Пазарът ни залят с некачествено месо от Европа, около 30% е родното

У нас идва месото, което не е продадено в ЕС
17 яну 2023 21:00, Анисия Иванова
147
Пазарът ни залят с некачествено месо от Европа, около 30% е родното
Снимка: БГНЕС

Делът на българското свинско месо на пазара е близо 30%. Останалото е внос от държави от Западна Европа. Основни вносители на свинско у нас са Испания, Франция, Германия и Белгия, каза Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

Това не се отразява добре на българския пазар, но Славов очаква, че в бъдеще делът на българско производство ще се увеличи. Той е категоричен, че родното месо е далеч по-качествено от вносното.

Надали има сектор на икономиката, който да не е сериозно засегнат първо от пандемията, а после и от войната в Украйна и последвалата инфлация. При свиневъдството обаче проблемите са още по-назад във времето, а основният е африканската чума по свинете, която принуди някои производители да преустановят дейност. Въпреки това, миналата година е била една от най-тежките за последните три десетилетия, каза Славов пред БНР.

"Имахме високи цени на фуражите, тока, горивата и газта, а от друга страна изкупната цена е ниска. Това нанесе големи загуби на бранша в първите шест месеца миналата година. 99% от продукцията, която ние използваме в нашето производство, се повиши с между 20 и 200%", коментира Славов. Много от свиневъдите са теглили големи оборотни кредити, за да се справят с трудната ситуация. Държавата също е подкрепила сектора с различни помощи, поясни той.

Проблемите се отразиха и на крайната цена на свинското месо, което за период между 6 и 9 месеца е поскъпнало с близо 40%. Въпреки това, то остава един от най-евтините продукти на витрината в магазините, коментира Славов и напомни, че в един момент през миналата година доматите и краставиците са били по-скъпи от свинското.

Според него не се очаква ново поскъпване през тази година, а по-скоро успокояване на цените.

"Българското месо достига по-бързо до крайния клиент и затова е по-свежо. Ние можем да получим с около 10 стотинки по-добри цени от тези в Западна Европа, тъй като вносното месо пристига у нас на 3-ти или 4-ти ден от клането, а българската пържола пристига на втория ден", каза още председателят на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

"Западноевропейските преработватели реализират голям процент от продукцията си на техните пазари, където цената е доста по-висока от реализираната в България например. Повечето големи производители в Европа са и нетни износители на месо и тази част от месата, които не могат да се изконсумират при тях, заливат пазарите в Източна Европа, в това число България, Румъния и Гърция", поясни още Славов.

Има и още една съществена разлика между българското и вносното свинско месо, която прави родното по-качествено.

"Вносното свинско месо от Западна Европа идва у нас парено. Винаги когато един труп мине през термична обработка, качествата на месото не са толкова добри, отколкото от драно животно. Защото у нас се прилага технологията на дрането", обясни Венцислав Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
1
 
! Отговори
бухаа преди 1 година
30-40 годишно месо е супер. Не е натровено, като сегашните пресни ***. Едно време какви салами имаше, де да има някой замразен. Ако ме питате мен, не е лошо да спрем да кремираме хората, защото за вбъдеще не се знае какво ще ядем. Климата се променя може да настане глобална суша а в пустинята нищо не вирее. Планетата може да изсъхне ако се покачва темературата по-малко всяка година. Ще стане като Венера.
98
1
 
0
 
! Отговори
Баба мара преди 1 година
месото което се внася от испания и останалите знае ли се на колко години е и от къдеидва накрая идва в двора на бълг фирма и минава за българско докога ще ни тровитес тези меса веднъж видях в билла етикет 3.99 лв за кг св месо ракът на дебелоточерво на кое място е по смъртност аз месо от 20 години не консумирам
97
0
 
7
 
! Отговори
БАРБАРА СЪС СТРЕС преди 1 година
МНОГО ЯСНО МЕСОТО ОТГЛЕДАНО В БИОЛОГИЧНИ РЕАКТОРИ ИМА МНОГО ПО МАЛКИ РАЗХОДИ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДАТ УБИВАТ И РАЗФАСОВАТ ЖИВОТНИ. ОТДАВНА СЕ ЗНАЕ ЧЕ МАГ ДОНЪЛДС ИЗПОЛЗВА ТАКОВА МЕСО.А ЧЕ НИЕ СМЕ НАЗАД ТЕХНОЛОГИЧНО Е ДРУГ ВЪПРОС.
96
9
 
5
 
! Отговори
А бре преди 1 година
- Да не е човешко месо от Украйна?!?
95
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ни мързи да се разходим до съседното село или малък град, където има производител ще ядем *** на големите вериги. Толкова се омързеливихме, че за всичко тичаме в МОЛ-а и маркета, а те за да насмогнат с това консуматорско обещество, продават все по-голями ***.
94
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тя целта на големите вериги е да се затрие родния производител и да се продават *** на "биофермите" от Запада . Много ще ми е интересно да се излъчи в реално време изследване на съдържанието на 5 от най-масовите марки мляко, сирене, кашкавал. хляб и яйца. Но предполагам тази телевизия ще я взривят след това .
93
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Месо се купува от производител, не от Кауфланд или Била, ако някой не знае.
92
1
 
