Политико: ЕС готви таван на цената на руския газ от 50 евро за мегаватчас

Германия се опасява, че Русия може да прекрати доставките
7 сеп 2022 12:00, Нели Христова
164
Политико: ЕС готви таван на цената на руския газ от 50 евро за мегаватчас
Снимка: БГНЕС

ЕС предлага таван на цената на руския газ от 50 евро на мегаватчас, което е по-малко от 1/5 от сегашната спот цена. Това съобщи „Политико“, като се позова на документ на Европейската комисия.

Според вестника се предлага таванът на цените да бъде въведен чрез приемане на специални закони, които вече са били използвани по-рано тази година за прилагане на мерки за нормиране в ЕС, или чрез създаване на единна европейска компания за закупуване на газ, която да преговаря с Русия за покупките.

Документът включва предложения за намаляване на цените на енергията и предотвратяване на енергийна криза в Европа. Министрите на енергетиката ще разгледат предложението на извънредно заседание в петък.

„Политико“ съобщава, че се очаква скоро да не бъде взето конкретно решение по въпроса. Причината е, че европейските страни отбелязват необходимостта от предотвратяване на енергийна криза, но много от тях се опасяват да наложат таван на цените на руския газ.

"Мисля, че трябва да вземем предвид ограничението на цените на газа. Въпросът е до каква степен можем да си го позволим", цитира вестникът Тереса Рибера, вицепремиер и министър на екологичния преход и демографските предизвикателства в Испания. Вестникът отбелязва, че Германия също е скептично настроена към предложението на Брюксел и планира да създаде собствена национална "експертна комисия" за предотвратяване на енергийна криза, което би забавило процеса на приемане на общо решение.

Германия се опасява, че Москва може да прекрати доставките на газ в отговор на въвеждането на таван на цените, което ще засегне Централна Европа, по-специално Чешката република, Словакия и Румъния. Намалените доставки от Русия ще наложат на Германия да споделя газа си с други държави в съответствие с правилата на ЕС, което ще доведе до намаляване на собствените ѝ резерви, се казва в публикацията.

"Оставаме скептични по въпросите, свързани с тавана на цената на газа, но като цяло сме готови да преговаряме в европейски формат", заяви пред изданието представител на германското министерство на икономиката.

На 2 септември ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за таван на цените на руския газ в ЕС, а ден по-рано заяви, че ЕС трябва да се откаже от руската енергия възможно най-скоро. Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви в отговор, че руски газ "просто няма да има" в Европа, ако ЕС му наложи ценови таван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Те И Химарсите напълно ги "унищожиха", и украинското ВВС към 34 пъти." Човеко ХИМАРС и М270 и ЕВРО МАРС практически са едно и също нещо на различни шасита са доставени общо над 200бр и като ти кажат унищожен ХИМАРС разбирай някой от тези три семейства. А ВВС на Украйна трябва да разбереш следното нещо. Вземам един Ф-16 от Пустинята Мохаве който е пенсиониран и консервиран но той има още живот в него Провеждат ТО(Техническо обслужване) и в БОЙ Никой не разчита на повече от 3-4 полета
105
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако сме умни и наблюдателни, ще видим, че това, което се случва в момента е: унищожаване на средната класа! Тя е факторът, който крепи суверенитета! След това идва феодализъм! Средната класа не са ИТ-та на заплата и/ или държавни чиновници... Това са онази група упорити, работливи хора, които са създали бизнес и притежават средствата за производство... Корпорациите унищожават бизнеса! Финансово-спекулативният капитал унищожава държавите!
104
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 103 това е трагично ,защото европейците не използват мозъците си да мислят ,а е по-лесно да наберат проверка на фактите в гуглето. А колко проверката на фактите е достоверна не се знае ,знае се само че е политкоректни на американската политика.
103
6
 
8
 
! Отговори
до 110 преди 1 година
Ха-ха-ха! Ами имам в резерв до края на зимата... Да видим на кого ще продаваш, като нямаш други купувачи по трасето.... Или 50 евро или нищо...
102
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
цените аз диктувам стоката е моя поставате си тавана на 50 евро ако искате на 30 евро аз продавам за сега 3000 евро в зимата ще бъде 5 000 евро ако искате купете ако не вие ще студувате помислихте ли за мен с ваще санкции аз да рушите семеиството от вътре да мисля за вас скга вие ще се рушите от вътре
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 99 пусни си в тубата стари новини за Украйна от любимите ти BBC, DW и тема подобни. Виж катарзиса в отразяването на новините. Изведнъж си обръщат мнението на 180 градуса. Нормално при същите на американската амбразура като тебе немогат да помнят и 5 Мин . Пример Байдън се ръкува и след 5 секунди се чуди защо не се ръкуват с него.
100
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Включително лъжите, че договорите в рубли гарантират доставки, че причината за спирането на доставките са технически и т.н. Това няма нищо общо с пазарни правила, а си е чист мутренски рекет." Добре ***. Ще ти задам един въпрос: Ще си преместиш ли офиса до коя да е турбина на Северен поток - Това нещо се върти с 15000 оборота в минута. през него тече и се сгъстява МЕТАН (грубо има 4 вида ракетни течни горива двата най-перспективни Водород и Метан) АКО се счупи лопатка... КБУМ
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 105 Даже няма да питам какво работиш, ясно ми е. Всичките ти отговори са извадени от наръчника. Стана ясно, че няма какво да кажеш, което да представлява интерес
98
3
 
