Северска, Бахмутска и Славянска област, за да може да се организира съответно обсада на тези градове, изобщо липсва. Дори проруският телеграм канал „Ридовка” признава, че руските войски не атакуват например Северск и Славянск, но обясняват това с трудния терен и добрите защитни позиции на украинската армия, предаде Actualno.

Отделно, ръководителят на МИ-6 Ричард Мур коментира, че в следващите няколко седмици руската армия ще губи инициатива и ще ѝ е много трудно да компенсира загуби в личен състав и техника. Съответно, според Мур пред Украйна се откриват възможности за контраатака. Канадската армия също дава оценка, че заради големите загуби в личен състав и недостиг на техника, руската армия не може да постигне по-големи цели извън Луганска област в Украйна.

Още по темата
Херсонска област има унищожени нови 5 руски позиции, 2 оръжейни депа и са убити 35 руски войници, по оценка на украинското командване "Юг". Унищожена е и руска позиция в Енергодар – градът, където се намира най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката. Атаката там е извършена с дронове и има жертви. Има обаче данни, че руснаците превозват тежка техника и оръжие Запорожката АЕЦ, за да не позволят на украинците да си я върнат. Става въпрос за разполагане на оръжие буквално в самата АЕЦ – според украинския оператор "Енергоатом", руските военни са поискали достъп до машинните отделения на реактори 1, 2 и 3 на 20 юли и са разположили тежко оръжие и муниции в машинното отделение на Втори реактор.

В случай на пожар, аварийните екипи не могат да реагират, защото оръжието е разположено така, че пречи на достъпа – близо до много летливи и опасни вещества, предупреждава "Енергоатом". Ако има взрив, случилото се ще е като това в АЕЦ "Чернобил", предупреждава украинският оператор.

Руското военно министерство съобщава за свален украински Су-25 и украински хеликоптер Ми-8 в Николаевска област, както и 9 командни поста на украинската армия в Николаевска и Краматорска области.

Украинското разузнаване дава оценка, че между 55 и 60% от резервите на високоточни ракети на Русия са изчерпани и вече по-рядко се използват например ракети „Калибър” и „Искандер”. Съответно, украинската армия вече получава по-голямо предимство с доставките на повече американски ракетни системи за залпов огън HIMARS, защото еквивалентите за руската армия в това отношение са предимно от съветско време – по-малко далекобойни и далеч по-неточни.

Към днешна дата, украинците оценяват руските загуби на 39 000 души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко глупави репортери,.. играят си с Украинската войска симулират , че не могат да напредн и но в най добрия момент ще го направят. Всичко на Урките ще им дойде като гръм от ясно небе ! Стойте та гледайте ;0
55
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна губят и се чудят как ще спасят и Киев.
54
10
 
7
 
! Отговори
Руски измислици преди 1 година
Уж хващаха всички западни оръжия, а Укранците им попиляха складовете с няколко установки Himars. Великото руско ПВО не ги хваща.Никой вече не иска да купи С400...
53
5
 
11
 
! Отговори
Укронацисти преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ: Малко за стратегията на украинската армия: Украинските силоваци воюват като джихадисти: гонят хората в мазите за да стрелят от жилищата им и стрелят по тях ако се покажат. При такъв начин на водене на война няма как да се мине без жертви и разрушения. А като ги прогонят накрая, започват безразборна стрелба по жилищните райони с тежко оръжие просто за да предизвикат още жертви и разрушения
52
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПУТИН ще бъде обесен на Червения площад ,пред 100 000 души и предавано директно по телевизията в целия свят ....
51
2
 
3
 
! Отговори
Mиро преди 1 година
Съвет към троловете... моля еандомизирайте малко коментарите, че като се върнат умните хора от работа след 5 и изведнъж ви се губи пропагандата някъдв в нвбитието :)
50
3
 
6
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До До 44: Това, че не са унищожени 4, а 54 си е твое съчинение. Това, че от русофобски т'рол може да се очакват всякакви измислици не е нещо ново.
49
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руснаците са пълниии олигофрррвнни. Един път заразазиха половината свят с радиация от супер некомпетентността си.. На всичко отговори нямаха сили да се оправят с проблема ... бяха жалки... ако беше Европа кой знае какво щеше да стане.......... сега си играт на рулетка около ядрени централни. Тея са тотално невменяемии и срам за човечеството.
48
9
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Малко за стратегията на Русия в областите в средата на Украйна където рускоезичното население НЕ Е преобладаващо. Започва се с масилан артилрийски обстрел по населени места с цел всяване на страх в антируската част отнаселението и "подкакняне" да напуснат населеното място. Антируската част напускат и остават руснаците. След това населеното място се превзема, като по тоз-и начин се предотвратява възможността за подривни действия в тила. Бавно, но за сметка на това сигурно и ефективно.
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майката на една журналистка говорила с моя близка и се похвалила,че си била четвърта инжекция или 2ри бустер,пък дъщеря й била на формация на морето където им провеждали семинар и ги инструктирвали че който пишел повече статии срещу рския президент щял да има пс-големи премии.
46
5
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До ...: И други пишат подобни прогнози, но Украйнската армия все я помпят с оръжия а тя все отстъпва. А в това, че САЩ са готови да воюват до последният украинец, никой не се съмнява.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ***!
44
7
 
5
 
! Отговори
До 44 преди 1 година
Така, е прав си! даже не 4 ами унищожи 54! Е верно, че американците доставиха само 8 такива комплекса, *** щом вожда пу.т..лер каже значи унищожени са 54! Инак само ми е интересно от де ги знаеш баш тези неща ама ... здраве да е! Щото ако и здраве нямате то нищо си нямате!!!
43
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С разгрома на руската първобитна армия от украинските войски, България се освобождава от РУСКОТО РОБСТВО, след 77години руски гнет ,ХИБРИДНА ВОЙНА срещу страната ни,която ни постави на последно място в Европа !!!
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надали имат недостиг на войници, но друг е проблема при тех, нема желаещи :))) Едно е да се биеш за некаква кауза, друго е да те пратят за пушечно месо :)))
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма да се учудя от азиатские варвари..
40
9
 
8
 
! Отговори
... преди 1 година
Явно п.тлерастията тука така и не разбра, че сащ решават кога ще спре таз война! види се, че с минимални доставки на уръжия, при това уръжия дето са стари на по 20 години, и въпреки това руската армия умре! Ако сащ решат да доставят по-нови уръия и ракети с по-далечен обсег на действие, ми мога да ви кажа, че нещата ще свършат много по-бързо при това не в полза на рашките! Та ***.т мисли, че русия побеждава, че и командва, но реалността друго показва! Това е положението!
39
7
 
6
 
! Отговори
HIMARS май намаляха преди 1 година
Интерфакс съобщава: В периода от 5 юли до 20 юли четири пускови установки и една транспортно-зареждаща машина бяха унищожени от произведените в САЩ реактивни системи за залпов изстрел HIMARS, прехвърлени в Украйна с високоточни наземни и въздушни оръжия, каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков на брифинг в петък.
38
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
днес Русия уничтожи 4 хаимерса
37
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живял съм и в русия, ярославъл живял съм и в украйна степное в русия ме носиха на ръце в украйна ни хвърляха през ден умрели кучета е кладенеца ни.А ленински сифилис не ти ли метнаха???