Носталгия по този олдтаймер: Завръщането на трабанта

Ренесанс за легендарната източна кола
Обновена: 28 дек 2022 12:38 | 28 дек 2022 12:24, Елка Василева
59
Носталгия по този олдтаймер: Завръщането на трабанта
Снимка: архив, БГНЕС

От началото до края на жизнения им цикъл са произведени общо над 4 милиона бройки. Сега те изживяват нещо като ренесанс: броят на легендарните източногермански трабанти и вартбурзи по пътищата на Германия нараства.

Те отново могат да се видят по пътищата на Германия – легендарните източногермански возила от марките "Трабант" и "Вартбург". Данните на Федералната служба за автомобилен транспорт сочат, че от години броят им нараства: в момента на територията на цялата страна се движат почти 40 хиляди трабантчета – с близо 5 хиляди повече, отколкото през 2020 година. Най-много регистрирани трабанти - над 10 хиляди – има в провинция Саксония, следвана от Бранденбург и Тюрингия – съответно с 6300 и 5700 бройки, пише Дойче веле.

Една от причините за растящата популярност на тези возила е, че те напомнят на хората за тяхното минало, казва председателят на любителите на трабанти в източния град Цвикау Томас Винкелман. „Тази кола, която вече се води за олдтаймер, днес има съвършено различна стойност", казва той пред „Шпигел" и добавя, че за тези коли все още се намират части, а някои от най-търсените дори продължават да се произвеждат.

Саксония води класацията по брой на автомобили в движение също и при вартбурзите –другата популярна източногерманска марка, която по времето на ГДР се произвеждаше в заводите в Айзенах. Актуалната статистика сочи, че в цяла Германия днес се движат 8726 бройки от източногерманския автомобил от средна класа. През 2010 година те са били 7700.

От пускането им на пазара - 1955 и 1957 година съответно за "Вартбург" и "Трабант" – до 1991 година, когато е преустановено производството и на двете коли, са били произведени 1,2 милиона вартбурга и 3 милиона трабанта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До12. Е какво ти харесва на Соца. Та младите не вярват на лъжи. Ето една от тях. Комунизма ни обещаваше Светло бъдеще , а ни набута в панелките / като насилствено взе земята на земеделците / и си отиде. Създаде парадокс в пенсионната система . Военните, които никакъв продукт не даваха ги пенсионираха след 35- 40 г. Остана НРБ с най много пенсионери в Света.
15
0
 
8
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 година
Имал съм трабант комби закупен 1983 цена 4 100 лв.Десет години съм събирал парите.Пътувал съм на 300 км. често. Жена ми беше от там.Изкара 100 000 км.Вози , но кеф не прави.Ако не спра поне веднъж на почивка, се завалям и съм като пиян.Спомням се веднъж по голям наклан със студен двигател , колата зад мен включи фаровете , за да се вижда.Гори минимум 6 /100.И все пак хубави спомени.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пръдльовците бяха колите на цяло едно поколение,не толкова луксозни ама за сметка на това безпроблемни и максимално опростено!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кола от мукава или картон не ми се кара.Не дай си боже некой голям джип да те удари.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елкьо, на коя отживелица й викате олдтимер на село? Вече нищо ви се не разбира от шльоокавицата.
11
10
 
20
 
! Отговори
ДА Е САМО ТРАБАНТА преди 1 година
Има носталгия не само по Траби,има носталгия изобщо към социализма. За хачина на живот,за взаимоотношенията между хората,за реда сигурността и спокойствието,за здравеопазването,икономиката и дори армията ни! Всичко беше истинско и чисто ,и най важното,бяхме хора! Обяснявам тази наша изгубена красива история на младите около мен и ги призовавам да се борят за един по добър и честен живот в България!
10
2
 
14
 
! Отговори
1997 ГОДИНА преди 1 година
ЗИМНА СУТРИН,СТРЪМНА УЛИЦА ОТРУПАНА СЪС СНЯГ,КОЛОВОЗ ОТ 1-2 КОЛИ,ФОРД СКОРПИО СЕ ОПИТВА ДА СЕ ИЗКАЧИ И СЛЕД 2-3 ОПИТА СЕ ОТКАЗВА. ТРАБАНТ ОТ РЯЗ ГО ЗАГУБИХ ОТ ПОГЛЕДА СИ НАГАРЕ ПО БАИРА...
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я да видим другари коя кола е по добра според вас, Трабант +, Порше -
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И зомбарите заразени с русофилия се мъчат да те убедят че Трабанта е по добър от Поршето а ти си заблуден от "Западна пропаганда" хахаххаххахХх
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разделяш една страна на комунистическа и капиталистическа половина и след 50 години гледаш резултата. Едните правят Трабант и Вартбург другите Мерцедес, Порше, БМВ и т.н
6
5
 
6
 
! Отговори
DW =WC преди 1 година
и тази статия не ви се получи,ГнойчеЗелета :)
5
4
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Я кажи ти какво караш, Москвич или Трабант или Лада може би?
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Олдтаймер"?
3
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пръдливия Ханс е емблемата на социалистическия успех в Германия. Това става когато Русия контролира Германия
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо учудващо, че миналото се идеализира все повече, при сегашното пълно извращение.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западни трошки са по 10 бона и повече и не могат да палят.