Киев разследва 26 хил. случая на военни престъпления

До момента са повдигнати обвинения на 135 души
8 авг 2022 10:30, Йоана Цонева
39
Киев разследва 26 хил. случая на военни престъпления
Снимка: БГНЕС

Украйна разследва почти 26 000 случая на предполагаеми военни престъпления, извършени след започването на руската инвазия през февруари и е повдигнала обвинения на 135 души.

Това съобщи пред "Ройтерс" главният прокурор по военните престъпления, цитиран от БТА.

Около 15 от обвиняемите са в украински арест, а останалите 120 са на свобода, казва Юрий Билусов, ръководител на отдела за военни престъпления на главната прокуратура.

Още по темата
Тринадесет дела са внесени в съдилищата, а по седем са издадени присъди, допълни той.

През май 21-годишен пленен руски войник стана първият човек, осъден по дело за военни престъпления в Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари. Той беше осъден на доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен гражданин. В края на юли обаче киевски съд намали присъдата на Вадим Шишимарин на 15 г. затвор.

"Понякога са ни питали защо преследваме такива... войници с нисък чин. Това е просто защото те физически са тук... Ако генералите бяха тук физически и ние бихме били способни да ги заловим, определено щяхме да преследваме генералите", изтъква Билоусов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
той преди 1 година
Украинците са жестоки ,докато руснаците -не ! Предпочитам руски плен пред украински !
36
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 1 година
А Киев ,кой ще разслесва ?
35
2
 
0
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Има данни, че руските войски не напредват, а назадват. Lol 🤣
34
0
 
2
 
! Отговори
Лек ден преди 1 година
Милиони избити хора от САЩ в други държави и винаги добри нали ? Защото информацията в медийте ви се предоставяше че те са миротворци и въраш добри дела срещу лошите даа ? Същата работа е и сега те контролират новините и ви казват че Русия е врагът.. Не Най големия виновник е САЩ . Защо никой от вас не писа когато сащ преди 10 години убиха милиони хора ? Зашото информацията ви беше предоставена така че ви втълпиха в главите че те правят всичко правилно. Сега се получава същото .
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е Виновен САЩ Разбира се !
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сашко те както сладкодумно си се изразил фашагите изтрескаха фашагите да им запушат устата за да не им разкажат играта.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За разлика от много списватели и грантополучатели много добре познавам СССР и мога да кажа че 60, 70 и 80 те години в социалистическия лагер се живееше доста добре и имаше много повече морални ценности от колкото сега либералните ценности взеха да се превръщат в Цифрова диктатура.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 29 . Служи му един минус и не му говори на ви. Нали се вижда как е написал Русия с нарочни грешки, с което си мисли, че нещо внушава.
29
1
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Да Ви чуем Вас, щом сте видяли Русия, ако обичате просветете ни по Русия, ще ни е интересно.
28
2
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Явно си виждал Рассия само на сън. Русия и икономика е нещо като СеСеСеРе и демокрация.
27
4
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
а руснаците не ги разследат, слагат ги фашагите у е една барака и я трескат с ракета!
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да кажа че опорката Комунистическа федерация не върви. Ако имаш предвид Руската Федерация то тя итдавна не е комунистическа и точно там има пазарна икономика. Либерална социалистическа диктатура започва да се Забелязва в Западна Европа. Именно там се живее от социални помощи и детски надбавки а украинските бежанци не плащат сметките си просто так Именно Западна Европа заговори за затягане на коланите, пестене на газ и консумативи режим на тока и други яки соц. приоми които познаваме добре
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви новини по западните медии от Украйна. Натовските слуги ядат бой на поразия. Руснаците си правят каквото си искат, а натовските медии са замлъкнали.
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това момченце за сега е спасило кожата, обаче когато руските войски напреднат и достигнат затвора с руски пленници, най вероятно при отстъплението на украинците всички ще бъдат избити по килиите. Иначе, никой не знае дали е виновен или не. Има много такива случаи.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За кого говориш бе "евро пеецо".
22
12
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
До АнонименЗащо не си гледаш собствената ***, а даваш мнение за държави, които са 10 пъти о големи от нас. Украйна ще се възстанови, но ти с Ганьовскот си мислене никога. Ще си останеш единпосредствен мрънкач, който едва свързва двата края.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това глупаво момченце го осъдиха по голите обвинения на една жена, а той горкия си призна кой знае какво направиха с него, те тормозят своите какво остава с чуждите затворници.Той не трябваше да им признава измислиците.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за военните престъпления и обстрела на цивилни от страна на украинската армия не само в последните 6 месеца, а в последните 8 години някой ще разследва ли?
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те тия в Киев легитимни ли са и от коя държава са?
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Европа - Азовци няма да ги разследват. Тях укронацитата ги убиват в затвора.