3
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
"ЕС готви таван на цената на руския газ от 50 евро за мегаватчас": Толкова са сенилни, че не ти трябва да четеш нататък. Алооу, какво значи таван??? Това поражда много въпроси: 1) Ако петролът/газта са над тавана, кой дотира разликата? 2) Ако някой дотира тази р-ка, откъде идват парите и кой/кога ги връща? 3) Русия няма проблем с бюджета, а ЕС колко време може да дотира? 3) Как скъпите енергоносители "спомагат" за конкурентноспособността на икономиките в ЕС? :) То бива да си ком-у-нист, ама...
97
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 99 като ти чета писанията ,не книга ами вестник шок не си чел и отивай на амбразурата на американците или на килимчето на Херо Мустафа. Еднокнижник като идола ти Боко.
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби Знаем, Боби, знаем. Те И Химарсите напълно ги "унищожиха", и украинското ВВС към 34 пъти. То руските "данни" само за веселба служат, толкова е жалко положението с лъжите ви.
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 98 "самият факт ,че ЕС спонсоритшрат сайтове и платформи за проверка на фактите е смешно," На лъжците им е смешно, че има специални места, където се налага да се посочват фактите, които опровергават лъжите им. Направо съм шокиран, но ще предположа, че не ти е точно смешно, а по-скоро те е яд, че не можеш да лъжеш свободно, защото има къде да се провери това. Представяш ли си колко милиони часове тролействане са били обезмислени от тези сайтове за проверка на фактите :)))) Твоите -също!
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А.бе, защо още европейските страни получават газ от Русия, нас ни принудиха да спрем от раз вноса, а те продължават . Нещо - нищо не ми е ясно от тези далавери. Петков беше изпълнително момче и веднага спря вноса на газ от Русия след като му беше казано. Той не е виновен , че останалите - дори най-голямата , Германия, продължават да плащат руския газ. Все едно сме в детска приказка, и не Петков, а Европа е двуличната тук, не е за вярване, те командват и те не изпълняват, май.***, няма край.
93
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямааааа, няма на кой друг да продава газа кремълския социопат... Само Европа купува 90% от газа на Газпром... За Китай и Индия са останалите 10 ...(а няма друго трасе за тях...) Така, че 50 евро е отлична оферта за Paшистан.
92
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Сега ситуацията е като на фронта в Украйна: докараха го до равновесие като и двете страни търпят щети." Значи ЛНР и ДНР са удани войски заедно със спецназа на РФ общо имат убити 15000 от февруари до сега. Само за последното "КОНТРА" Настъпление (което стана на контрафиле) на ВСУ са загубени 250 танка и 400 бронемашини разстреляни от Руснаците на голото поле в Херсонска област. За Човешки загуби на ВСУ не ми се мисли само един етюд 30 сек хвърчащи една след друга линейки в Украйна...
91
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 95 "неизползвам фейсбуци и тема подобни приятели немци ми го пратиха да се писмея." Не ползвам Фейсбуци, но гледам във Фейсбук и давам "примери" оттам :)))) Връзка с реалността - нула. А това, че веднага бързаш да прехвърлиш проблема от себе си към останалите е показателен. По -лошото е, че не ползваш и читваи книги, затова си на дереджето да си на амбразурата за диктатор фашист.
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 83 самият факт ,че ЕС спонсоритшрат сайтове и платформи за проверка на фактите е смешно, но ти си решавай сам дали да гледаш Тея пропагандни проверки. Все едно БКП да прави проверка на фактите преди 89та.
89
1
 
0
 
! Отговори
Огледалцето преди 1 година
До Христо Христов "ми фактите от действителността потвърждават това твърдение." И понеже е така, са най-големите скъсаняци дори в нашето не много развито общество. Мдаааа. Реалността :)))
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 85 неизползвам фейсбуци и тема подобни приятели немци ми го пратиха да се писмея. Телевизор нямам, ако ти използваш социални платформи и гледаш тв си е твой проблем
87
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Германските политици (без изненада) мислят като нормални хора, живеещи в 21ви век, а не като побеснели фашистки диктатори, с какъвто се оказа, че си имат работа." АБРЕ УНУФРИ ИСТОРИЯТА ПОКАЗВА ЧЕ НАЙ-ВЕЛИКОТО ИЗОБРЕТЕНИЕ Е КОНТРОЛИРАНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ И НАЙ-ГОЛЯМАТА ЧУМА Е НЕКОНТРОЛИРНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ. УНУФРИ 3 енергиен пакет какво означава? 1000% БЕЗКОНТРОЛЕН КАПИТАЛИЗЪМ. Появи ли се някакъв Дефицит какъвто и да е - СПЕКУЛА ДОКАТО НЕ СЕ ДОВЕДЕМ ДО МИЗЕРИЯ МАЙНА!!!