Евростат: Икономическият растеж в България е два пъти по-добър от средния в ЕС

БВП-то на страната ни е нарастнало с 1,1%
17 авг 2022 16:03, Нели Христова
172
Евростат: Икономическият растеж в България е два пъти по-добър от средния в ЕС
Снимка: БГНЕС

Европейският икономически растеж се ускори слабо през второто тримесечие на 2022 г. спрямо предходните три месеца, избягвайки на този етап опасността от рецесия, показват данни на официалната европейска статистика. Икономическата експанзия в нашата страна пък се оказа почти двойно по-добра от средната в ЕС и по този показател България е сред страните членки с най-добър растеж през периода април - юни 2022 г.

БВП на еврозоната нарасна през второто тримесечие с 0,6% спрямо първото тримесечие на 2022 г., когато се повиши с 0,5% (слаба низходяща ревизия от предишна оценка за растеж с 0,7%), а в рамките на целия ЕС брутният вътрешен продукт се увеличи с 0,6% след аналогичен растеж в началото на годината.

БВП на България пък нарасна за второ поредно тримесечие от началото на годината с 1,1%, като по-добър растеж беше отчетен единствено с Нидерландия (с 2,6%), Румъния (с 2,1%) и Швеция (с 1,4%), показват последните данни на Евростат.

Спрямо година по-рано БВП в рамките на еврозоната нарасна през второто тримесечие на 2022 г. с 3,0% след повишение с 5,4% в началото на годината, докато икономическият растеж в целия ЕС се забави до 4% от 5,5 на сто.

Според Евростат българската икономика е нараснала през периода април - юни с 4,8% спрямо същото тримесечие година по-рано и след експанзия от 4,5 на сто през първото тримесечие на 2022 г. Седем други страни членки на ЕС отбелязаха по-солиден икономически растеж на годишна база, като най-добре се представи икономиката на Словения (растеж с 8,3%), следвана от Португалия (с 6,9%) , Унгария (6,5%) и Испания (6,3%).

Въпреки доброто представяне на европейската икономика през второто тримесечие се очаква влошаване на икономическите перспективи през втората половина на годината с оглед на вече започналия от ЕЦБ цикъл на повишаване на рекордно ниските лихви в еврозоната, тъй като рекордните нива на инфлация, дължащи се най-вече на скока в цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна, вече започнаха да намаляват покупателната способност на домакинствата. Енергийната криза на стария континент, която се очаква да се задълбочава преди и през предстоящия зимен сезон, пък рискува да допринесе за навлизането на европейската икономика в рецесия.


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
0
 
! Отговори
Болест преди 1 месец
При тази голяма инфлация и икономическия растеж ще е голям, но нереален. На 5 то място сме по инфлация, така че пасват на растежа, който ни слагат, браво...
131
0
 
0
 
! Отговори
карибско питие преди 1 месец
Разплаках се от тази новина. Порасна ми самочувствието и се почувствах пълноценен европеец. Като се събудя ще видя какво е постъпило в сметката ми.
130
0
 
0
 
! Отговори
Смехурко преди 1 месец
Смехът е здраве.
129
0
 
4
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 1 месец
ТЕ ТАВА Е ОТ 1 0 0 1 НОЩ !
128
0
 
2
 
! Отговори
ко! преди 1 месец
НЕ!
127
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като ги няма ГЕРБ, да крадът, ще има разтеж.
126
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дай на българина все да мърмори , вечно недоволна нация ! Сигурно и от ЕС лъжат ! Народе , на всякъде цените са скочили до небето , ама просто ние сме по -бедни ! За това вина имат всички , които са ни управлявали през годините ! Все си намираха оправдания да не ни вдигнат стандарта на живот , докато си отправяха своя !
125
2
 
17
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 1 месец
В коя посока е растежът - нагоре или надолу , щото реалността е по-друга май от тази , дето ни представя Евростат ?
124
9
 
4
 
! Отговори
Таня преди 1 месец
Пари има, само да ви се работи
123
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички се чудят как да емигрират от тая развита държава.
122
7
 
8
 
! Отговори
Смърт за путин преди 1 месец
Като размажем Русия ще дръпнем още.
121
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво от това? Заплатите ли станаха двойни или пенсиите се увеличиха два пъти? Най добре все още са политическите кръшксщачи и държавните чиновници във всички власти, барабар Президентската институция.А бедните и пенсионерите, как беше :"да духат супата"И погребенията вече са по хиледарка.
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 128.. Минал си се..
119
0
 
3
 
! Отговори
До пичерядис преди 1 месец
В другите не са ли?
118
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Потъваме бавно, но сигурно!
117
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Инфлацията в България е с 43% над средната в ЕС, а при Бойко Борисов беше 15-20 пъти над средната в ЕС
116
1
 
17
 
! Отговори
a преди 1 месец
Наврете си стъкмистиките отзад! Темпът на растеж двоен, а инфлацията тройна! Благодаря за този растеж, който отново уголемява ножицата между бедни и богати в тази територия, някои наричащи удобно държава.
115
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" Евростат: Икономическият растеж в България е два пъти по-добър от средния в ЕС " ... Това е защото Бойко Борисов не е на власт. Ако беше той на власт, щяхме да имаме два пъти по-нисък растеж от средния в ЕС.
114
1
 
6
 
! Отговори
Зле сме преди 1 месец
Не мога да се размина от джипове....
113
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БВП не значи нищо. Това че заводите са пръскат да произвеждат оръжие за войната не значи, че икономиката ни е в добро състояние. Значи че отново малък брой хора печелят от смъртта и мизерията на многото. Това си е чиста пропаганда.