12
 
! Отговори
Watch преди 1 година
Ми нормално е това! Като затриха нашето производство с кви ли не измислени глупости ,вече няма кой да гледа *** (освен нашите парламентарни).
91
4
 
23
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ПРЕРАЗКАЗВАМ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: В МЕСОКАМБИНАТ ВЪВ ВАЛЕНСИЯ ПРИСТИГАТ КОРАБИ С ДЪЛБОКО ЗАМРАЗЕНО МЕСО ОТ ЛАТИНСКА АМЕРИКА НАЙ-ВЕЧЕ АРЖЕНТИНА - МЕСОТО Е НА ПОНЕ 30 ГОДИНИ (НАЙ-СТАРОТО Е БИЛО С ПЕЧАТ 1979 ГОДИНА) РАЗМРАЗЯВА СЕ ПО СПЕЦИАЛНА ТЕХНОЛОГИЯ ОБРАБОТВА СЕ ХИМИЧЕСКИ И СЕ ПРЕДЛАГА В ГОЛЕМИТЕ ТЪРГОВСКИ ВЕРИГИ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА - МОЖЕТЕ ДА ГО ПОЗНАЕТЕ ПО ПРОИЗХОДА ИСПАНИЯ. ТОВА ГО ЗНАМ ОТ НЯКОЛКО ПОЗНАТИ БЪЛГАРИ КОИТО РАБОТЯТ В ТОЗИ МЕСОКОМБИНАТ.
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера в 18.00 часа в магазин на голяма верига супермаркет беше празно. Имаше 5,6 човека. Хората са свили бюджета за пазаруване до минимум с тези цени.
89
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като изядохме преди години 30 годишното ирландско месо, вече нищо не може да ме очуди. Няма мъж, който да застане начело на държавата и да действа като такъв. Мъже няма в България - факт. Само меки китки.
88
5
 
22
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 1 година
Безценен партньор на ЕС е България ! Сега трябва да изядете и токсичното украинско зърно .....Мършата на ЕС .....пък вашето ние ще го ядем ! Трябва да има и такива като българите ...за да живеят добре такива като германците !
87
10
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Месо като месо. Кво му е ? Яж и не питай. Пак добре че все още можем да го купуваме.
86
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРОДАВАЧКА В МАГАЗИН ПЪЛНИ ВИТРИНАТА С РАЗФАСОВКИ СВИНСКО - ВСЯКА В НАЙЛОН ОБИЛНО ОВЛАЖНЕНА - ЦЕНА МАЛКО ПОД 9 ЛВ. НА ВИТРИНАТА 15-20 ПЪТИ ПО-МАЛКО СВИНСКИ КОТЛЕТ -"ХАЙДУШКИ" МАЛКО ПОД 12 ЛВ. ХАЙДЕ СЕГА ПОЗНАЙТЕ КОЕ ОТ ДВЕТЕ СЕ КУПУВА ПОВЕЧЕ, И КОЕ ОТ ДВЕТЕ Е РОДНО,А ДРУГОТО ВНОСНО. ПОЗНАХТЕ ЛИ - ПОЗДРАВЛЕНИЯ !!...
85
15
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Много взискателни станахме от както сме европейци. Едно време купуваш каквото падне в магазина и не питаш за произход , качество и т.н. и оживяхме.
84
9
 
25
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
До Ветеринар 97Прав си. България тогава при Живков беше на първо място в Европа по брой на овце на глава от населението. Но магазините бяха празни. Всичко се изнасяше. И номенклатурата от БКП си прибираше паричките.
83
0
 
3
 
! Отговори
Съвет от дядо преди 1 година
До от КАРЛОВО 73 Ами смени жената. Не знае откъде да купува месо.
82
6
 
17
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 година
До Анонимен 66 При Живков сме имали 15 милиона едър рогат до-бит- тък, а в магазините 15 кила и огромна опашка.Полу празни магазини и блясък в очите за светло бъдеще. Като студент стажувах в месокомбинат София. Там ветеринарите въртяха телефоните на близки и приятели при кои магазини камионите ще закарат продукция , да се наредят и да чакат , преди да е станала опашката.За качеството няма да говоря. Трябва цял роман.
81
1
 
28
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
До ВетеринарЕй сега преди Нова година бях в Холандия за 3 дена. Пътувах и с влак от Айндховен до Гронинген. Хората гледат извънредно много животни. Стада овце, стада крави, кози, че и коне - това се виждаше от влака. Затова имат и месо, и млечни продукти в изобилие. А тука в нашата България не останаха хора, които да гледат животни.
80
3
 
18
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 година
Глупости на търкалета.Пропуснал е да каже че нашите *** се колят щастливи.Преди години гледах филм за ферма в Нидерландия.Едно семейство гледа 150 прасета и 300 декара земя. Страхотна техника. Всичко е автоматизирано.Храна , вода , почистване. Жената гледа фермата на екран в кухнята , до като готви.Разходите са за ветеринарното обслужване.Мъжа се занимава сам със земеделието и произвежда храната за животните.И там страхотна техника.Да не се чудим защо месото им е по евтино.Та такива ми ти ра..