Германия ще пести от осветление и отопление

Чрез мерките германското правителство цели да намали потреблението на газ с около 2%
25 авг 2022 18:20, Йоана Цонева
159
Германия ще пести от осветление и отопление
Снимка: БГНЕС

Германските обществени сгради ще станат по-студени, а улиците - по-тъмни тази зима. Причината е одобрението на енергоспестяващи мерки от сряда, които ще спомогнат за подсигуряването на газови резерви в най-голямата европейска икономика, за да бъдат компенсирани намалените доставки от Русия.

От 1 септември обществените сгради, с изключение на социалните заведения като болници, ще се отопляват до достигането на максимум 19 градуса по Целзий, като отоплението може да бъде изцяло спряно в коридорите и фоайетата. Факт е, че в Нидерландия това се случи буквално доброволно и то още в началото на инвазията на Русия в Украйна, като по този начин страната спести немалко газ и сега е една от малкото в Европа, които не се оплакват. Факт е обаче и, че Нидерландия има и сериозен домашен добив на газ.

Сградите и паметниците в Германия пък няма да бъдат осветявани за естетически цели. Възможно е на фирмите да бъде наложено да изключват осветлението на витрините си през нощта. Предвижда се и забрана за отопление на частни басейни.

"Газпром" редуцира газовите потоци към Германия през газопровода "Северен поток 1" до 20% от общия капацитет, като посочва технически проблеми като причина за намаленото подаване. Берлин обаче смята, че този ход е политически мотивиран, като се има предвид налагането на санкции върху Русия заради войната в Украйна, предава "Ройтерс".

Още по темата
Чрез мерките германското правителство цели да намали потреблението на газ с около 2%.

"Като цяло мерките водят до спестяването на енергия. Въпреки това, не може просто да кажем: "Засега става", казва министърът на икономиката Робърт Хабек пред репортери след заседанието на кабинета в Берлин.

Мерките могат да помогнат на домакинствата, компаниите и обществения сектор да спестят около 10.8 млрд. евро (10.7 млрд. долара) през следващите две години, казват от немското министерство на икономиката.

В сряда Германия обяви за приоритет превозването на материали и оборудване за сферата на енергетиката по железопътната мрежа на страната заради затрудненията в корабоплаването по река Рейн.

Критично ниските нива на водите на Рейн нарушиха преноса на горива. Проблемът идва в момент, в който индустрията използва все повече въглища и петрол поради недостига на руски газ.

Като част от новите енергоспестяващи мерки, страната също работи по изграждането на два терминала за втечнен природен газ на брега на Северно море.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът не е дали имат газ или не. Проблемът е че им набиват в главите да пестят! Съвършено излишно! Измислена и грижливо поддържана криза.
31
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в подмосковието в един от областните центрове имаше протест. за тротоарите, разбитите пътища и за газификация ?!? на домовете на хората.
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия ще се оправи много бързо. Една от най-богатите страни в ЕС и света е. Да му мислим ние, щот бая ще го загазим
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропуснахте да кажете че третополовите ще станат и леко по-миризливи също, понеже ще се къпят по веднъж на седмица.
28
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стоят некъпани, на студено и на тъмно ама уж били богати хахаха да ви имам богатството щом в 21ви век немогат да си позволят удобства от преди 100 години
27
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ги мислете германците. Европейската централка банка е във Франкфурт. Германия е привилегирован страна в ЕС и САЩ няма да я остави без газ.
26
20
 
4
 
! Отговори
Fool преди 1 година
26-ти, че братушките са цъфнали и вързали все едно. Да стандарта на немеца може да падне, ама Рашка има нужда от парите от петрола и газа. Виж, че цялата им икономика се гради на базата на полезни изкопаеми. Нали знаеш защо братушките не изнасят колела? Защото още не са намерили мина да ги копаят :D LMAO
25
2
 
13
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Те да взимат пример от нас. Тук винаги е студено по коридори на болници, учреждения.. ние пестим от години! :D
24
4
 
13
 
! Отговори
ЕВРОДИРЕКТИВА преди 1 година
БЪЛГАРИНО , ТИ ИЗКЪПА ЛИ СЕ ТАЗИ СЕДМИЦА ? СЛЕДВАЩОТО КЪПАНЕ СЛЕД 6 МЕСЕЦА НА ПРОЛЕТ !
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До САЩ ФЕН (19) Що бе селски, ти сега по колко пъти в месеца се къпеш?! Щото като се връщам в София за някой ден ми осмърдявате душата. Чак хората в Европа са ви отворени че сте ***. Да те е срам да кажеш че си от София щото хората ми обръщат внимание че там било пълно с ***.Отврат!!
22
1
 
13
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
Като в Северна Корея, горките. Имат ли дарителска сметка за помощи?
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накажете руснаците като седите гладни на студено, има сериозен шанс да хвърлят топа от смях
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некъпаните миризливи фанатици ко стана бе свалихте ли вече Путин от власт хахаха
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15-ти, те ще го направят, ама цената? Те отсега пеят, че всичко ще поскъпне, само тока е 30% нагоре (сега). Хлаба, последно беше 5Е/кг. Да не мислиш че на немеца му много широко около врата? Май не си много наясно с живота в Германия
18
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия е много по-велика и развита държава от Русия. В топ 5 на най-силните икономики на Света. Тъй че няма да й е проблем
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека нека!
16
2
 
18
 
! Отговори
хаха преди 1 година
От къпане също, така се създава горен пласт, който предпазва от студа.То и нас ни чака същото де.Русофобията струва скъпо.
15
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не ви иска газа! Май с ненужната газ ще си отоплявате степите и улиците да не ви замръзват пияниците! Колко находища подпалихте вече?
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там не са ли на соларно улично осветление? Значи ще пестят по къщята и на работа. Най-много се пести от осветление с режим на тока. Това е доказано през соц-а. Сега ще започнат едни реклами на "умни домове", едни Wi-Fi ...
13
3
 
24
 
! Отговори
САЩ ФЕН преди 1 година
В България ще се къпем само след разрешение от американското посолство (да се слави Името Му) !