Авария в електрозахранването на АЕЦ "Запорожие"

Системите за сигурност са сработили и станцията е повторно свързана към мрежата
25 авг 2022 17:00, Йоана Цонева
43
Авария в електрозахранването на АЕЦ "Запорожие"
Снимка: БГНЕС

След авария в електрозахранването в АЕЦ "Запорожие" системите за сигурност са сработили и станцията е била повторно свързана към мрежата. Това съобщиха в четвъртък, 25 август, властите в региона, който в момента е под контрола на руските сили.

По предварителни данни е имало късо съединение в електропреносната мрежа, което е довело до масивен пожар в полето, в резултат на което се е стигнало до срив в енергийната система.

Аварийни екипи незабавно са пристигнали на място и специалистите са възстановили електрозахранването, се казва още в съобщението.

По-рано същия ден Владимир Рогов от временната проруска военно-гражданска администрация на Запорожка област съобщи, че град Мелитопол е останал без електричество. Той не посочи причините за инцидента.

Още по темата
Още миналата седмица от Държавната инспекция за ядрен отговор на Украйна алармираха, че спирането на енергоблоковете на АЕЦ "Запорожие" и загубата на източници на енергия ще доведе до изпускане на радиация.

От украинското ведомство предупредиха изрично, че точно по този сценарий се случи катастрофата в АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. Те припомниха, че постоянното електрозахранване е необходимо за охлаждането на ядреното гориво в активните зони на реакторите, както и за отработеното гориво в предвидените за това басейни. Заради руския обстрел вече са унищожени три от четирите линии, които свързват АЕЦ "Запорожие" с украинската енергийна система, отбелязаха те тогава. Ако тя бъде повредена, ядреният обект ще загуби възможност да получава електроенергия за собствените си нужди.

Очаквано от проруската власт, както и от руските официални медии, посочват днес, че причината за спирането на електрозахранването е бил "масиран обстрел от украинските войски".

Кореспонденти на украинското издание "Суспільне" обаче съобщават, че в цялата окупирана от руснаците Херсонска област няма ток и вода. В по-голямата част от региона няма и мобилна връзка. Кметът на Енергодар в Запорожка област Дмитрий Орлов заяви, че заради действията на руските войски в града няма ток и вода.

Местните жители твърдят, че руските сили умишлено са подпалили гората в околностите на Енергодар, което е довело до прекъсване на електрозахранването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Системите за сигурност са сработили и станцията е повторно свързана към мрежата" Никой не уточнява към чия мрежа е "повторно" свързана - руската или покраинската.
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"От украинското ведомство предупредиха изрично, че точно по този сценарий се случи катастрофата в АЕЦ "Фукушима" през 2011 г" - Тотални глупости!!! Всеки запознат поне малко с аварията във Фукушима значе, че няма нищо общо между двете централи и това което стана в японската, точно същото няма как да се случи в запорожката! Аман да се лъже толкова нагло!!!
12
2
 
23
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Русия ще спре реакторите. Това ще е резултата. А когато украинската армия бъде изтласкана на разстояние, от което да не може да обстрелва АЕЦ, пак ще ги пуснат.
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но укрите продължават да стрелят по АЕЦ-а.
10
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започнаха руските диваци с провокациите и като нищо ще направят едно голямо л**но
9
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте сега...Та значи, украинците са виновни затова, че ценралата е тяхна.По-точно, затова, че Захорожка област се намира в Украйна.Та видите ли, украинците били виновни затова, че се борят да освободят окупираните територии.Пък горките руснаци, имали ама много добри намерения.Нъл тъй *** нещастни?
8
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз имам друга информация. Рушистанците нарочно са спрели тока и още не са го пуснали!!!
7
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
pyzzкитe тaлибaни отново си пoкaзаха poгaтa.
6
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЕЦ "Запорожие" не ютия, че да иключи след авария в електрозахранването. АЕЦ "Запорожие" е източник на електрически ток. Наглобританците превеждат от руски език, вие превеждате от наглобритански и после сами не можете да разберете каква сте я надробили.
5
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евреите Зеленски и Шаломов рано или късно ще го гръмнат този АЕЦ и Европа ще стане една отровена за хиляди години територия.
4
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задава се краят на света, една експлозия там и третата световна война е факт. Същото ще се случи и ако Китай нахлуе в Тайван. Яжте, пийте и си носете новите дрехи.
3
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама разбира се, като се спре аец-а ще има изтичане на радиация. Според мен руснаците трябва веднага да извадят от активен режим реакторите и да започнат да спират аец-а. Когато се стигне до примирие, тогава да го пускат. Не знам каква част от украйна захранва, може би е тази която е под техен контрол но да се оставят украинците да причинят ядрен инцидент просто не може. В статията дори се твърди, че руснаците сами обстрелват владяната от тях АЕЦ, което е очевиден абсурд.
2
5
 
2
 
! Отговори
преди 1 година
бум
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
авария там, а тук мисирките се активираха