Пазарът ни залят с некачествено месо от Европа, около 30% е родното

У нас идва месото, което не е продадено в ЕС
17 яну 2023 21:00, Анисия Иванова
147
Пазарът ни залят с некачествено месо от Европа, около 30% е родното
Снимка: БГНЕС

Делът на българското свинско месо на пазара е близо 30%. Останалото е внос от държави от Западна Европа. Основни вносители на свинско у нас са Испания, Франция, Германия и Белгия, каза Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

Това не се отразява добре на българския пазар, но Славов очаква, че в бъдеще делът на българско производство ще се увеличи. Той е категоричен, че родното месо е далеч по-качествено от вносното.

Надали има сектор на икономиката, който да не е сериозно засегнат първо от пандемията, а после и от войната в Украйна и последвалата инфлация. При свиневъдството обаче проблемите са още по-назад във времето, а основният е африканската чума по свинете, която принуди някои производители да преустановят дейност. Въпреки това, миналата година е била една от най-тежките за последните три десетилетия, каза Славов пред БНР.

"Имахме високи цени на фуражите, тока, горивата и газта, а от друга страна изкупната цена е ниска. Това нанесе големи загуби на бранша в първите шест месеца миналата година. 99% от продукцията, която ние използваме в нашето производство, се повиши с между 20 и 200%", коментира Славов. Много от свиневъдите са теглили големи оборотни кредити, за да се справят с трудната ситуация. Държавата също е подкрепила сектора с различни помощи, поясни той.

Проблемите се отразиха и на крайната цена на свинското месо, което за период между 6 и 9 месеца е поскъпнало с близо 40%. Въпреки това, то остава един от най-евтините продукти на витрината в магазините, коментира Славов и напомни, че в един момент през миналата година доматите и краставиците са били по-скъпи от свинското.

Според него не се очаква ново поскъпване през тази година, а по-скоро успокояване на цените.

"Българското месо достига по-бързо до крайния клиент и затова е по-свежо. Ние можем да получим с около 10 стотинки по-добри цени от тези в Западна Европа, тъй като вносното месо пристига у нас на 3-ти или 4-ти ден от клането, а българската пържола пристига на втория ден", каза още председателят на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

"Западноевропейските преработватели реализират голям процент от продукцията си на техните пазари, където цената е доста по-висока от реализираната в България например. Повечето големи производители в Европа са и нетни износители на месо и тази част от месата, които не могат да се изконсумират при тях, заливат пазарите в Източна Европа, в това число България, Румъния и Гърция", поясни още Славов.

Има и още една съществена разлика между българското и вносното свинско месо, която прави родното по-качествено.

"Вносното свинско месо от Западна Европа идва у нас парено. Винаги когато един труп мине през термична обработка, качествата на месото не са толкова добри, отколкото от драно животно. Защото у нас се прилага технологията на дрането", обясни Венцислав Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
при Т Живков имахме 15 млн едър рогат *** - сега дали има и два !!!!!!!!!!! а жени поне имали нормални в българия - явно много умен народ
58
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и това за месото се сетиха сега - много умен народ !!!!!!! ми имали някава страна да е прокопсала при дружба с хамеристан
57
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Нямаме пари за месо, но българите сме жилави, впрочем 1300 години, имаме и НДК.Месото не е проблем, няма и проблем.
56
30
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната анти-ЕС статия. В ЕС хората консумират камъни... Сиреч мразете всичко от ЕС, мразете еврото, обичайте руските престъпници.
55
8
 
22
 
! Отговори
МАААМ.. преди 1 година
Я ги попитайте тези наши частни отровители свинари ! Как новородено прасенце става 150 кг. *** за 3 месеца ????? Мааам ви и отровители, яжте си канцерогенните меса български
54
3
 
4
 
! Отговори
Stoyanov преди 1 година
До Алекс# "Заради теб погледнах какво точно пише на етикета.Пише:"Дата на клане"."- сега и зарди мен ако изнамериш адреса и телефона на кланницата ще те призная!
53
9
 
18
 
! Отговори
НЕ, НЕ, НЕ, НЕ, НЕ преди 1 година
Не стига, че живея в Западна Европа и им ям некачествената храна, ами и сега като обмислям да се връщам в България, пак ще ям некачествената европейска храна... Излизане от ЕС и запазване на лева! И подпомагане на родните селскостопански производители! Ако това продължава след време българите пак ще вдигат революция, като едно време срещу Византия и османците, но тоя път ще е срещу ЕС!!!
52
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората ги кефи да ядът вмерисана животинска плът? И чак плащат за това??? Убито същество ядеш? И после в *** го вадиш ? Мега несък левел
51
6
 
9
 
! Отговори
Така така преди 1 година
Тези пак искат да спрат вноса за да им вървят гадориите пре скъпи
50
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе как може да ядете месо ве? Миризлива плът е тваве.. ненормалници такива
49
3
 
14
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
Никой не иска българските ***, навън не желаят българско месо защото е най назобеното и най отровно. Нашите частни измамници не могат да си го продадат понеже е най скъпата отрова, затова плюят чуждото.
48
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато ядете месо вие се принизявате и ставата едно животно глупаво и просто
47
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто не яжте месо. Просто е. Вредно е. Скъпо е. Ядете убито същество във вас го вкарвате. Страха който е изпитало при убийството му влиза във вас. Има 10000000 други храни по вкусни и полезни. Прочетете. Интересувайте се. Бъдете умни и най-вече - спрете да пълните гушите на измамниците. Успех
46
2
 
8
 
! Отговори
Спокоен преди 1 година
Вижте, ние нямаме чак такива традиции със свинското. Да бе, във всяка къща по селата се е отглеждало прасе, но това е от стотина години насам. Консумирали сме предимно агнешко и телешко. Испанците си отглеждат свинско от повече от 1000 години. Няма как да им скочим.
45
7
 
11
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 1 година
Не искаме българско, да си го ядат. Българското е най отровно и най скъпо в цял свят.
44
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Stoyanov Заради теб погледнах какво точно пише на етикета.Пише:"Дата на клане".
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българското месо може да е свежо но чак толкова че да е на 2 дни не. 2 години - може. Грешка на езика прощава се.
42
1
 
10
 
! Отговори
Аре у лево! преди 1 година
Тоя да не ми ги каканиже такива. Когато той стигне качествата на иберийското прасе, тогава да ми говори за качество. Доскоро свинското ни миришеше на риба, че го хранеха с рибно брашно. Ама и то поскъпна. А и породите ни са в застой от 60 години. Свинско се купува само от Германия или Испания!
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсиите на хората ,заминават в едни измислени магазини ! Позор !!
40
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички търговски вериги ,трябва да е закрият !Веднага !Те изнасят парите на България !