Пазарът ни залят с некачествено месо от Европа, около 30% е родното

У нас идва месото, което не е продадено в ЕС
17 яну 2023 21:00, Анисия Иванова
147
Пазарът ни залят с некачествено месо от Европа, около 30% е родното
Снимка: БГНЕС

Делът на българското свинско месо на пазара е близо 30%. Останалото е внос от държави от Западна Европа. Основни вносители на свинско у нас са Испания, Франция, Германия и Белгия, каза Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

Това не се отразява добре на българския пазар, но Славов очаква, че в бъдеще делът на българско производство ще се увеличи. Той е категоричен, че родното месо е далеч по-качествено от вносното.

Надали има сектор на икономиката, който да не е сериозно засегнат първо от пандемията, а после и от войната в Украйна и последвалата инфлация. При свиневъдството обаче проблемите са още по-назад във времето, а основният е африканската чума по свинете, която принуди някои производители да преустановят дейност. Въпреки това, миналата година е била една от най-тежките за последните три десетилетия, каза Славов пред БНР.

"Имахме високи цени на фуражите, тока, горивата и газта, а от друга страна изкупната цена е ниска. Това нанесе големи загуби на бранша в първите шест месеца миналата година. 99% от продукцията, която ние използваме в нашето производство, се повиши с между 20 и 200%", коментира Славов. Много от свиневъдите са теглили големи оборотни кредити, за да се справят с трудната ситуация. Държавата също е подкрепила сектора с различни помощи, поясни той.

Проблемите се отразиха и на крайната цена на свинското месо, което за период между 6 и 9 месеца е поскъпнало с близо 40%. Въпреки това, то остава един от най-евтините продукти на витрината в магазините, коментира Славов и напомни, че в един момент през миналата година доматите и краставиците са били по-скъпи от свинското.

Според него не се очаква ново поскъпване през тази година, а по-скоро успокояване на цените.

"Българското месо достига по-бързо до крайния клиент и затова е по-свежо. Ние можем да получим с около 10 стотинки по-добри цени от тези в Западна Европа, тъй като вносното месо пристига у нас на 3-ти или 4-ти ден от клането, а българската пържола пристига на втория ден", каза още председателят на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

"Западноевропейските преработватели реализират голям процент от продукцията си на техните пазари, където цената е доста по-висока от реализираната в България например. Повечето големи производители в Европа са и нетни износители на месо и тази част от месата, които не могат да се изконсумират при тях, заливат пазарите в Източна Европа, в това число България, Румъния и Гърция", поясни още Славов.

Има и още една съществена разлика между българското и вносното свинско месо, която прави родното по-качествено.

"Вносното свинско месо от Западна Европа идва у нас парено. Винаги когато един труп мине през термична обработка, качествата на месото не са толкова добри, отколкото от драно животно. Защото у нас се прилага технологията на дрането", обясни Венцислав Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
16
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 година
До МАААМ..Нито св иня си виждал, нито свинекомплекс. 150 кила е жив брак. Гледат се до под 100. И месото им е доста по-добро от "европейското". Да не отварям дума за т. нар. пилешко, че точно там нещата са страшни.
78
1
 
12
 
! Отговори
На всички оплаквачи преди 1 година
Отглеждайте си сами животни
77
4
 
8
 
! Отговори
Германия преди 1 година
Както писа тука един човек да пускат 3000 трактора на територията да орат и тва е. Ние произвеждаме единствено фураж за свинефермите в ЕС т.е. храним прасетата в Германия, които те после учтиво ни продават.
76
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 година
То 1-2 пъти седмично - няма да ти стане нищо. Намаляваш обема и пак си кукуряк. Съгласен съм, че е вредно, но обикновено богатите страдат от това.
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е по-близо нашенското и уж с 10 стотинки по-евтино, защо по магазините е на двойна цена?
74
2
 
21
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Ще продължава да идва ,понеже много важен човек на още по важен човек е дистрибутор на това месо от Европа.На никой не му пука за качеството на никой не му пука за тебе или мене...
73
2
 
6
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
като месо ям предимно риба, див океански улов с трал или бг паламуд от познат рибар.По магазините само като видя това плуващо в слуз гмо, а за вкус да не говорим - то смърди на ***, на антибиотици и на кво ли не, а пуска и червена боя. Ае нема нужда - яжте си го. Без пари да ми го дават няма да го ям
72
1
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Цените на повечето неща, според пресата, се повишили с 30-40%, а инфлацията нямала и 20%? Как става така?
71
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При некачествена държава очаквате качествено месо? Това вече е медицинска диагноза, но няма да я напиша, защото ще има . . . кръц!
70
3
 
28
 
! Отговори
мдааа преди 1 година
абе важното е да има IT специалисти
69
1
 
17
 
! Отговори
ха преди 1 година
е некачествено ше е , вие кво искате :) и то да беше само месото .
68
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата така и не направи нищо за ниската цена на производителя и високата на прекупвача, не случайно вносното е по- евтино. Не може да го купиш от производителя за 5 лв., а на витрината да е 15 - 20 лв., кога държавата ще озапти това безумие. Депутатите само глупости обсъждат в НС и си гласят единствено техните далавери, по добре въобще да няма парламент там не работят за народа.
67
8
 
10
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Затова и почти не ям месо. Другата храна е много по-хубава.
66
9
 
13
 
! Отговори
ЗлотоЗеленски преди 1 година
Да се тестват всички консерви, наденици, салами и мръвки за садържание на войнушко украинско пушечно месо - както техен елитен съгражданин нарече войската на прекрасната територия наречена Краина. След този текст, баба ми сипа попара и двамата извикахме 7 пъти Слава на Краина. Хора съвземете се. Вкарват ви траншеите където Зеленски не стъпва и животът ви се счита за продаден както целината ви, мили нещастни укерата, хлапета.
65
5
 
7
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
Държавата?
64
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"родното" е прескъпо и некачествено! Италинска шунка, испански хамон... това е което си заслужава! Българрските мошеница да фалират!
63
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито имаме биволи нито агнета нито телета а за го-веждо дори няма и да говорим . Как да нямаме внос . Никой не отглежда животни тук. Разчитат само на хормоналното ГМО пилешко и тлъстото свинско. Агнешкото е деликатес а българина дори няма и култура на хранене ( масовката)
62
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво месо... всеки иска да работи пред компа в офис. То така *** не може да се гледа! А и отглеждането на *** е много сериозна работа с всичките им болести, вируси и грипове - трябва да се спазва извънземна хигиена, не на всички им се занимава.
61
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е да престанем да купуваме родни продукти,самозабравилите се наши тарикати заслужават само едно-фалит!
60
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свинското и пилешкото по скъпо в България отколкото в Германия,как става тая работа бре тарикат неземен?